elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FITUR 2024

Alacant aposta per mantindre's en el ‘top ten’ del turisme espanyol amb una estratègia transversal i sostenible

Alacant aposta per mantindre's en el ‘top ten’ del turisme espanyol amb una estratègia transversal i sostenible
  • Amb la presentació d'un dels majors congressos mundials de longevitat, de la nova terminal de creuers i de l'aliança amb el grup Starlite la ciutat anuncia els tres pilars fonamentals de la campanya 2024

En la presentació de FITUR 2024, la ciutat d'Alacant ha presentat la seua pròxima campanya turística basada en 3 tipus de turisme. Una campanya transversal amb la qual pretenen potenciar els trets que diferencien a la ciutat. En intervenció, han anunciat que la capital acollirà el congrés Longevity long fòrum per a atraure al turisme de congressos. També la inauguració d'una nova terminal en el port per a augmentar el turisme de creuers, i finalment, han anunciat l'aliança amb el festival Starlite per al turisme cultural.

En l'acte, presentat sota el lema “Alacant, sent la seua llum” han parlat d'una ciutat oberta, amb una gran oferta turística que compta amb paratges naturals, espais a l'aire lliure, festes, tradicions i gastronomia, entre altres. En esta campanya van més enllà de posar en matèria el patrimonial i gastronòmic, ja que pretenen ampliar i millorar l'experiència turística, amb una estratègia basada en la sostenibilitat.


La regidora de Turisme, Ana Poquet, ha explicat que la campanya “Alacant, sent la seua llum” incidix en les experiències i apel·la als sentiments per a descobrir els principals atractius turístics com les platges, el Castell de Santa Bàrbara, l'Esplanada, el centre històric, els museus, Tabarca, el Port i la gastronomia. El lema s'emmotla a cada concepte i sobre diferents imatges es pot llegir “sent la seua llum”, “sent el seu sabor”, “sent la seua cultura” i “sent el seu blau” en referència a la mar i l'aposta per la sostenibilitat del turisme blau. La campanya, que estarà activa fins a març, preveu 18 milions d'impactes.

Dins dels eixos de sostenibilitat, accessibilitat i digitalització, Poquet ha explicat el projecte de regeneració de la platja de l'Almadrava, així com les sendes per als vianants al Castell de Santa Bàrbara, tots dos dins dels Plans de Sostenibilitat Turística. A més, la fortalesa disposarà de connexió wifi i d'un sistema de compra prèvia d'entrades mitjançant QR que agilitzarà l'accés.

En este acte, a més, han participat la presidenta de Starlite, Sandra García-Sanjuán, el CEO de Talentum (Longevity World Fòrum), Francisco Larrey, i el president de l'Autoritat Portuària d'Alacant, Luis Rodríguez. En ell s'han desgranat les línies generals de l'estratègia de Turisme Mice (congressos, reunions, esdeveniments i incentius), turisme musical i creuers, així com els projectes destacats en sostenibilitat i digitalització. En turisme MICE s'intensifica la internacionalització.


Prova d'això és el Longevity World Fòrum, un dels majors congressos sobre longevitat que portarà a l'octubre a 500 dels principals experts del món en la matèria i per al desenvolupament de la qual el Patronat de Turisme Alacant City&Beach ha signat un conveni amb el Col·legi de Metges d'Alacant. Larrey ha destacat la rellevància de situar el seu projecte a Alacant, ja que el seu entorn natural i social afavorix al desenvolupament i aplicació dels seus tractaments.

A més, Poquet ha anunciat que “per primera vegada el Patronat de Turisme llançarà una línia de subvencions específica per a la captació de congressos que arrancarà amb 100.000 euros enguany”.

La nova terminal de creuers, que estarà operativa el maig vinent, s'alinea amb la política d'augmentar la presència d'este segment a la ciutat, que ja opera com a port base de MSC Creuers. En 2023 es van batre rècords i este 2024 serà històric amb l'arribada d'un centenar de vaixells i uns 230.000 passatgers. La infraestructura, en la qual s'invertixen prop de dos milions d'euros, disposarà d'una línia d'atracada de 930 metres per a vaixells de gran port, un edifici de dues plantes, pàrquing per a 200 vehicles, passarel·la d'embarcament de nova generació, zona comercial, punt d'informació turística, parada de taxis i una àmplia zona d'estacionament per a autobusos. A més serà una terminal eficient amb la instal·lació de plaques solars.

