elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alacant manifesta el seu "total rebuig a la imposició del valencià" a la Comunitat Valenciana

Alacant manifesta el seu "total rebuig a la imposició del valencià" a la Comunitat Valenciana
  • El Ple emplaça el Consell i l'Executiu central a defensar l'educació en les dues llengües oficials

L'Ajuntament d'Alacant ha expressat aquest dimecres el seu “total rebuig a la imposició lingüística del valencià a la ciutat i la Comunitat Valenciana” per part de la Conselleria d'Educació del govern autonòmic. El pronunciament del consistori ha tingut lloc en el transcurs del Ple ordinari de desembre mitjançant una declaració institucional de l'equip de govern (PP i Ciutadans), que ha comptat amb el suport de Vox i el rebuig del PSOE, Compromís i Unides-Podem . La iniciativa ha tirat endavant amb 16 vots a favor i 13 en contra.

Durant la sessió plenària també hi han intervingut diversos representants d'associacions educatives, que han rebutjat "la imposició de la llengua valenciana i l'arraconament de l'espanyol". Sonia Terrero, de la Confederació Valenciana d'Apes i Ampes (Covapa), s'ha pronunciat contra “l'adoctrinament ideològic” a les aules i ha assenyalat que no permetran “que el conseller Vicent Marzà desterre els habitants de la Comunitat i obligue els pares a portar els fills a altres territoris per poder estudiar en castellà”.

"Des de la Generalitat Valenciana s´està imitant el perjudicial model català d´imposició de la llengua, arribant fins al punt que actualment dos de cada tres col·legis públics imparteixen menys del 30% de classes en castellà", sosté la declaració institucional aprovada. “Ni a Alacant ni a la Comunitat necessitem una policia lingüística com la que volen imposar des del govern del Botànic, que ens vigile i que impose l'agenda catalanista a la nostra Comunitat perquè nosaltres defensem el bilingüisme actiu i seguirem treballant, des del sentit comú i la protecció de la legalitat, per la cooficialitat de castellà i valencià en aquesta Comunitat”, afegeix.

La declaració institucional de l'Ajuntament emplaça el Consell a “abandonar els seus projectes d'implantació del model català a la Comunitat” ia continuar promocionant el valencià, “però no des de la imposició i el dogma, sinó des del respecte i la llibertat de decisió”. Així mateix, reclama als executius autonòmic i central que desenvolupen les accions necessàries “per defensar l'educació integral de tots els alumnes a les dues llengües oficials de la Comunitat”.

Així mateix, insta tots dos governs a retirar i impedir qualsevol subvenció a entitats “de marcat caràcter partidista, els objectius del qual són contribuir a l'assenyalament dels ciutadans, inclosos els escolars i estudiants, en funció de la llengua que utilitzen”. El Ple de l'Ajuntament els demana igualment que combaten de manera ferma els casos d'intent d'adoctrinament a les aules, reforçant l'Alta Inspecció Educativa i es compromet a complir la Constitució en la defensa de tots els ciutadans i els seus drets lingüístics.

 

Pujar