elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Satisfacció per la celebració del Nadal a Alcoi

Satisfacció per la celebració del Nadal a Alcoi
  • Tots els actes celebrats s'han adaptat a la Covid-19 complint amb la normativa vigent

MÉS FOTOS
Satisfacció per la celebració del Nadal a Alcoi - (foto 2)

La nostra ciutat ha celebrat un any més el Nadal, si bé en aquesta ocasió a causa de la situació sanitària s'ha hagut d'adaptar a la Covid -19. Des del Govern Municipal es vol agrair a la ciutadania la bona predisposició i comprensió davant les mesures adoptades. Així com el bon comportament, ja que es va respectar en tot moment les decisions preses.

“Acabem de viure un Nadal complicat, no hem pogut celebrar els actes com imaginàvem perquè la Covid segueix entre nosaltres i hem hagut d'adaptar tots els actes a la normativa actual, seguint totes les recomanacions dels tècnics experts en cada àrea. Hem pres decisions complicades pensant en el bé comú, i tots ens hem hagut de sacrificar en algun aspecte per a poder viure el Nadal de la millor manera possible. Vull agrair enormement la bona predisposició de la ciutadania i el bon comportament que ha tingut, complint tota la normativa. A més voldria donar les gràcies a totes les persones, entitats, associacions, cossos de seguretat, sanitaris, funcionaris i a la resta de grups polítics per la seua comprensió i perquè han fet possible que la màgia tornara a la nostra ciutat” ha ressaltat la regidora de Festes, Carolina Ortiz.

Els actes van començar el dissabte 27 de novembre amb l'encesa de la il·luminació nadalenca de la nostra ciutat i el descobriment en la façana de l'Ajuntament el cartell anunciador de la Cavalcada de Reis, obra d'Ana Belda Tudela, guanyadora del concurs. Cal destacar dos aspectes d'aquest acte, en primer lloc que es va avançar aquesta activitat una setmana amb la intenció de donar un major ambient nadalenc a la ciutat i afavorir també al comerç local. També és important assenyalar que enguany per primera vegada la infància de la ciutat també va estar representada en el jurat del concurs del cartell anunciador, ja que a més de diferents professionals de diversos centres educatius de la ciutat hi havia un membre del CLIA, el Consell Local de la Infància i Adolescència.

L'Ajuntament d'Alcoi mitjançant la Regidoria de Comerç i amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, Federació de Comerç i ACECA va organitzar un any mes ‘El Mercat de Nadal’. Enguany és el segon que es tenen les dades exactes de visitants, ja que per les mesures Cóvid calia tindre un control de l'aforament. En total van comptabilitzar 28.281 visitants, és a dir una mitjana de 5.686 diaris. Les xifres superen àmpliament a les del passat any quan va haver-hi 10.723, amb un dia menys de Mercat, la mitjana era de 2.681 diaris.

El Mercat de Nadal va tindre lloc del 4 al 8 de desembre a la Glorieta, seguint amb totes les mesures sanitàries de protecció enfront de la Covid-19, aforament màxim i sentit únic de circulació dins del recinte, sempre amb l'ús obligatori de màscara, i gel hidroalcohòlic tant als llocs de venda com en les entrades per a garantir la seguretat en tot moment. També estava prohibit el consum de beguda i menjar en tota la Glorieta, excepte la zona de restauració.

Trilogia nadalenca

La nostra ciutat ha viscut els tradicionals actes de la Trilogia Nadalenca, Pastoretes, Bàndol i Cavalcada, tots ells adaptats a la normativa Covid amb unes mesures que s'han determinat després de diverses reunions amb totes les entitats participants, així com els Departaments de l'Ajuntament que intervenen com IGS (Inspecció General de Serveis), Policia i Protecció Civil, entre altres, així com els grups polítics que van voler assistir a les reunions.

Tots els actes van mantenir el seu recorregut, però es va reduir considerablement la participació perquè els actes anaren més fluids i la gent estiguera el menor temps possible al carrer. Totes les persones participants van haver d'aportar el certificat de vacunació amb la pauta completa i la màscara era obligatòria seguint la normativa actual tant per al públic com per als participants.

Pel que respecta als actes, en els Pastoretes es va suspendre la tradicional ‘torrà’ que es feia en la plaça d’Espanya i la participació va estar controlada i limitada a les persones pertanyents a les entitats, és a dir, no va poder eixir la ciutadania com s'havia pogut fins al moment.

En el Bàndol, es va eliminar el grup del Poble reduint la participació d'aquesta manera en unes 200 persones, ampliant el número de burretes de 10 a 14. Amb aquestes dues actuacions la desfilada va ser més fluid i es van reduir les aglomeracions per a “tirar les cartes”.

Pel que respecta a la Cavalcada i per a complir amb la normativa actual l'aforament de la plaça d’Espanya va haver de ser limitat i controlat per a l'acte de l'Adoració, ja que és un acte estàtic. Aquestes decisions es van prendre seguint totes les recomanacions dels departaments corresponents. Els veïns i les seues visites van poder accedir als seus domicilis havent de recollir prèviament una polsera identificativa, ja que va ser el sistema que van indicar tant des de Policia, com Protecció Civil i l'empresa de Seguretat que era l'idoni i adequat per a garantir que es complia amb l'aforament, en una reunió en la qual estaven convidats tots els grups polítics de la corporació i els pocs que van assistir van poder fer les seues aportacions, cosa que va ser agraïda per l'edil de Festes, Carolina Ortiz. L'aforament segons l'informe d'Enginyer es va establir en 1.240 persones en 7 sectors, en aquests espais hi havia un mínim de 2 metres quadrats per persona. Les entrades gratuïtes es van poder aconseguir en ticketalcoi.

Respecte a la Cavalcada, enguany, tal com ja hem comentat la intenció és que fora més fluida per a intentar que la gent estiguera el menor temps possible al carrer i va ser un fet que va succeir, reduint de manera considerable el temps de la cavalcada de 4 hores en els últims anys a 2 hores i mitja. Enguany els Reis Mags no van besar ni es van repartir caramels o altres aliments al públic. Segons van explicar des de l'Organització de l'acte, enguany va haver-hi molt menys públic que en altres anys.

Respecte al repartiment de paquets, també va haver-hi un número molt menor, amb 300 menys que en els últims anys, quedant enguany en 550. També es va reduir el nombre de patges fins als 269 dels 450 de 2020 per d'aquesta manera intentar evitar el nombre de persones que estaven en contacte.

Així mateix és important assenyalar que durant el matí del 5 de gener es va poder visitar el Campament dels Reis Mags en el Preventori, un acte organitzat per l'Associació Cultural Samarita amb la col·laboració de l'Ajuntament i en què enguany es va veure reduït el nombre d'entrades per a complir amb la normativa.

Pujar