29 d’octubre de 2020 29/10/20

Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre

Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre
Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre
  MÉS FOTOS
  Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre - (foto 2)
  Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre - (foto 3)
  Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre - (foto 4)

  En una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, s'ha desarticulat a Alacant una organització criminal que introduïa metamfetamina oculta en blocs de marbre. Els agents han detingut a cinc persones i han intervingut 752 quilos de metamfetamina en estat pur, en la qual és la major confiscació realitzada fins al moment. L'organització ocultava l'activitat il·lícita mitjançant la utilització de mercantils fictícies d'explotació minera i importació/ exportació de marbre. La substància estupefaent s'ocultava en blocs de marbre mitjançant un nou i indetectable sistema, consistent en la creació de cavitats cilíndriques en les quals s'allotjaven els envasos de PVC que contenien la droga.

  La investigació es va iniciar el mes d'agost passat quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una mercantil que havia començat a importar blocs de marbre de gran grandària (25 tones cadascun) des de Mèxic fins al Port de València, sense comptar amb els recursos ni la infraestructura necessària per a això. Així mateix, els investigadors van observar que aquesta mercaderia era posteriorment traslladada a la localitat alacantina de Novelda.

  Després de diverses gestions d'investigació sobre la mercantil, així com sobre les persones responsables d'aquesta, els agents van acreditar que el negoci reunia tots els indicis que caracteritzen a una empresa pantalla, i que podria estar utilitzant-se per a introduir substancies estupefaents al nostre país. A més, fruit de l'intercanvi policial d'informació, van comprovar que un dels investigats també ho era per part de la Guàrdia Civil d'Alacant; motiu pel qual, a partir d'aqueix moment, es va acordar continuar amb les investigacions de manera conjunta.

  352 quilos de metamfetamina ocults en un bloc de marbre

  A mitjan octubre van arribar, al Port de València, quatre contenidors marítims amb sis grans blocs de marbre en el seu interior. Els investigadors, que van seguir el seu rastre fins a la localitat de Novelda (Alacant), van determinar que un d'aqueixos blocs presentava en la seua base unes estranyes marques que no eren compatibles amb un bloc compacte de marbre. Dies després, els agents van advertir com l'organització va traslladar el referit bloc fins a una pedrera de la localitat alacantina de La Romana on va ser enterrat sota gran quantitat de pedres i altres deixalles de la pedrera.

  Finalment, els agents van realitzar un dispositiu pel qual van detindre a cinc persones, van registrar sis immobles, i van confiscar 352 quilos de metamfetamina ocults a l'interior del bloc de marbre investigat.

  Nou i indetectable sistema d'ocultació

  Per a evitar la detecció de la droga, els investigats havien practicat diversos trepants, o cavitats cilíndriques, en les quals s'ocultaven 43 envasos de PVC que contenien la substancia estupefaent. Una vegada que els cilindres de PVC eren introduïts en les cavitats –operació que es duia a terme a Mèxic- eren segellades amb resina, un tap de marbre i, finalment, compactades amb argamassa de gran duresa. D'aquesta forma, aconseguien simular la superfície del bloc de marbre, si bé aquesta cara del bloc es deixava en la base del mateix per a impedir la seua inspecció, donat el seu pes de 25 tones.

  400 quilos de metamfetamina ocults en un altre bloc de marbre

  Poc temps després, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van localitzar una nova sèrie de cinc contenidors, importats per la mercantil investigada, que havien arribat al Port de València. Després d'inspeccionar els huit blocs de marbre que contenien, van apreciar que un d'ells presentava les mateixes característiques que l'anteriorment descrit, motiu pel qual va ser revisat, localitzant altres 32 cilindres de PVC que contenien 400 quilos de metamfetamina ocults mitjançant el mateix sistema.

  Fruit dels registres domiciliaris practicats, els agents van intervindre 150.000 euros en efectiu, cinc armes de foc, nombrosos terminals telefònics i abundant documentació. Així mateix, van bloquejar 19 immobles, 14 vehicles i 7 comptes bancaris. D'altra banda, un total de 26 blocs de marbre importats per la mercantil investigada, els quals no venien contaminats, van quedar també intervinguts.

  Alta professionalitat i especialització dels seus membres

  La investigació ha posat de manifest l'especialització en l'activitat delictiva dels detinguts, així com la fèrria estructura logística i mercantil de l'organització. D'una banda, els agents destaquen l'especialització en el mètode d'ocultació de la substància estupefaent, per a això va ser necessari comptar amb personal especialitzat en el treball del marbre, tant a l'origen (Mèxic), com en la seua destinació (Espanya); així com l'ús de maquinària específica per al treball del marbre i de maquinària de gran tonatge.

  Per un altre, destaquen l'especialització de part dels membres de l'organització pel que fa a l'entramat empresarial fictici creat així com, en alguns casos, el seu perfecte coneixement del comerç internacional marítim, les seues peculiaritats i els sistemes de control duaner.

  Pujar