17 de gener de 2020 17/1/20

La Unesco declara patrimoni cultural immaterial de la humanitat les tamborades d'Alzira i l'Alcora

  Les tamborades d'Alzira i l'Alcora han sigut declarades patrimoni cultural immaterial de la humanitat en el 33 Comité Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, que se celebra a Port Louis (República de Maurici).

  La declaració ha sigut aprovada dins d'una candidatura conjunta presentada per Espanya que reconeix el llenguatge comú i els rituals col·lectius de tocs de tambor i bombo en la geografia espanyola.

  Les autonomies i localitats que participen en aquesta candidatura són Baena (Andalusia); Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, La Puebla de Híjar, Samper de Calanda i Urrea de Gaén (Aragó); Agramón, Hellín i Tobarra (Castella-la Manxa); Alzira i l'Alcora (Comunitat Valenciana), i Motaralla i Mula (Múrcia).

  Les tamborades són rituals col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos, que comparteixen i competeixen en virtuosisme en espais públics urbans en el marc temporal/ritual de la Setmana Santa, documentades des del segle XIX. Els tambors creen un paisatge sonor tant individual com col·lectiu, identitari i singular. Aquests instruments de percussió representen tipologies autòctones i són expressió d'artesanies locals lligades a la seua creació, manufactura i manteniment.

  Tamborada a Alzira

  La Tamborada d'Alzira té el seu origen en les celebracions de la Setmana Santa, que remunten la seua primera notícia documental l'any 1539. Després d'un procés continuat al llarg de més de quatre segles, s'han incrementat les confraries i els confrares fins a les 7.000 persones, agrupades en 18 germandats i confraries que té en l'actualitat.

  Trencada de l'Hora de l'Alcora

  La Trencada de l'Hora és l'acte més significatiu de la Setmana Santa de l'Alcora, una tradició que naix en 1939, quan es va formar un grup de tambors i cornetes que va reaparéixer en 1976 amb la Germandat del Santíssim Crist del Calvari, fundadora i encarregada, any rere any, de realitzar l'esdeveniment.

  La Trencada de l'Hora s'ha convertit en un res comú en què centenars de tambors sonen el Divendres Sant com a lament per la mort de Crist.

  S'ha creat una associació que agrupa tots els tamboriners alcorins i es denomina Associació Cultural l'Alcora Tambor que, des del 2004, és l'encarregada de representar la vila en tots aquells actes tamboriners que es realitzen fora d'aquesta.

  ocultar
  La Unesco declara patrimoni cultural immaterial de la humanitat les tamborades d'Alzira i l'Alcora
  Pujar