Castellano

Azuliber per a la producció per un ERTO que afecta més de cent treballadors

Azuliber per a la producció per un ERTO que afecta més de cent treballadors
  • L'empresa, adquirida per Grup Pamesa en 2021, per a també les seues plantes de cogeneració d'alta eficiència

Azuliber S.L., un dels principals productors d'argila atomitzada, matèria primera utilitzada per a la producció de taulells i rajoles ceràmiques a Castelló, i que va ser adquirida pel Grup Pamesa al setembre de 2021, comunica el cessament total de la seua producció amb la consegüent aplicació d'un ERTO per causes productives i organitzatives, juntament amb la parada de les seues plantes de cogeneració d'alta eficiència. Tot això a conseqüència de la insostenible situació actual, ocasionada pels elevats preus del gas, al que hem d'unir la incertesa reguladora.

El passat 11 d'agost l'empresa va enviar un escrit dirigit a l'adreça del IDAE, amb còpia a la Ministra d'Indústria, a la Ministra de Transició Ecològica, al President de la Generalitat i al Conseller d'Hisenda de la Generalitat mostrant la preocupació sobre el moment que travessava el sector ceràmic de Castelló. Posteriorment, el dia 19 d'agost van enviar novament un escrit als mateixos destinataris juntament amb els Alcaldes de Vila-real, Onda, Almassora i l'Alcora després de l'agreujament d'aquesta situació. Finalment, el dia 26 d'agost van tornar a enviar un escrit als mateixos destinataris plantejant la necessitat d'actuar per a evitar aturs d'activitat, "sent novament desatesa la nostra demanda", denuncien.

"Després de tres escrits i sense contestació ni accions que pogueren ajudar el nostre sector, ens veiem obligats a prendre decisions que mai haguérem desitjat".

El cost ha augmentat un 1.047%

En l'últim any el cost d'atomitzat d'una tona (Tn) d'argila ha augmentat en un 1.047%, una cosa inassumible per al sector.

És per això que no tenim més remei que escometre mesures de reestructuració organitzativa consistents a aplicar un ERTO en la nostra planta de producció d'atomitzat de AZULIBER situada en el terme municipal de L´l'Alcora.

Es tracta d'una planta amb 117 treballadors, amb una producció mensual de més de 100.000 Tn d'argila atomitzada, que lamentablement deixa de funcionar.

Planta de cogeneració

La factoria compta amb una planta de cogeneració d'alta eficiència amb una potència instal·lada de 31,96 MW.

Es tracta d'una més de les plantes de cogeneració d'alta eficiència que desafortunadament deixa d'operar a Espanya, donant pas als cicles combinats i carbó per a la producció d'energia elèctrica. Aquesta situació no ocorre a Portugal on la legislació tracta a la cogeneració d'alta eficiència de la mateixa forma que a les centrals de cicle combinat.

A més, "ens agradaria recordar que l'energia que produiran aquestes tecnologies (cicle combinat i carbó) tenen una eficiència un 30% menor i amb majors emissions de CO₂ a l'atmosfera en comparació amb les plantes de cogeneració d'alta eficiència".

Quant als costos d'emissions de CO₂ es troben igualment en màxims històrics.

El preu ha experimentat un augment del 33% en l'últim any (passant de 60 a 80 €/Tn). Si ho comparem amb agost de 2020 l'augment produït és del 200% (a l'agost 2020 el preu era de 26 €/Tn).

AZULIBER ha estat treballant des de 1972 buscant eficiència energètica, respectant el medi ambient i creant llocs de treball. Però la situació actual "ens porta a prendre aquesta mesura que hem intentat evitar des de l'inici d'aquesta crisi energètica sense precedents", asseguren.

Denuncien que segueixen sense veure gens d'interés institucional que permeta solucionar aquest problema, i esperen que es prenguen les decisions adequades que permeten revertir aquesta situació.

Pujar