elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així se celebra el 9 d'Octubre als pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana

Així se celebra el 9 d'Octubre als pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana
  • Música, arròs, despertaes, actes institucionales i Moros i Cristians entre els actes més repetits este dia 9

  • Des d'Oriola a Benicarló, tots els municipis valencians, preparen algun acte per a fetejar este dia

MÉS FOTOS
Així se celebra el 9 d'Octubre als pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana - (foto 2)
Així se celebra el 9 d'Octubre als pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana - (foto 3)
Així se celebra el 9 d'Octubre als pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana - (foto 4)

Que ser valencià no té una única expressió és més que cert. Un accent, una paraula, una festa, un vestit, uns cultius o un plat estrela. Els habitants de la Comunitat Valenciana són, primer de tot, diversos i plurals. Bona prova d'açò és el fet que el dia gran de la Comunitat, el 9 d'Octubre, se celebra d'una manera particular quasi en cada municipi de tot el territori.

Així, mentre que la ciutat de València acapara l'atenció en les primeres hores del dia, entre altres coses a causa de la seua intensa activitat política de la jornada i a les sempre recurrents manifestacions de divers signe que recorren les principals artèries del Cap i Casal, moltes altres ciutats i pobles celebren actes festius per a commemorar que en 1238 el Rei Jaume I va entrar a València para, a poc a poc, recuperar el domini sobre les terres controlades pels reis musulmans i crear així un nou Regne de València. Este regne cristià i el seu territori, sempre amb alguns matisos, coincidix quasi a la perfecció amb el que hui és la Comunitat Valenciana.

La capital, a més dels tradicionals actes de la baixada de la Real Senyera, -sense inclinar-se i amb honors i la seua posterior processó cívica-, acumula altres actes de més recent encuny com són, per exemple, els Moros i Cristians de la vesprada que amenitzaran una jornada marcada en la ciutat per un anar i venir de ciutadans desitjosos d'expressar el seu valencianitat. No obstant açò, la segona ciutat en població, Alacant, no es queda arrere i ha preparat una extensa setmana d'actes que culminarà el dimarts 9 amb una concentració de gegants i cabuts , música de tabal i dolçaina i balls tradicionals. Tampoc Castelló farà de menys al dia de la Comunitat Valenciana i ho celebrarà amb l'esport més típic en la nostra terra, la pilota valenciana. Seran ells, els pilotaris i les pilotaries els qui s'encarreguen d'omplir d'esport i cultura els carrers de la ciutat, una capital que, per cert, lliurarà també els premis 'Valencià de l'Any'.

No obstant açò, altres pobles i ciutats també acumulen curioses i divertides maneres de commemorar aquest dia. Per exemple, en la moltes vegades desconeguda i sovint oblidada comarca de la Vega Baixa, on l'accent murcià ja es fa notar, se celebraran hissades de la Real Senyera, com és el cas de Torrevieja i Orihuela, i se celebraran actes institucionals en diversos ajuntaments de la zona. Més al nord, a Novelda, s'ha programats actes com a sopars populars o nits dels populars correfocs. A prop, però eixint de les terres del Vinalopó, Alcoi celebrarà el dia amb despertaes i amb el lliurament dels III Premis 9 d'Octubre, entre altres actes.

Igualment, tampoc els parcs d'atraccions de la província d'Alacant passaran aquest dia festiu per alt, és el cas de Terra Natura de Benidorm, on es representarà la llegenda de la rata penada i el Rei Jaume I que va donar origen a l'escut insígnia de la Generalitat Valenciana.

En la província de València destaquen els actes festius que se celebraran en infinitat de municipis, i que tindran a vore molt amb l'arròs i la paella. Concursos i paelles gegantes ompliran poliesportius i carrers per a viure una jornada de germanor i festa. És el cas de Cullera, Benetússer o Massanassa. No obstant açò, també la música, especialment en la vesprada, amenitzarà places de quasi tot el territori, sent les bandes municipals les encarregades de perpetuar un altre senyal d'identitat col·lectiva i de posar una nota musical al 9 d'Octubre. Alguns altres punts destacats en la província de València són Sueca, Algemesí o Sagunt. En el primer d'estos municipis celebrarà el seu ja tradicional cercavila i comptarà amb la presència de les torres humanes de la Muixeranga de Sueca. També Algemesí viurà el dia gran dels valencians amb pólvora, despertaes, una cercavila cívica i un castell de focs artificials per a tancar el matí.

Per la seua banda, la capital del Camp de Morvedre, Sagunt, celebrarà desfilades de moros i cristians, una baixada de la Real Senyera des de la façana de l'Ajuntament i viurà una trobada de folklore.

Ja en la província de Castelló, Borriana ha estat celebrant diversos actes culturals en els dies previs al dia 9 i tindrà el seu particular Desfilada amb la presència de molta música, gegantes i cabuts i els actes teatralitzats que representen l'entrada del Rei Jaume I. Igualment, i no per estar més al nord anava a ser menys, Benicarló també han preparat actes festius encaminats a commemorar l'autonomia valenciana. Així, la ciutat ha organitzat concerts per al dia 8 i el dia 9 es llegirà un manifest en la porta de l'Ajuntament amb la intenció de reivindicar i festejar el 9 d'Octubre.

Excusa no queda per a festejar el dia gran dels valencians, que, per cert, és a més el dia dels enamorats. No s'obliden doncs de la mocadorà.

Pujar