elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi rep més de 300.000 euros pel reciclatge de residus

  • S’han aconseguit prop de 45.000 euros més que el passat any

Si observem les dades dels últims anys, la tendència del reciclatge segueix en augment en la ciutat d’Alcoi en totes les fraccions: paper-cartó, envasos i vidre, disminuint en la part de restes. I és que mentre el reciclatge suposa una compensació econòmica per a les arques municipals que en 2020 van ser 310.649, 47 euros, prop de 45.000 euros més que el 2019, tot el que es replega en el contenidor gris, on van les restes, té un cost econòmic. Però el cost no només és econòmic sinó també mediambiental. Les restes per les quals es paga s'enterren en abocadors, es cremen o van a cimenteres amb els problemes mediambientals que això genera. En canvi, els contenidors groc, verd i blau van a diferents plantes de reciclatge situades en Sant Vicent, Villena, Benidorm i Elda.

Cal destacar que tot i aquesta compensació que aconsegueix l’Ajuntament, el rebut de la brossa no és suficient per a cobrir tot el servei, per aquest motiu, encara que cada any es recicla més no es pot baixar l’import del rebut, perquè el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania.

Podem analitzar en detall cada tipus de residu. Pel que fa als envasos, es van arreplegar en 2020, 1381,76 Tones el que va suposar 248.274,88 euros, respecte al cartó es van recollir 1389,70 Tones que es van traduir en 36.034,83 euros i en el cas del vidre les 947,20 Tones es van compensar amb 26.339,76 euros.

A més, podem sumar els 17.144,04 euros de la venda RAEE's (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics dipositats en l’ecoparc o arreplegats en el servei de recollida de voluminosos). En 2020 es van recollir 136 tones d’aquests residus, 33 més que en 2019. Recordem per a la recollida de voluminosos, hi ha un servei porta a porta que es fa de manera gratuïta telefonant al 900 101 843.

Recordem que des de l’any passat Alcoi també ha començat a implantar el contenidor marró, dedicat a les restes orgàniques, un pas important que suposa un major reciclatge, ja que aquestes deixalles es reconverteixen en compost industrial i, per tant, es col·labora en l’Economia Circular i el reciclatge de la matèria. L'ús d'aquest nou contenidor que funciona amb clau per a garantir una correcta utilització també ajudarà a reduir allò que s'aboca al contenidor gris. A banda de donar clau a la ciutadania que vulga fer ús del contenidor, sol·licitant-ho al telèfon 965537127 o el correu organic@alcoi.org. També s'arreplegarà l'orgànica a 30 usuaris considerats grans productors, com residències, mercats, establiments hostalers o menjadors escolars, oferint-los un contenidor molt a prop o el servei porta a porta.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, explica que “Aquestes dades indiquen que tots estalviem, l’Ajuntament i la ciutadania. Gestionar bé els residus és molt important en la lluita contra el canvi climàtic a més de l’estalvi econòmic que comporta», explica el regidor de Medi Ambient, Jordi Silvestre.

Silvestre també destaca l'esforç de totes i tots en un tema important per a la ciutat i per al planeta: "La necessitat de reduir, reciclar i reutilitzar és un dels grans reptes al que ens enfrontem les ciutats. La conscienciació cada vegada és major, sobretot, en les noves generacions, però hem de seguir posant tots els nostres recursos per a facilitar la recollida selectiva. També utilitzar productes respectuosos amb el medi ambient i reutilitzant al màxim. D’aquesta manera apostem per una ciutat i un planeta amb futur. Treballant en línia amb l’ODS 11 i el 12. L’ODS 11 és Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles i el 12 consum i producció sostenibles».

Pujar