Alacant acull una jornada sobre la dona en els processos migratoris a Europa
Dissabte de matí Alacant acollirà una jornada organitzada pel grup parlamentari de l'Esquerra Unitària Europea (GUE-NGL) que tractarà, amb la participació d'expertes en el tema, sobre les dificultats i problemes que afecten a les dones dins els processos migratoris que afecten a Europa. La jornada tindrà lloc a partir de les 11 hores a la sala d'actes del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA), i compta amb entrada lliure.
Tal i com expressa la portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, "l'objectiu d'aquesta jornada és el d'analitzar i donar a conèixer les dificultats i problemes als quals han de fer front les dones en el context de les migracions massives de persones cap a Europa, i amb quina realitat es troben en la seua condició de dones. Quan parlem del problema dels refugiats, moltes vegades esmentem la situació amb què es troben les dones quan arriben a Europa: no acaben les seues dificultats, sinó que es troben amb una situació de vulnerabilitat i risc que en molts casos acaba, fins i tot, en explotació sexual. En general, a totes les situacions de conflicte les dones pateixen les pitjors conseqüències, i a Europa ara mateix ens trobem amb una situació davant la qual les autoritats estan actuant amb polítiques criminals, deportacions a països que no respecten els drets humans, confinament a camps de refugiats... Europa castiga a milers d'innocents, entre els quals hi ha dones que, una vegada més, estan en una situació d'absoluta indefensió".
La jornada comptarà amb la intervenció de la sociòloga i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Natàlia Ribas-Mateos, que ha estat professora del Màster de Migracions de la Universidade de A Coruña, i membre de l'Equip de Sociologia de les Migracions Internacionals (ESOMI), a més d'autora de diversos llibres sobre migració, fronteres i territorialitat. Precisament, la seua xarrada versarà sobre 'El dret a tindre drets a les fronteres'.
El programa també incorpora a la geògrafa i investigadora de la Universitat d'Alacant Lydia Delicado-Moratalla, que parlarà sobre 'Tracta i prostitució, una geopolítica actual'. Especialista en estudis interdisciplinars de gènere, ha centrat la seua tasca investigadora en els darrers anys en les xarxes de tracta de persones i d'esclavitud sexual que operen a Àfrica.
Per la seua banda, Marina Albiol intervindrà analitzant les polítiques que la Unió Europea està aplicant contra les persones que demanen refugi, tractant a més els canvis que s'estan implementant actualment al si de l'Eurocambra per modificar les condicions d'asil. L'acte, a més, comptarà amb la participació de la regidora de Cooperació Internacional de l'Ajuntament d'Alacant, Julia Angulo.
La portaveu d'EU a Brussel·les indica que "considerem molt important la tasca de difondre informació, perquè hi ha un gran desconeixement sobre la resposta inhumana d'Europa davant les persones que demanen refugi, i alhora creiem que és positiu aprofundir en qüestions com els problemes de gènere dins un fenomen com el migratori, que està marcant la realitat socioeconòmica i cultural en què vivim, sense que les institucions ni els organismes internacionals semblen capaços d'oferir altra resposta que no siga la repressió cap a milions de persones innocents".
Programa de la jornada ''Dona, tracta de persones i polítiques migratòries a Europa'
Alacant, dissabte 25 de febrer de 2017
11h, sala d'actes del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA)
- 'Tracta i prostitució, una geopolítica actual', per Lydia Delicado-Moratalla, geògrafa i investigadora d'Estudis de Gènere de la UA.
- 'El dret a tindre drets a la frontera', per Natàlia Ribas-Mateos, investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona.
- 'Polítiques criminals de la UE contra les persones que demanden refugi', Per Marina Albiol, portaveu d'EU al Parlament Europeu.
- Presenta i modera: Julia Angulo, regidora de Cooperació Internacional de l'Ajuntament d'Alacant.