1 d’abril de 2020 1/4/20

Compromís Alacant presenta quasi 30 esmenes al projecte de Pressupostos Municipals

Compromís Alacant presenta quasi 30 esmenes al projecte de Pressupostos Municipals - (foto 1)
  • Bellido: “És Barcala el que està instal·lat en el no, nosaltres hem plantejat esmenes i propostes per a millorar aquests pressupostos que ens semblen nefastos”

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant ha presentat 28 esmenes al projecte de Pressupostos Municipals 2020. Es tracta de modificacions en diferents partides que inclouen augment d'inversions en barris, diferents partides d'inversió social, construir una tercera escola infantil i unes altres com a iniciatives per a afrontar l'emergència climàtica des de les institucions.

“L'equip de govern està instal·lat en el no negociar els pressupostos amb nosaltres, no hi ha espai per al diàleg una vegada s'ha arribat ja a la fase d'esmenes. Ni volen explicar, ni dialogar, ni negociar i per això tampoc s'ha convocat el Consell Social de la Ciutat ni a les Juntes de Districte per a explicar els principals eixos del Pressupost”, ha denunciat Natxo Bellido, portaveu de Compromís.

En aqueixa línia Bellido ha insistit que les propostes de Compromís responen moltes vegades a demandes dels veïns i veïnes de la ciutat, com són la construcció de nous centres comunitaris per a Benalúa, Colònia Requena i Pau 2. Però que també s'inclouen projectes com la construcció d'una tercera Escola Infantil Municipal, pal·liar la retallada de l'àrea de Cooperació Internacional, diferents partides amb un euro perquè es puguen assumir a través de modificacions de crèdits actuacions com l'obra del centre sociocomunitario de Sant Gabriel, adquisició del cinema Ideal, rehabilitació del Panteó dels Guijarro en el Palamó, rehabilitació del centre d'Interpretació de la Memòria, desmuntatge del recinte taurí del Moralet, passos provisionals per a la zona del futur Parc Central.

Però des de Compromís també han inclòs en aquestes esmenes sobre gestió dels residus com el projecte de construcció de la planta de Bioresidus, eliminant el regal en temps de descompte a Ortiz de dos milions més per a la neteja o la recuperació dels punts de compostatge i expansió del contenidor d'orgànic. “Per a nosaltres és clau l'adaptació de la ciutat a les polítiques sobre emergència climàtica que es van aprovar en el ple de setembre a instàncies de Compromís”, ha explicat Bellido.

Quant a altres aspectes, Compromís ha proposat endreçar la zona verda de l'espai que ocupava l'antic càmping Badia a la Platja de l'Almadrava, augmentar campanyes de promoció del valencià, recuperar l'últim tramvia d'Alacant tal com es va aprovar en una declaració institucional en el Ple, eliminar la recuperada figura dels alcaldes pedanis, “que ens recorden a formes de participació més típiques del castedismo”, o l'eliminació de les partides del museu taurí per a destinar-les al manteniment de recursos de Memòria Històrica.

“Incloem també mesurades com l'elaboració d'un pla de Joventut, subvencions a associacions de protecció animal, mesures per a afavorir l'accessibilitat, obrir partides per a la construcció d'una biblioteca central i sales d'estudis, augmentar el fons per a projectes d'inclusió social a través de l'esport base”, ha afegit Bellido.

“En definitiva, aquestes esmenes possibiliten millorar un projecte de pressupostos de tràmit, trist, mancat d'ambició i de model de ciutat, però en cap cas supleixen la falta de negociació que estem recriminant al bipartit de dretes. Barcala està instal·lat en el no i així és impossible arribar a acords positius per a la ciutat. Si canvia d'opinió ja té des del divendres el nostre document base de negociació pressupostària, amb les 60 aportacions per valor de 23 milions d'euros on estan recollides moltes qüestions en àrees com a personal o comerç o dinamització econòmica i ocupació que no han pogut incorporar-se a les esmenes a causa de l'escàs marge de canvis que permeten la realització d'esmenes parcials", ha insistit Bellido

Des de la coalició han afegit que “l'entossudiment al diàleg de l'Alcalde impedeix que Compromís puga donar suport a uns pressupostos terribles, que no agraden a ningú, que no han sigut presentats a la ciutadania, ni als òrgans de participació municipal, i sobre els quals no s'ha obert un espai de diàleg i negociació, més enllà de les seues converses amb l'extrema dreta”.

Pujar