elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ja està oberta la sol·licitud d'inscripció al cens electoral de persones estrangeres residents a Espanya

Ja està oberta la sol·licitud d'inscripció al cens electoral de persones estrangeres residents a Espanya
  • Fins al 15 de gener

Fins al dia 15 de gener de 2023 les persones de països amb conveni de reciprocitat han d'inscriure's en el Cens Electoral per a poder votar en les Eleccions Municipals de Maig 2023.

REQUISITS

Ser major de 18 anys, no estar privat del dret del sufragi/votar, empadronat en el seu municipi i tenir Targeta de Resident:

  • 5 anys o més ininterrompudament a Espanya, tenint nacionalitat de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea del Sud, l'Equador, Islàndia, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú i Trinitat i Tobago.
  • 3 anys si vens de Noruega o el Regne Unit.

COM PUC INSCRIURE'M

L'Oficina del Cens Electoral enviarà una carta a cada persona habilitada per a inscriure's i votar. S'ha d'emplenar amb el NIE, signar i adjuntar fotocòpia de Targeta de Resident (NIE); enviant-la per correu gratuït a la delegació provincial de l'oficina del cens electoral corresponent.

La sol·licitud també podrà ser realitzada de manera telemàtica a través de la Seu Electrònica de l'INE; https://sede.ine.gob.es. En ella haurà d'acreditar la seua identitat mitjançant un certificat electrònic associat al NIE dels publicats en la mateixa i marcar la sol·licitud d'inscripció. Les persones que no disposen de certificat electrònic podran realitzar la sol·licitud per aquesta mateixa via, accedint al sistema amb el NIE i la CTT que figura preimpresa en la comunicació.

Els Ajuntaments poden ser agents receptors per a posteriorment enviar les sol·licituds.

Les persones que consideren que compleixen amb les condicions i no han rebut la carta, podran presentar la sol·licitud personalment a l'Ajuntament, identificant-se amb la targeta d'identitat d'Estranger i adjuntant fotocòpia d'aquesta. El temps de residència legal a Espanya requerit s'haurà de justificar amb un certificat de residència, expedit per la Comissaria de Policia, quan no es puga deduir de les dades de la fotocòpia de la Targeta d'identitat d'estranger, si aquesta fos aportada.

Aportant un poder (autorització estandar, no fa falta que siga notarial) a l'Ajuntament de residència, la persona apoderada podrà fer la gestió de la intenció de vot, aportant la fotocòpia del NIE de l'interessat que lliure la documentació acreditant ser la persona apoderada, haurà de portar el document original de qui s'inscriu per a ser acarat per qui el reba. (tràmit similar a l'empadronament).

RESTA DE PAÏSOS UNIÓ EUROPEA:

Per a manifestar la intenció de vot, els residents i no residents legals procedents dels països de la UE poden apropar-se a l'Ajuntament de residència i signar la sol·licitud en qualsevol moment abans del tancament del cens electoral. Si ja es van inscriure en altres eleccions no necessiten tornar a fer-ho.

Pujar