elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 150.000 valencians no saben que tenen diabetis: “Hi ha símptomes com la set que són determinants”

Més de 150.000 valencians no saben que tenen diabetis: “Hi ha símptomes com la set que són determinants”
  • En els últims dos anys, el numere de pacients amb diabetis s'ha incrementat en un 42% aconseguint valors d'una elevada prevalença (14,8%)

La Comunitat Valenciana compta amb poc més de 500.000 persones amb diabetis. No obstant això, segons les estadístiques, es calcula que hi ha entre un 30% i un 40% de persones que no saben que pateixen tal patologia. Per això, s'estima que uns 150.000 valencians són diabètics sense diagnosticar.

En els últims dos anys el fort increment del nombre de persones adultes amb diabetis és preocupant i alerta a les autoritats sanitàries ja que afecta més de 5 milions de persones al nostre país. Espanya compta amb més de 1,5 milions de persones que no saben que pateixen diabetis. Segons els experts, cal tindre en compte que per a detectar la diabetis “hi ha símptomes freqüents que són determinants”, encara que molts d'ells no són valorats com degueren.

Segons l'Estudi Diabetis, publicat pel Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), hi ha un 30,3% de població amb diabetis a Espanya que no sap que la té. La Comunitat Valenciana, segons les dades, és al quarta de tot el país amb més casos de diabetis diagnosticats i sense diagnosticar.

La Comunitat Autònoma més afectada és Andalusia, on se superen els 270.000 casos sense diagnosticar, seguida de Catalunya (2460.406) i Madrid (211.845). Per contra, és La Rioja la Comunitat amb menys casos sense diagnosticar superant lleugerament els 10.000.

La Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) ve destacant la importància de la detecció precoç. Una cosa en la qual coincideixen els experts, que remarquen que cal estar atent al que semblen sensacions sense rellevància, però que acaben sent símptomes de diabetis. “Hi ha símptomes que són subestimats com la set, les ganes d'orinar o l'apetit incrementat, però són determinants”, indica Mariana González, responsable metgessa de la companyia espanyola Health Training Lab.

Aquests símptomes poden ser el debut d'una diabetis tipus 1, els pacients del qual solen debutar en aquesta forma sobtada ja que tenen ràpida evolució quan es produeix la destrucció de gran part de la producció d'insulina. Això mateix pot aparéixer en la diabetis 2, encara que sol vincular-se amb major temps d'evolució i més risc de complicacions. És per això que es necessiten, com alerten els experts, diagnòstics primerencs.

La diabetis tipus 2 té al seu torn una pèrdua de producció d'insulina, però per mecanismes diferents encara que el resultat final és el mateix: la falta de producció d'insulina. Sol ser més habitual en persones amb sobrepés o majors de 40 anys, mentre que el tipus 1 se sol donar en adolescents i xiquets, sense veure's vinculat amb el pes del pacient. Els especialistes recorden que no hi ha edat per a l'aparició de la diabetis i que la seua detecció precoç és la clau del bon pronòstic.

“La diabetis és una patologia silenciosa. La característica de ser asimptomàtica durant un llarg període de temps i en molts casos, anys, és típica en la forma de diabetis 2. Aquest tipus és el més freqüent”, assegura l'experta, que situa en prop del 90% els pacients amb diabetis que tenen aquesta presentació tipus 2. A més, destaca el creixement del 42% de pacients amb diabetis en els dos últims anys, deixant una prevalença elevada del 14,8% i col·locant a Espanya com el segon país amb més casos de tota Europa per habitant.

“El fet de ser asimptomàtica afavoreix que es vagen establint danys en els teixits, que després es manifestaran com a complicacions. La seua cerca preventiva es realitza amb un simple estudi de valoració de la quantitat de glucosa que mostra un individu en la sang estant en dejú. És per això que motivem a impulsar la detecció precoç”.

La companyia compta amb una aplicació gratuïta pionera a Espanya. A través de l'ús d'Intel·ligència Artificial, la plataforma Sendo Diabetis elabora plans nutricionals i d'activitat física per als usuaris registrats tant en la versió gratuïta com en la futura versió de pagament. “No som només nosaltres, que simplement servim de suport per a qualsevol dubte o qüestió que tinga la persona, sinó que és la Intel·ligència Artificial la que s'ajusta a l'usuari perquè seguisca l'alimentació i l'activitat física que el seu cos requereix”, concreta Mariana González.

Pujar