elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament d´Alcoi recorre el sobreseïment de la denúncia de sobrecostos en les obres del Calderón

L'Ajuntament d´Alcoi recorre el sobreseïment de la denúncia de sobrecostos en les obres del Calderón
  • Des del Consistori s'ha presentat recurs de reforma i d'apel·lació

El jutjat número 2 de Primera Instància d'Alcoi ha declarat el sobreseïment de les diligències prèvies de la denúncia presentada contra el contractista Enrique Ortiz per sobrecostos en les obres del teatre Calderón. Des del Consistori ja han presentat recurs a l'acte ja que consideren que la motivació de l'arxiu és insuficient i que hi ha suficients proves amb les pericials existents per a obrir judici oral, determinant-se en aquest, tal com se sospita, si les obres del teatre Calderón van tindre sobrecostos no justificats per més d'un milió d'euros per a les arques municipals.

Els fets que s'estan investigant es remunten a principis del segle XXI, on Alcoi va realitzar la reforma i ampliació del teatre Calderón, en aquells moments, sota el govern del Partit Popular. Amb el canvi de govern, es va presentar un procediment Contenciós Administratiu en detectar-se irregularitats en la justificació de les obres de la infraestructura cultural. La causa contenciós administrativa es va desestimar, però es va obrir la causa penal en presentar-se una denúncia per les citades obres entenent que hi havia un sobrecost no justificat d'aquestes.

La denúncia que va tindre entrada el 23 de març de 2015, i que va ser ampliada el 3 de març del 2106, va ser admesa pel Ministeri Fiscal en constatar indicis d'un presumpte delicte d'estafa i falsedat documental, fent-la seua, pel qual es van obrir diligències prèvies, tal com acredita l'acte de sobreseïment. Després de diversos anys, on el procediment va seguir el seu curs, es va intentar nomenar per part del Jutjat de Primera Instància a un perit judicial per a constatar el delicte, i després de la renúncia d'un total de 5 perits, el propi Jutjat argumenta, ja que que no és possible realitzar la pericial que “no pot ser acreditada la perpetració del delicte”.

L'Ajuntament, en canvi, entén que hi ha suficients pericials perquè també existeix una pericial d'ofici, realitzada dins del procediment Contenciós Administratiu, la qual es va incorporar a l'acte, que ratificaven la possibles irregularitats que es denuncien, fins i tot sense voler atendre les pericials de part, igual de vàlides, objectives i professionals. En el propi recurs municipal, s'argumenta que “el fet que haguera sigut millor la pràctica d'un altre nou informe, per un perit judicial, no li priva ni de credibilitat ni d'eficàcia a les diligències d'investigació ja practicades”.

Per tant, l'Ajuntament d'Alcoi ha decidit presentar recurs, tant de forma com d'apel·lació, entenent des de l'ens local que s'hauria d'obrir judici oral i que, durant aquest, es determinara si realment va existir un delicte que va suposar, segons els perits aportats de part, que la ciutat d'Alcoi va pagar més d'un milió d'euros no acreditats per l'obres de reforma i ampliació del teatre Calderón.

Pujar