elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

11 parelles expliquen en un vídeo perquè volen viure al Centre d’Alcoi

  • A més de les 16 empreses alcoianes que col•laboren actualment en la campanya, hi ha altres que han mostrat el seu interés, algunes d’altres barris de la ciutat

La campanya de promoció del centre de la ciutat, «Viure al Centre» presentada des de la Mesa del Centre, òrgan de participació creat en 2016 per tots els grups polítics, el Campus de la UPV, la Cámara de Comercio de Alcoy, l’associació de veïns i associacions comercials, ha rebut un total d’11 vídeos de parelles interessades a viure al centre de la ciutat. Entre els participants hi ha gent nascuda a Alcoi però també d’altres nacionalitats.

Les associacions de comerciants recolzen la campanya que pretén posar en valor tot allò que té de positiu el centre d’Alcoi, presentant-lo com un barri atractiu perquè joves i famílies elegeixen aquesta part de la ciutat per viure. Els mateixos comerciants han gravat vídeos explicant la seua visió del centre d’Alcoi.

La segona fase de la campanya serà l’elecció de les dues parelles finalistes i la realització dels reptes per a que mostren l’experiència de viure al centre d’Alcoi. La regidora de comerç, Vanessa Moltó, recorda que «la campanya està inclosa en la «Estrategia de reactivación socio-económica para el centro histórico de Alcoy» aprovada per la Mesa del Centre, que clarament indica que s’ha de fer una campanya de comunicació valorant els punts positius del barri. Evidentment, que les mesures per millorar el nostre centre no acaben ahí, hi ha moltes altres línies i pràcticament, de totes hem fet actuacions als últims cinc anys. Ajudes comercials, regeneració urbana, ajudes per rehabilitat vivendes privades, el projecte per crear 30 vivendes públiques, nous serveis com la comissaria o els jutjats, la recuperació l’IVAM CADA, el nou campus de la UA,  l’oficina del centre, ajudes per rehabilitar façanes, pàrquings intel·ligents... El canvi és real i visible.».

Moltó també destaca el consens aconseguit: «Des del 2016 que vam posar en marxa la Mesa del Centre, s’ha consensuat tot, posant sempre el centre per davant de qualsevol partidisme. Hem fet una mesa, un pacte i un pressupost per al centre, ítems que mai havien passat a Alcoi i que han donat molt bon resultat. Totes les propostes que s’han presentat en la Mesa del Centre, s’ha intentat realitzar per això no entenem que alguns pretenguen polititzar el Centre».

Des dels promotors de «Viu al Centre» es recorda que la campanya és trencadora i s’entén el recel perquè s’han donat per enteses coses que no són així. Per exemple, les parelles contaran la seua experiència de viure al centre, i faran uns reptes però a la casa no hi ha càmeres, ni s’envaeix la intimitat de ningú, igual que es pot compaginar amb qualsevol feina. De moment, el perfil obert per a la iniciativa té prop de 1000 seguidors i 70.000 impressions en dues, i la casa va ser visitada presencialment els dies de portes obertes per 850 persones.

És cert que la revitalització dels centres històrics de les ciutats s'han d'adoptar sempre des de diferents àmbits, sent un d'ells, sens dubte, el de la regeneració urbana. En aquest sentit, l'àmplia rehabilitació que ha tingut lloc en els últims anys d'edificis antics mai abans s'havia apreciat, en aquesta dimensió, en el barri. Gràcies al pla ARRU, subvencionat pel Ministeri, la Generalitat i l'Ajuntament i les seues ajudes per a propietaris privats, ja s'han rehabilitat, concretament en la zona prioritària dins del barri del centre, un total de 24 habitatges ja acabats i hi ha, unes altres, en procés.

Als habitatges, s'han d'unir, les ajudes comercials, s'han obert un total de  29 ajudes per obrir negocis. Al costat de les ajudes per obrir la persiana, també hi ha unes altres per a la rehabilitació de baixos comercials, 16 en total en els dos últims anys, i 12 més, pendent de revisió en aquesta edició. Al costat de la rehabilitació de locals comercials privats gràcies a les ajudes municipals, també s'ha obert locals públics, com l'Àgora o l'oficina municipal de Comerç al carrer Sant Francesc, que també actua com a oficina del centre, treballant per a la gestió de tota mena d'ajudes.

