elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Adéu a unes falles sense actes però amb més sentiment que mai

Adéu a unes falles sense actes però amb més sentiment que mai
  • Inoblidable comiat la qual van donar localitats com Burriana, on es van llançar castells artificials en el punt exacte en què hauria cremat una falla

Videos
Emocionant comiat a Burriana de les 'no falles' amb una vintena de castells simultanis
Emocionant comiat a Burriana de les 'no falles' amb una vintena de castells simultanis

Tots els anys la frase es repeteix cada 20 de març: les falles, com l'Au Fènix, ressorgeixen de les seues cendres i comencen a preparar la festa de l'any següent. Aquest 20 de març aquesta reflexió és més certa que mai ja que representa el sentir del món faller i de la societat valenciana: tornarem.

Perquè el 2021 ens ha tornat a deixar sense festa però no sense el sentiment faller. Hem vist centenars d'iniciatives de falles, fallers, veïns i associacions que han homenatjat a la festa de formes inimaginables: des de la mascletà amb pilotes de bàsquet d'uns alumnes d'educació física, fins a les ofrenes a títol personal per honrar la patrona dels valencians.

Aquest 19 de març el ambient faller va inundar cada racó de les ciutats tot i les pluges. Vam poder veure ofrenes improvisades, misses falleres, veïns abillats amb els vestits fallers, mascletades des dels balcons amb sartener i cassons substituint a la traca i, per culminar, un dels actes més preciosos viscuts aquesta setmana.

A Burriana fins a 19 castells van il·luminar la mitjanit des de cada un dels 19 punts en què s'hauria d'haver plantat una falla. Una preciosa iniciativa que va emocionar el món faller i a tots els veïns i que també es va repetir a Sagunt. Des del sector pirotècnic hi ha volgut agrair el compromís de Burriana amb el món faller i el comportament exemplar dels veïns en una jornada que quedarà en el record de tots els borrianencs.

Les imatges que van gravar alguns aficionats i també des de la Pirotècnia Martí, que va subministrar la pólvora per a aquesta iniciativa organitzada per l'Ajuntament, mostren com els veïns van ixir als balcons a disfrutar de el moment únic i com, a l'acabar la traca, el silenci és trencat per els milers d'aplaudiments d'una Burriana emocionada.

Tornant a València, on es va decidir no llançar pirotècnia després de les recomanacions de la conselleria de Sanitat, el centre de la ciutat es va omplir d'ambient aprofitant el dia festiu i, tot i que la pluja va obligar a treure els paraigües en algun moment i al final del dia, la jornada va transcórrer amb normalitat, amb famílies passejant i molts fidels anant a saludar la Mare de Déu dels Desemparats.

El món faller s'acomiada així d'una setmana amb sentiment agredolç i amb l'esperança de celebrar la festa més aviat que tard, si la pandèmia ho permet. Recollim la bonica reflexió que ens va deixar la Fallera Major de València, Consuelo Llobell, fa uns dies en una entrevista amb elperiodic.com:

"És l'hora de demostrar que veritablement les falles no són cinc dies, que segueixen vives i que quan ens referim a 'tornarem' volem dir que tornaran aquests cinc dies, aquestes mascletaes, aquestes celebracions ... perquè les falles són una forma de vida i no s'han anat, segueixen estant en la nostra forma d'actuar i el nostre pensament ".

Pujar