elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Alcalà i Alcossebre evidencia les "contraposicions" del Partit Popular quant a la moratòria per a la instal•lació de macroparcs

Compromís per Alcalà i Alcossebre evidencia les "contraposicions" del Partit Popular quant a la moratòria per a la instal•lació de macroparcs
  • "Els populars es contradiuen amb el seu compromís de reformar el Pla General d’Ordenació Urbana, adquirit en el Ple fa 10 mesos"

Compromís per Alcalà – Alcossebre ha denunciat les contraposicions del Grup Popular del municipi quant a la moratòria per a la instal·lació de macroparcs solars i eòlics. De fet, la coalició valencianista va presentar al passat ple de l'Ajuntament una iniciativa que girava entorn d'una transició energètica flexible i favorable a tota la ciutadania que no beneficiés solament a les grans empreses.

Una proposta basada en la sostenibilitat, l'autoconsum i el cooperativisme, amb l'objectiu de fer un pas més en la direcció marcada des de la Comissió Europea en 2019, després de la signatura del Pacte Verd per tots els estats membre.

A més, Compromís per Alcalà i Alcossebre ja havia impulsat el maig de 2021 una moció, que va ser aprovada com a Declaració Institucional per part de l'Ajuntament, en la qual aquest es comprometia a crear dues Comunitats Energètiques Locals (CEL), una a Alcalà i una altra en Alcossebre, possibilitant així l'autoconsum en el municipi, la qual es va materialitzar només un any després amb la primera CEL activa a Alcalà.

Amb aquella Declaració Institucional l'Ajuntament d'Alcalà i Alcossebre es posicionava en contra dels grans parcs energètics i línies Molt Alta Tensió (MAT), i a favor de l'ús d'energia de km.0, i, cosa que és més important, es comprometia a revisar el Pla General d'Ordenació urbana (PGOU) a fi de mantenir aquestes prioritats i una gestió més sostenible i participativa de l'energia elèctrica.

En aquest sentit, la portaveu del grup Compromís per Alcalà i Alcossebre, María Sorlí, ha denunciat que "deu mesos després de l'acord no tenim constància de cap acció per part de l'Ajuntament respecte a aquest últim punt".

De fet, el primer i més important dels punts presentats per aquest grup en la seva última moció, exposava la necessitat d'imposar una moratòria a l'aprovació de llicències o un altre tipus d'autoritzacions relacionades amb activitats de gran impacte, afectant la totalitat de la superfície no urbanitzable del municipi, i excloent d'aquesta moratòria a les instal·lacions per a l'autoconsum.

Segons Sorlí, abans de concedir qualsevol tipus de llicència a la implantació i ús de grans parcs fotovoltaics i eòlics en el municipi, "és imprescindible estudiar la reforma de l'ordenació del sòl respecte a aquesta implantació i ús en la corresponent modificació del PGOU, que precisament va ser aprovada de manera unànime pel consistori el 26 de maig de 2021". Així doncs, i traint el seu propi vot a la Declaració Institucional de 2021, el grup popular de l'Ajuntament d'Alcalà i Alcossebre ha votat en contra de la moratòria als macroparcs energètics, argumentant "que els ajuntaments no tenen competències en aquesta matèria, i que és el Decret 14/2020 de la GVA és el que regula la compatibilitat urbanística".

D'altra banda, tal com es va apuntar al Ple, alguns municipis com el de la Vall d'Alba, governat pel PP, han aprovat ja una paralització de llicències que afecten només els grans projectes, demostrant que una moratòria per a protegir l'autoconsum sí que és possible.

La portaveu de Compromís ha recordat al grup popular que "per a implantar macro parcs fotovoltaics i eòlics, una empresa necessita obtenir primer la compatibilitat urbanística per part de l'Ajuntament, i només llavors entra en joc el Decret llei 14/2020. Però, abans d'això és imprescindible revisar el PGOU, motiu pel qual necessitem la moratòria".

"No obstant això, el PP s'ha negat a donar-nos temps per a revisar el PGOU, i menteix quant a les raons per les quals ha votat en contra de la moratòria", ha conclòs la representant de Compromís.

Pujar