elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical

Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical
  • Las III Jornades Tiim comptaran amb la presència dels principals responsables que estan impulsant aquestes ciutats europees com a destí musical

  • Les trobades tindran lloc els dies 15 i 16 de desembre a l’Auditori Santiago Grisolía de València

En la seua tercera edició, les Jornades Tiim (Turisme & Indústria musical) abordaran els reptes a què s'ha d'enfrontar la ciutat de València i la Comunitat Valenciana en la dinamització del turisme musical. Per això han sigut convidats els responsables de tres ciutats europees que fa anys que estan abocades a la seua projecció com a destinació musical i turística: Aarhus (Dinamarca), Hamburg (Alemanya) i Zadar (Croàcia). Els tres responsables conversaran amb especialistes valencians durant aquestes trobades professionals que tindran lloc a l'Auditori Santiago Grisolía de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València els dies 15 i 16 de desembre.

Aarhus (Dinamarca), una ciutat que s’autoproclamarà Music City en 2022

La segona ciutat més gran de Dinamarca, situada a la costa centre-est, Aarhus compta amb 335.000 habitants (1,2 milions a la seua àrea metropolitana). És una ciutat amb més de 40.000 estudiants, reconeguda pel suport del govern local per al desenvolupament dels sectors culturals. La ciutat compta amb grans esdeveniments, com el festival i la conferència internacional SPOT, a més de programació en sales durant tot l'any, dues orquestres, una òpera nacional i diferents associacions que contribueixen al bon desenvolupament de l'escena local.

Music City Aarhus 2022 és un projecte per a l'autoproclamació d'Aarhus com a ciutat musical que busca enfortir la seua indústria musical local, creant un any musical cultural que posicione Aarhus com la millor ciutat musical de Dinamarca. Per això, el 2017, coincidint amb el seu nomenament com a Ciutat Cultural Europea, es va crear l'oficina Music City Aarhus, un organisme públic-privat que treballa per millorar les polítiques culturals, les oportunitats de negoci i les iniciatives educatives per a la música a la ciutat. Music City Aarhus va fer un estudi per quantificar el valor del sector musical a la ciutat, cosa que va ajudar a guanyar-se el suport del govern local. De tot això en parlarà Jesper Mardahl, director d'Aarhus Music City 2022, el dimecres 15 de desembre a les 18:15h.

Hamburg (Alemanya), un dels exemples més destacats de turisme musical

Hamburg és la segona ciutat més gran d'Alemanya després de Berlín, amb prop de 2 milions d'habitants. És reconeguda per la seua identitat portuària, la seua riquesa arquitectònica i la seua pròspera indústria cultural, incloent una escena musical variada i diversa que compta amb fites com l'impuls de la carrera musical dels Beatles a principis dels anys 1960, o la creació el 2017 de la Filharmònica de l’Elba, un dels auditoris més moderns del món que en poc temps s’ha guanyat un gran prestigi internacional. Aquesta diversitat musical ha donat peu a escenes culturals comercials i contraculturals, així com a grans festivals de públics específics com Wacken (heavy metal, 85.000 assistents), Elbjazz (jazz, 20.000 assistents) i el festival portuari MS Dockville (indie rock, 25.000 assistents).

El turisme de lleure ha donat fama internacional a Hamburg, amb el seu conegut barri vermell, Reeperbahn, que s'ha convertit en el centre de la cultura alternativa local. El Reeperbahn Festival, celebrat al mateix barri, concentra més de 35.000 assistents de 40 països, entre públic general i professionals. És el festival en sales més gran d'Alemanya i la trobada professional més gran orientada a la música i la indústria digital. A més d'haver desenvolupat el turisme musical gràcies al talent local, una programació diversa i atractiva i el suport del públic, Hamburg té una indústria musical activa organitzada en diferents associacions (d'artistes, de promotores, de negoci i subsectors del negoci musical… ), cosa que li ha permès quantificar el seu valor com a sector i negociar amb el govern local, regional i nacional per rebre finançament i suport. Per parlar-ne, comptarem amb la intervenció de Johannes Everke, director de màrqueting d'Hamburg Marketing.

Zadar (Croàcia) i The Garden, el turisme musical sostenible com alternativa als creuers

Situada a la costa dàlmata de Croàcia i amb uns 75.000 habitants, Zadar és el centre econòmic, administratiu, cultural i polític de la regió de Dalmàcia. Tot i la seua mida reduïda, està dotada amb infraestructures que la connecten amb la resta d'Europa per terra, mar i aire. En les seues estratègies de desenvolupament ha sabut diferenciar-se del turisme saturat de creuers, sol i platja del sud de Dalmàcia a través del turisme cultural i musical. Com a reclam turístic, Zadar compta amb dues grans instal·lacions sonores a la vora del mar: The Sea Organ, un òrgan musical de formigó de 70 metres de llarg el so del qual s'activa amb el moviment de les onades; i el Monument to the Sun, una immensa pista de ball que brilla i canvia de color amb la interacció dels visitants. A Tisno, a 60 km de Zadar, es troba The Garden Resort, un antic campament militar que ha esdevingut l'última dècada un dels principals pols de festivals d'estiu alternatius del mediterrani. The Garden Resort ha sabut promocionar-se com a recinte amb un esdeveniment propi (The Garden/Love International) a més de llogar l'espai a promotores estrangeres per programar. Atrau turisme musical internacional amb cartells especialitzats en artistes underground (sobretot de música electrònica) prou populars per generar una demanda turística significativa que, alhora, sigui sostenible per a la zona. L’encarregat d’explicar als assistents les estratègies seguides a Zadar serà el fundador de The Garden, Nick Colgan.

En definitiva, es tracta de tres exemples clars de ciutats europees que han incorporat l'activitat musical en les estratègies de desenvolupament cultural, turístic i econòmic i que serviran d'exemple i inspiració per a la Comunitat Valenciana.

Les Jornades TIIM estan organitzades per l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana i compten amb el suport de Visit València, l’Institut Valencià de Cultura, FOTUR, la Fira Trovam – Pro Weekend, l’associació de festivals Promfest i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM). Les activitats començaren el passat 5 de novembre a Castelló de la Plana en el marc de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend.

Les inscripcions professionals es poden formalitzar a través del següent formulari: https://bit.ly/tiim2021

MÉS FOTOS
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 2)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 3)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 4)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 5)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 6)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 7)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 8)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 9)
Aarhus, Hamburg i Zadar, tres ciutats que inspiraran la Comunitat Valenciana en el Turisme Musical - (foto 10)
Pujar