elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les xarrades i tertúlies "Crisi Global, Solucions Locals" tornen a Jesús Pobre

Les xarrades i tertúlies "Crisi Global, Solucions Locals" tornen a Jesús Pobre
  • Una tertúlia oberta abordarà este dissabte la possibilitat d'extrapolar l'experiència del Mercat del Riurau a escala comarcal

MÉS FOTOS
Les xarrades i tertúlies "Crisi Global, Solucions Locals" tornen a Jesús Pobre - (foto 2)
Les xarrades i tertúlies "Crisi Global, Solucions Locals" tornen a Jesús Pobre - (foto 3)
Les xarrades i tertúlies "Crisi Global, Solucions Locals" tornen a Jesús Pobre - (foto 4)
Les xarrades i tertúlies "Crisi Global, Solucions Locals" tornen a Jesús Pobre - (foto 5)

Este dissabte, 11 de febrer, a partir de les 18.30 h. es reprén a la seu de l'EATIM de Jesús Pobre el cicle de xarrades "Crisi Global, Solucions Locals", una iniciativa de l'Associació sociocultural del Mercat del Riurau que enguany arriba a la tercera edició i per on han passat conferenciants com ara l'activista antiglobalització Arcadi Oliveres, l'antropòloga ecofeminista Yayo Herrero o el sociòleg i membre d'Ecologistas en Acción, Fernando Cembranos.

"Economia, Territori i Persones" és el lema que articula la proposta d'enguany, que va arrancar dissabte passat amb una xarrada a càrrec de l'actual director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana, Paco Álvarez.

Álvarez, que va ser vicepresident de la Borsa de París i conseller director de la de València, és un dels grans ambaixadors del que es coneix com l'Economia del Bé Comú (EBC), un sistema que planteja la necessitat de mesurar –i visibilitzar- l'aportació de les empreses al benestar social, a partir de criteris com ara el factor salarial –la diferència entre el sou dels directius i els treballadors- la igualtat entre homes i dones, la transparència o la democràcia interna.

"L'economia actual es mou en dos eixos: competitivitat i lucre, i els hem de substituir pels de cooperació i benestar social", va afirmar Álvarez, qui va anunciar que la pròxima Llei de Foment de la Responsabilitat Social del govern valencià donarà prioritat a les empreses que estiguen en sintonia amb este model a l'hora de fer les contractacions públiques. Aquestes empreses també gaudiran d'alguns incentius fiscals i d'ajudes públiques.

Un Mercat del Riurau comarcal?

De cooperació i de fer xarxa es va parlar durant el temps de preguntes que va seguir a la conferència. És possible extrapolar l'experiència del Mercat del Riurau per a crear algun tipus de xarxa en l'àmbit comarcal? La pregunta la llançava, des de les files del públic, el llaurador i co-fundador del Mercat del Riurau, Xavier Mulet.

"El Mercat ja ha demostrat que funciona. És un referent, ací i fora de la comarca. Genera riquesa i treball per a llauradors i veïns, visibilitat per al poble i oci i cultura per a tots. Ara, el següent pas seria crear un espai més gran, on unir-nos la gent de la comarca i des d'on, des de la cooperació i l'ajuda mútua, dur a terme accions encaminades a la construcció d'un model econòmic més humà i sostenible", va assenyalar Mulet.

A tractar esta qüestió en una tertúlia oberta es dedicarà la vesprada d'aquest dissabte, 11 de febrer. "Sabem, per experiència, tot el que pot donar de si una xarrada d'aquestes" es recordava en la presentació de l'acte, al·ludint al fet que el Mercat del Riurau va nàixer arran la primera de les conferències del cicle "Crisi Global, Solucions Locals", en febrer del 2013.

«El Mercat sempre ha tingut una voluntat d'intervenir en l'entorn i de fer el paper del qui espenta, perquè ens mobilitzem i passem a l'acció", assegura Andreu Costa, president del Mercat del Riurau. "Estos espais són necessaris no només per a assabentar-nos de propostes i experiències interessants, sinó per empoderar-nos junts".

Pujar