elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi celebra el 'Dia d'Europa' amb l'objectiu d'ampliar els 13 milions rebuts en ajudes

Alcoi celebra el 'Dia d'Europa' amb l'objectiu d'ampliar els 13 milions rebuts en ajudes
  • Alcoi es prepara per a optar als fons de reconstrucció i al nou període de finançament 2021-2027 a través de l'elaboració de la seua Agenda Urbana 2030

Europa va celebrar el seu dia ahir diumenge, 9 de maig. Una data per a commemorar la unitat del continent, tan necessària en moments de reconstrucció per a superar la crisi generada per la pandèmia. Segons manifesta l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, “ens sumem com a Ajuntament a aquest aniversari plenament convençuts que la cohesió i la cooperació entre institucions i regions europees és l'única manera de superar qualsevol obstacle i bretxa econòmica, social o territorial”.

Des de 2011, el consistori ha presentat diversos projectes per a accedir a ajudes europees que contribuïsquen a l'objectiu d'aconseguir una ciutat més sostenible, integrada i intel·ligent. Aquest impuls ha acabat materialitzant-se amb quantioses subvencions com els 10 milions d'euros amb els quals la Unió Europea cofinança, a través dels Fons de Desenvolupament Regional (FEDER), l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) Alcoidemà.

A través d'aquesta estratègia s'han escomés ja obres com la reurbanització del Carrer Na Saurina d’Entença i les accions per a millorar la seua mobilitat i la seua accessibilitat. També a través de la EDUSI s'ha dut a terme la remodelació de carrers i zones urbanes com Regiment Biscaia, Sant Jaume, Sant Francesc i la plaça Ramón y Cajal; o les millores en els ponts de Sant Jordi i Viaducte.

En els pròxims mesos, s'iniciaran altres treballs cofinançats amb fons europeus, com la passarel·la sota el pont de Cervantes, la reurbanització dels accessos a l'estació de Renfe o el condicionament del Centre Juvenil Cervantes per a millorar la seua climatització. I en el termini dels pròxims dos anys estan també projectades obres transcendentals per a la transformació de la ciutat com la reforma de la plaça d'Al-Azraq o la recuperació de l’illa industrial de Rodes per a implantar un parc tecnològic i complex sociocultural.

Un altre projecte fonamental per a contribuir als objectius de mobilitat sostenible que persegueix Alcoi és el vial 'ciclopeatonal' entre els barris de Batoi i la Zona Nord, un traçat de 4,5 quilòmetres que connecta cinc centres educatius i tres zones industrials, amb enllaços amb la ruta BTT i la via verda entre Ibi i Cocentaina. El projecte, valorat en 994.000 euros, ha sigut finançat amb 410.000 euros procedents de fons FEDER a través de la Generalitat Valenciana.

Alcoi també ha rebut el suport de la Comissió Europea amb dos projectes per a l'aplicació de la tecnologia al mercat laboral i les empreses. En el primer va ser seleccionada, al costat de només dues ciutats espanyoles més, per a participar en el Digital Cities Challenge (DCC), ja finalitzat. I en l'actualitat, també participa en la segona part del programa, el Intelligent Digital Challenge (ICC) per a continuar millorant amb la tecnologia l'economia de la ciutat i els reptes de l'actual situació mundial de pandèmia.

Aquest mateix any, la ciutat també s'ha sumat a la xarxa europea WiFi4EU, que li ha permés instal·lar onze nous punts de connexió Wifi, a través del seu programa Smart City. Aquests nous accessos s'han disposat en diferents espais públics de la ciutat, gràcies a una subvenció de 15.000 euros procedents de la Comissió Europea.

Pel que respecte a la inserció laboral, el programa Avalem Joves Plus ha suposat un total de més de 2.300.000 euros, cofinançats pel FSC (Fons Social Europeu) i Generalitat. I en matèria educativa, a part de participar en els programes Commenius i Carpe-Essence, ja finalitzats, Alcoi ha renovat enguany com a membre del Comité Executiu de la Xarxa FP, una xarxa europea que estableix com a prioritats millorar la qualitat i quantitat de la mobilitat de la Formació Professional, estimular i promoure la innovació en l'FP i contribuir al disseny de polítiques de la Unió Europea en matèria d'FP.

De manera paral·lela, els diferents departaments del consistori treballen des de fa mesos de manera coordinada i transversal per a ajustar projectes que opten als fons que la Unió Europea atorgarà a Espanya per a fer front a la crisi sanitària de la Covid-19 i que es presentaran en breu. En tractar-se d'ajudes destinades a finançar projectes pluriennals, aquestes facilitaran la possibilitat de dur a terme actuacions complicades de desenvolupar exclusivament amb fons municipals.

A més, Alcoi també opta a altres ajudes corresponents al nou període de finançament 2021-2027 a través de l'elaboració de la seua Agenda Urbana 2030.

En aquest sentit, destaca el posicionament idoni de la ciutat per a optar a aquests fons, especialment després d'haver signat un protocol amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a ser ciutat pilot en la redacció d'aquesta agenda, l'objectiu de la qual és que el desenvolupament d'Alcoi siga equitatiu, just i sostenible.

Pujar