elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les agressions a metges en la Comunitat Valenciana van augmentar un 12% en 2022

Les agressions a metges en la Comunitat Valenciana van augmentar un 12% en 2022
  • Els sanitaris asseguren que “si se sumaren els casos no denunciats i les amenaces, coaccions i el tracte vexatori les xifres reals es multiplicarien per 10”

L'Associació de Dret Sanitari de la Comunitat Valenciana se suma a les condemnes per l'últim cas d'agressió a un metge ocorregut en l'ambulatori de La Coma que ha provocat el tancament temporal del centre en estar tot el personal de baixa.

Per a la ADSCV, aquest cas és un clar exemple de dos de les mancances que la Sanitat arrossega a la Comunitat Valenciana; posar fi a les agressions en els centres sanitaris (que han augmentat un 12% en 2022), i comptar una ràtio adequada de personal i una borsa de treball que permeta substituir les baixes en els centres de salut i hospitals públics (estem per davall de la mitjana espanyola).

El president de la ADSCV, Carlos Fornes, ha recordat que "les agressions al personal sanitari en la Comunitat Valenciana continuen augmentant any rere any sense que l'administració haja posat les mesures educatives i legislatives necessàries per a frenar-les". En 2022, només les agressions a metges que van acabar en denúncia van augmentar un 12 per cent respecte a l'any anterior ja que, segons les dades dels respectius Col·legis de Metges, es van registrar 25 denúncies a la província de València, 12 a Castelló i 19 a Alacant.

Fornes assegura que “si se sumaren els casos no denunciats i les amenaces, coaccions i el tracte vexatori que rep el personal sanitari diàriament, les xifres reals es multiplicarien per 10”. Per aquesta raó reitera la necessitat de la implantar l'Educació en Salut en l'àmbit escolar per a posar en valor a la Sanitat als professionals sanitaris, augmentar els recursos preventius per a garantir la Seguretat dels professionals i pacients, i endurir les penes recollides en el Codi Penal per a disminuir les agressions físiques i verbals que pateixen els professionals sanitaris, tant en l'àmbit públic com privat, tres de les mesures del Pacte Sanitari que la ADSCV promou en la Comunitat per a la pròxima legislatura.

Respecte a la clausura el Centre de Salut després de l'incident en estar de baixa tot el personal sanitari i administratiu, Fornes ha apuntat que tant la falta de substituts en bossa com del propi personal en exercici, és un altre dels problemes de la Sanitat pública a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit Fornes ha recordat que la Comunitat té un dels pitjors ràtios de professionals de Medicina i Infermeria per habitant; 55,93 metges per cada 10.000 habitants (per davall dels 59,83 del conjunt d'Espanya), i 64 sanitaris d'Infermeria per cada 10.000 habitants (enfront dels 69,73 de la mitjana espanyola), segons el propi Institut Valencià d'Estadística (IVE).

Per totes aquestes raons, Fornes ha explicat que és necessari que en la pròxima legislatura, governe qui governe, s'aconseguisca un Pacte Sanitari que d'una vegada per sempre garantisca el treball dels professionals sanitaris i l'atenció dels pacients.

Pujar