elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

28M | Així serà la investidura dels nous alcaldes de la Comunitat Valenciana

28M | Així serà la investidura dels nous alcaldes de la Comunitat Valenciana
  • El regidor més jove i el més major de cada ajuntament presidiran el ple de la presa de possessió

Tres setmanes després de les eleccions municipals del 28 de maig tindrà lloc el ple d'investidura de les noves corporacions eixides de les urnes.

És a dir, aquest dissabte, 17 de juny, el dia en què els nous alcaldes prendran la vara de comandament dels seus predecessors, si és que s'ha produït un canvi en les passades eleccions.

En aquest acte, que tindrà lloc el mateix dia en els 542 municipis de la Comunitat Valenciana, com a marca la Llei Electoral, els nous regidors juraran o prometran el càrrec, encara que ja han recollit les actes que els acrediten com a edils electes durant aquesta setmana.

El ple d'investidura, com a curiositat, estarà presidit per una mesa d'edat, que estarà composta pel regidor de major edat i el de menor edat.

Així, aquest dissabte es declararà constituïda la corporació en cada municipi i posteriorment s'anunciarà el torn de paraula dels grups polítics que vulguen intervindre.

L'ordre d'intervenció serà de menor a major representació i posteriorment es procedirà a elegir a l'alcalde o alcaldessa mitjançant votació en urna.

El nou primer edil serà elegit amb una votació única, en la qual els nous regidors electes voten als noms dels candidats que es presenten.

Per tant, existeix l'opció de votar a un dels candidats que es presenten, la de presentar un candidat propi i la d'abstindre's de votar.

Cal recordar que el candidat que obtinga la majoria absoluta serà proclamat electe, però si cap obté aquesta majoria, serà proclamat qui encapçale la llista que haja obtingut el major nombre de vots en les eleccions municipals.

Per això, els guanyadors de les passades eleccions poden dormir tranquils si no tenen una majoria alternativa enfronte, ja que en aquesta ‘segona volta’ virtual seran nomenats alcaldes automàticament conforme la llei dicta.

A continuació, el nou alcalde o alcaldessa jurarà o prometrà el càrrec, rebrà la vara de comandament i prendrà la paraula i, a partir d'aqueix moment, començarà una nova era en cada ciutat, almenys per als següents quatre anys.

MÉS FOTOS
28M | Així serà la investidura dels nous alcaldes de la Comunitat Valenciana - (foto 2)
Pujar