31 d’octubre de 2020 31/10/20

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre ha tramitat 118 expedients d'habitatges turístics en l'últim any

L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre ha tramitat 118 expedients d'habitatges turístics en l'últim any - (foto 1)

    L'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre ha tramitat 118 expedients d'habitatges d'ús turístic des de l'entrada en vigor, al juny de 2018, de la nova normativa turística de la Generalitat Valenciana. La majoria d'aquests expedients han estat favorables per la qual cosa se’ls ha atorgat la compatibilitat urbanística i compleixen així la normativa turística de la Generalitat Valenciana. En els casos d'edificis amb llicència per a ús turístic hoteler però amb sòl qualificat com a residencial, des de l'Ajuntament s'ha atorgat la compatibilitat urbanística i han pogut complir amb totes les exigències de la normativa autonòmica i figurar en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana . Només en el cas dels apartaments ubicats en complexos d'ús hoteler i amb qualificació urbanística de sòl hoteler, l'Ajuntament ha aplicat la legislació i el PGOU i, en no comptar amb cèdula d'habitabilitat, no se'ls ha pogut atorgar la compatibilitat urbanística. Des de l'Ajuntament s'ha actuat amb diligència i en aplicació de la normativa urbanística en vigor ja que el mateix PGOU contempla en el seu article 7.5 que "els aparhotels i apartaments en règim d'explotació hotelera o temporal pertanyen a l'ús residencial". Segons s'ha pogut contrastar amb altres ajuntaments, és la forma d'actuar comuna i en aplicació de la normativa turística autonòmica.

    Precisament, per tal de promoure l'adaptació a la normativa autonòmica, l'Ajuntament i l'Associació d'Empresaris d'Alcalà-Alcossebre han promogut la marca "Alcalà-Alcossebre, Allotjament de Qualitat" a través de la qual s'ha informat als propietaris de allotjaments turístics com complir amb els requisits exigits per la llei i se'ls ha ofert assessorament. Des de la pròpia Associació confirmen que "la major part de lloguers que es donen a Alcossebre es gestionen a través d'empreses immobiliàries especialitzades i, en aquest cas, els apartaments compleixen estrictament la llei. És en el cas de lloguers que gestionen particulars quan s'estan trobant que ara, en voler adaptar-se a la normativa per poder seguir llogant o aparèixer en plataformes com Booking, no poden fer-ho perquè el seu habitatge no compleix amb la normativa però es tracta de casos puntuals”.

    "Hem fet un esforç per assessorar i animar els propietaris d'habitatges turístics a què normalitzaren la seva situació perquè pogueren complir la llei i figurar en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana", ha assenyalat el regidor d'Urbanisme, José Colom. "En tot moment, s'ha intentat reduir al mínim els casos afectats per afavorir l'activitat econòmica però, sempre que, el sòl en el qual estigués ubicat l'apartament fora residencial i no hoteler. Cal aclarir que els casos a què es fa referència corresponen a edificis construïts abans de l'entrada en vigor del PGOU en 1998". Els edificis d'apartaments construïts amb el PGOU de 1998 en vigor compleixen estrictament la normativa en estar ubicats en sòl de tipus residencial.

    Pujar