El turisme musical fa un salt amb “La Plaça by Starlite” que se celebrarà en la Plaça de Bous i el cartell dels quals, amb artistes nacionals i internacionals de primer nivell, es donarà a conéixer pròximament. La presidenta de Starlite, Sandra García-Sanjuan, ha assegurat que “ens fascina Alacant, este és només el principi per a fer moltes coses junts i convertir-nos en ciutadans temporals d'Alacant”. A este esdeveniment se sumen sis cicles de concerts i festivals: Àrea 12, Spring Festival, Negreta Music Festival, Rocanrola, Goldest i els Concerts del Baluard. James Blunt, Simple Minds, Camilo, Viva Suècia, Crema Bogotà i Dorian, entre altres, actuaran a Alacant este 2024. Esta aliança pretén implementar l'oci cultural i generar contingut, creant experiències úniques.

L'alcalde Jose Luis Barcala, ha sigut l'encarregat de concloure l'acte. En la seua intervenció ha destacat “la qualitat de la nostra oferta diferenciada per a potenciar el turisme que volem per a la ciutat” i ha remarcat que “anem pel bon camí i ens estem posicionant a l'altura que Alacant mereix en matèria de turisme, amb productes de primer nivell que generen riquesa en tots els sentits”.

Alacant i Madrid, més a prop

L'alcalde Barcala i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, han anunciat una campanya de comunicació conjunta per a “unir encara més” totes dues ciutats en el marc del conveni de col·laboració turística. La relació entre Alacant i Madrid, han coincidit els alcaldes, és “molt intensa des de sempre”. De fet, “en el mercat nacional Madrid és el nostre principal emissor de turistes, per no parlar de la quantitat de madrilenys que tenen a Alacant la seua segona residència. Tenim l'AVE més rendible que ens unix en menys de dues hores i mitja de manera que un madrileny es puga sentir a Alacant com a casa i viceversa. Compartim experiències”, ha remarcat Barcala.

Amb l'arribada de les operadores ferroviàries de tarifa reduïda Ouigo i Iryo que se sumen a Renfe i la seua línia de baix cost Avlo, l'any passat es van batre tots els rècords amb prop d'un milió de passatgers en la línia Madrid-Alacant. D'aquí ve que la capital d'Espanya i la capital de la Costa Blanca emprenguen accions conjuntes “per moltes raons, perquè l'AVE a Alacant és dels quals més ocupació té, perquè per a Madrid Alacant és un destí estratègic i perquè és una aliança que permet potenciar el nostre model turístic”, ha assenyalat Martínez-Almeida.


Turisme esportiu

Alacant i El Campello s'unixen per a celebrar la IV edició dels Beach Games, que enguany s'amplia a dos caps de setmana, el del 17 i 24 de maig, i que preveu l'assistència de 40.000 persones i un impacte econòmic de 5,6 milions, tal com ha remarcat Barcala, que ha presentat l'esdeveniment al costat de l'alcalde Juanjo Berenguer. La platja de Muchavista, entre tots dos termes municipals, acollirà les proves que inclouen cinc disciplines: vóley, handbol, tenis, rugbi i futbol. A més, enguany s'incorporen iniciatives per a escolars i tornejos d'handbol i futbol platja adaptat.

Així mateix, Alacant albergarà el Campionat d'Espanya en Edat Escolar de Tenis de Mesa, amb més de 200 participants del 28 al 31 de març. Per als participants a més de competir en un ambient d'alt rendiment, este campionat suposa un espai per a fomentar valors com la companyonia, el respecte i la superació personal.

Activitats FITUR

D'altra banda, l'experiència de realitat immersiva organitzada per l'Associació Provincial d'Hotels APHA ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Carlos Mazón, qui ha provat amb l'alcalde i el president de l'associació, Luis Castillo, l'experiència amb unes ulleres de realitat augmentada.

Entre altres activitats, en l'estand d'Alacant també ha tingut lloc un “showcooking” del restaurant Ànima de Barra amb maridatge de còctels de The Whisper Company de la mà d'Alroa. El xef Alejandro Torres ha preparat un arròs sec de rogers amb tàrtar de gambes, mentre que els cocteleros José Manuel Ramos i Héctor Vicente Castelló han preparat un còctel a base de torró. També s'ha celebrat la presentació del Fashion Festival Cinema amb el director del Festival de Cinema d'Alacant, Vicente Seva.

MÉS FOTOS
Alacant aposta per mantindre's en el ‘top ten’ del turisme espanyol amb una estratègia transversal i sostenible - (foto 2)
Alacant aposta per mantindre's en el ‘top ten’ del turisme espanyol amb una estratègia transversal i sostenible - (foto 3)
Alacant aposta per mantindre's en el ‘top ten’ del turisme espanyol amb una estratègia transversal i sostenible - (foto 4)
Alacant aposta per mantindre's en el ‘top ten’ del turisme espanyol amb una estratègia transversal i sostenible - (foto 5)
Pujar