elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un ‘desafiament intel·ligent’ per a enfortir la indústria d'Alcoi

Un ‘desafiament intel·ligent’ per a enfortir la indústria d'Alcoi
  • Aprofitar el talent local per a ajudar les empreses a digitalitzar-se, promoure alternatives de transport fàcil i sostenible fins als polígons o promoure que les zones industrials s'autoproveïsquen amb energies renovables

L'Ajuntament d'Alcoi ha acollit aquest dimarts, 30 de març, la presentació pública del Intelligent Cities Challenge (ICC), iniciativa europea en la qual el municipi participa des de juliol de 2020 i que implica més d'un centenar de ciutats grans i mitjanes. Amb aquest "desafiament intel·ligent", la Comissió Europea proposa a aquestes localitats emprar les tecnologies avançades per a fer front a les conseqüències de la crisi sanitària i liderar, amb accions concretes, una recuperació intel·ligent i responsable.

Aquest programa, de dos anys i mig de durada, presenta diversos grups d'actuació. Alcoi s'ha centrat en concret en la línia “economia verda i nou pacte ecològic local”, amb la qual es pretén que les ciutats participants exercisquen un paper tractor en l'enfortiment de la seua economia i en la creació de nous llocs de treball sense perdre de vista el desenvolupament sostenible i el benestar de la ciutadania.

Durant el procés, els participants reben assessorament personalitzat, amb dues professionals assignades per Brussel·les: una especialitzada en industrialització i una altra a captar finançament. A més, la Comissió Europea els proporciona també una “experta principal de la ciutat”, que en el cas d'Alcoi és Inma Bordera, directora de Projectes i Arquitecta, així com directora de Projectes de l'Associació Valenciana del Sector de l'Energia (AVAESEN).

Bordera ha participat aquest dimarts en la presentació local del programa al costat de l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, qui ha destacat la importància d'aquest projecte per a la ciutat. “Enfortir el nostre teixit industrial, millorar la nostra economia i fer costat a empreses i emprenedors locals són prioritats d'aquest govern i passen de manera necessària per la transformació digital i la transició ecològica”.

Francés ha subratllat que la participació en aquest programa situa a Alcoi en una posició privilegiada per a optar a ajudes i subvencions europees i ha recordat a més que moltes de les accions proposades per l'equip local estan en sintonia amb les iniciatives del consistori per a convertir la ciutat en una “Smart City”, així com amb el Pla Director d'Impuls que el municipi ha desenvolupat i que inclou 28 projectes estratègics a desenvolupar entre 2020 i 2023.

Solucions

El grup de treball alcoià està format per tècnics municipals i experts locals i compta amb el suport inestimable d'empreses i institucions que s'han enrolat de manera altruista, participant en diferents sessions en les quals han aportat la seua visió de la ciutat, els reptes que han de superar-se i les necessitats pendents.

Així, han participat entitats com JOVEMPA, INNOVALL, AITEX, UPV, CEEI, FEDAC, Districte Digital, Universitat d'Alacant o la Cambra de Comerç; i empreses com ADSALSA, MultiScan, IPyC, Foradia, Tadeo Juan, Inprofit, OHHNA, PowerfulTree i ICZIA.

Després d'analitzar les carències, necessitats i reptes d'Alcoi i del seu territori, l'equip de treball està centrat ara a aportar solucions concretes. Un dels aspectes fonamentals és definir un model de formació específica i centrat en actualitzar les competències i habilitats, i que aquestes s'ajusten a les necessitats de les empreses del territori perquè la transformació digital i la transició ecològica siguen un èxit. En aqueix sentit, es proposa aprofitar i impulsar aqueix talent format localment perquè siguen aquests futurs i futures professionals els qui ajuden a les empreses locals en el seu procés de digitalització.

Una altra proposta és crear una Agència d'Innovació que afavorisca la investigació aplicada i orientada a resultats, la transferència de coneixement a les empreses del territori, l'assessorament en la cerca d'ajudes i subvencions i la promoció de la col·laboració i les aliances empresarials en projectes innovadors.

Els experts locals plantegen també crear comunitats energètiques en zones industrials, que permeten generar energia de forma compartida a partir de fonts renovables i distribuir-la entre les empreses, apostant així pel consum sostenible i l'eficiència energètica.

Respecte a la mobilitat, estan estudiant les alternatives ecològiques que poden existir per a traslladar a la ciutadania i a les plantilles entre les diferents àrees de treball del territori.

Moltes de les accions proposades estan en sintonia amb ImpulsAlcoi, el Pla Director d'Impuls Industrial que el municipi ha desenvolupat i que inclou 28 projectes estratègics a desenvolupar entre 2020 i 2023.

A més, una dels senyals d'identitat d'aquesta iniciativa europea és cooperar amb altres ciutats i territoris, extrapolant i compartint iniciatives. En el cas d'Alcoi s'està treballant actualment per a aplicar el projecte Smart Social de manera conjunta amb el municipi de Torrent.

Pujar