Castellano

Més de 110.000 treballadors valencians falten cada dia a la faena i el 25% no ho justifica

Més de 110.000 treballadors valencians falten cada dia a la faena i el 25% no ho justifica
  • El sector industrial és on més absentisme laboral es produeix mentre que el de la construcció, el que menys

Uns 110.000 treballadors a la Comunitat Valenciana falten cada dia a la feina: el 25% ho fa sense causa justificada mentre que l'altre 75% sí que té una baixa mèdica. Són les dades que es desprenen del darrer informe trimestral sobre l'absentisme laboral de l'empresa de recursos humans Randstad, que s'ha basat en l'Enquesta Trimestral de Costos Laborals de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Randstad Research destaca que hi ha 110.426 professionals de la Comunitat Valenciana que falten de mitjana a la seua faena diàriament, dels quals 83.340 ho fan per una baixa mèdica i 27.086, sense causa justificada. La taxa d'absentisme se situa a la comunitat en el 5,3%, dues dècimes per sota de la mitjana nacional (5,5%).

Al conjunt del país, més d'un milió de persones no acudeixen al seu lloc de treball de mitjana cada dia. Exactament són 1.101.705 professionals, dels quals el 23,6% (260.403) ho van fer malgrat no estar de baixa, mentre que el 76,4% (841.302) es van absentar per una incapacitat temporal.

“L'absentisme, quan és injustificat, pot suposar grans perjudicis a les empreses, especialment en l'actual situació de recuperació que travessa la nostra economia. Per això, és tan important buscar-ne les causes, per si determinades mesures de conciliació o de motivació poden pal·liar l'absentisme”, assegura Valentín Bote, director de Randstad Research.

Absentisme per comunitats

Euskadi (7%), Galícia (6,3%) i Navarra (6,1%), han estat les regions on més taxes d'absentisme es van registrar durant el tercer trimestre del 2021. Les segueixen Cantàbria i la Regió de Múrcia (ambdues amb el 6%), Catalunya (5,9%), Astúries, Castella i Lleó (ambdues amb el 5,7%) i les Canàries (5,6%)

Ja experimentant taxes d'absentisme més discretes, per sota de la mitjana nacional, ubicada al 5,5%, es troben Aragó (5,4%), la Comunitat Valenciana, Extremadura (totes dues amb 5,3%), Andalusia, Castella-la Manxa (ambdues amb 5,2%) i La Rioja (5,1%). Les regions amb menys absentisme van ser les Balears (4,6%) i la Comunitat de Madrid (4,6%).

On es produeix més absentisme?

La indústria és on es registra un absentisme més gran, amb una taxa general del 5,9%, prop del sector serveis, amb un percentatge del 5,5%. El sector de la construcció és on es produeix menys absentisme, un 4,4%, 1,1 punts percentuals per baix de la mitjana de l'economia.

Els sectors concrets d'activitat que han registrat menors taxes d'absentisme durant el tercer trimestre del 2021 han estat activitats de consultoria de gestió empresarial, activitats immobiliàries, telecomunicacions, serveis d'informació, i activitats d'agències de viatges, operadors turístics, totes amb el 3,6%.

Pujar