En el que afecta a la regeneració urbana, i després del primer pla d'ajudes a propietaris privats, ja està en marxa el segon pla ARRU amb més de dos milions d'euros de pressupost. En aquest cas es realitzarà la construcció d'un total de 30 habitatges públics municipals en tres ubicacions diferents, el carrer Sant Mateu, carrer Casablanca i Sant Joan. En la seua recent visita a Alcoi, el Conseller i vicepresident de la Generalitat, Rubén Martínez-Dalmau, destacava que “Alcoi és un referent en regeneració urbana, és "un model de com s'han de fer les coses en matèria de col·laboració interinstitucional" i demostra "com diferents parts de la ciutat poden finalment regenerar-se gràcies el treball de la Generalitat i l'Ajuntament". També en aquest sentit, es preveu la creació d'un observatori de l'habitatge a Alcoi.

A aquesta regeneració d’edificis s'uneix el condicionament i millora d'alguns carrers importants del centre en els últims anys com Sant Llorenç, Mossèn Torregrossa, País Valencià, Casablanca i Sant Jaume, al costat de la rehabilitació dels parcs de la Glorieta i el Parterre, i d'onze fonts situades en el centre històric. La creació dels pàrquings intel·ligents en tres zones i les actuacions de millora tant en el pont de Sant Jordi, Viaducte com María Cristina, han marcat el manteniment imprescindible però absent durant les dècades precedents en el cor de la ciutat.

Al costat de la regeneració urbana, cal destacar també l'augment de les mesures de seguretat, i les actuacions en matèries de convivència social. S'ha creat la xarxa alerta entre els comerços del centre per a través de Whatsapp puguen avisar a la Regidoria de qualsevol incidència; s'ha implantat una comissària de la Policia Nacional en la placeta de Les Xiques, la segona de la ciutat i, per primera vegada , s'ha licitat un contracte d'un servei de mediació comunitària, que ha començat a treballar aquest mateix mes de setembre. Enguany està prevista, dins de la partida de la Mesa del Centre, també, l'ampliació de càmeres de seguretat en la zona.

Per a acabar, un altre element determinant del canvi que ha patit el centre d'Alcoi en els últims anys ha sigut l'obertura de diferents serveis. Al costat del Campus de la UPV que ha ampliat les seues instal·lacions, s'ha obert el nou Campus de la Universitat d'Alacant al carrer Sant Francesc, s'ha recuperat l'emblemàtic edifici de l’Ivam Cada Alcoi, s'han unificat tots els jutjats de la ciutat en la Placeta de la Mare de Déu, s'ha inaugurat la primera biblioteca infantil de la ciutat en l'edifici del Centre cultural i també ha obert les seues portes la comissaria de la Policia Nacional anteriorment citada, sent aquesta una antiga reivindicació veïnal. Diferents serveis que, d'una banda, han suposat l'arribada de gent de tota la comarca per a realitzar gestions administratives i que també ha portat parella la demanda d'allotjament en el barri, principalment, per als alumnes de les Universitats i xarxa FP. Aquesta demanda ha portat amb si la rehabilitació de moltes finques convertides en estudis, visibles pels diferents carrers del nucli antic.

Un altre factor important per a la revitalització del centre ha sigut l'ampli calendari d'activitats turístiques, cultures i esportives que s'han creat en els últims anys. Un impuls que atrau visitants a aquest barri quasi tots els caps de setmana de l'any, millorant l'oferta d'hostaleria, gastronomia i turística, amb la creació de nous allotjaments turístics i d'establiments gurmet, restaurants i cafeteries.

Moltó conclou: «Amb tot el que s’ha fet, encara hem de seguir treballant, apostant per noves iniciatives, que esperem que puguen ser consensuades, com fins ara, per tots els actors polítics, socials i econòmics que estan implicats en la millora d'aquesta part tan important de la ciutat. Com sabem, qualsevol centre històric té molts reptes i les solucions han de ser transversals i a mitjà termini. Seguim treballant des de la Mesa per a portar-les endavant».

Pujar