elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia destina 300.000 euros als Pressupostos Participatius 2019

Gandia destina 300.000 euros als Pressupostos Participatius 2019

    El regidor de Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, acompanyat del president de la Federació de Veïns de Gandia (Fedaveïns), Francisco Escrivà, ha presentat hui en roda de premsa les fases dels pressupostos participatius 2019.

    Aquesta proposta, que va començar en 2018, s'ha convertit en un èxit en matèria de participació; van ser més de 3.000 gandians i gandianes els que van opinar sobre les 200 propostes que van arribar a l'ajuntament.

    Com a novetat, enguany augmenta un 50% la quantia econòmica destinada a aquests pressupostos, passant de 200.000 (import en 2018) a 300.000 euros.

    González ha explicat que “aquests 100.00 euros és el resultat d'una pujada de 20.000 euros en els pressupostos municipals més un romanent de tresoreria de 80.000 euros amb el qual compta l'ajuntament”. Això comportarà que siguen fins a sis les propostes de la ciutadania acceptades en 2019, tenint en compte que com a màxim cada proposta serà de 50.000 euros. Si anaren de menor import, serien més les intervencions dutes a terme.

    Els pressupostos participatius seran aprovats dins d'aquesta legislatura, “amb la finalitat que el govern entrant realitze el que la ciutadania haja decidit”, ha remarcat l'edil.

    Així mateix, el regidor ha agraït el consens dels tots els grups polítics de l'ajuntament i del moviment veïnal que ha portat a terme  l'execució de les propostes aprovades en els pressupostos participatius de 2018. Fent un balanç de les intervencions, González ha recordat que  “ja tenim dues obres acabades al cent per cent; a més, una a punt d'acabar-se, que és la dels jocs de Corea, i la del poliesportiu que està a punt de començar perquè hem hagut de negociar amb els clubs esportius de la ciutat. Altres propostes, com els paellers de Marxuquera, s'estan realitzant amb una subvenció de la Diputació de València, i la intervenció en la plaça de Jaume I, començarà en breu”.

    Fases dels pressupostos participatius

    Fase de recepció de propostes: Del 4 al 24 de març de 2019. Des de l'ajuntament es fa una crida a la ciutadania perquè agrupe les propostes en la mesura que siga possible, “perquè quan una proposta ve de molts sectors, té més força que quan és un veí el que la realitza”, ha assenyalat González.

    La ciutadania, a partir del dilluns 4 de març, podrà començar a manar les seues peticions de manera telemàtica a través de la pàgina web participagandia.org, del correu electrònic participacio@gandia.org o físicament a través del registre d'entrada de l'ajuntament.

    Poden participar tant persones físiques, de forma anònima o personal, com a entitats i associacions. Queden expressament excloses les organitzacions polítiques de la ciutat.

    Fase d'estudi i validació: del 18 de març al 18 d'abril. Durant la primera  setmana, els tècnics ja aniran valorant les propostes, encara que seguisca obert el període de recepció d'aquestes.

    El 25 d'abril es reunirà el Consell de Participació Ciutadana per a ratificar tot el procés i validar les propostes seleccionades.

    Fase de votació: Del 6 al 19 de maig. Només podran votar, un màxim de tres propostes, els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys que estiguen empadronats a Gandia. Serà telemàticament o bé depositant el vot de manera presencial en l'urna que s'instal·larà per a tal efecte a l'ajuntament. El regidor ha assenyalat que s'estudiarà la instal·lació d'altres urnes en els districtes de Marxuquera i el Grau per a facilitar el vot als veïns i veïnes que desitgen participar.

    Fase d'execució i seguiment que durà a terme una comissió creada pel Consell de Participació Ciutadana.

    Les propostes han de complir una sèrie de requisits:

    - Podran ser tant obres com programes/activitats.

    - Estar dins de la legalitat vigent per a l'àmbit municipal.

    - Localitzades dins del terme municipal de Gandia.

    - No superar els 50.000 euros.

    - No formar part de serveis en funcionament (contractes administratius) o inversions en fase d'execució.

    - Tindre una duració fitada en el temps, d'un any natural com a màxim, en el cas de programes/activitats.

    Escrivà ha recordat que la participació en els pressupostos de la ciutat ha sigut una de les reivindicacions històriques de les associacions veïnals. “Esperem que enguany les associacions de veïns presenten més proposades, ja que realment són els que coneixen les necessitats en cada barri”, ha assenyalat el president de Fedaveïns. Així mateix ha manifestat el seu desig que des del consistori es destine un percentatge fix dels pressupostos municipals per a les peticions de la ciutadania i no una quantitat que vaja canviant cada any.

    Tant el regidor com el representant de Fedaveïns han animat a la participació en aquest procés democràtic en el qual “es dona la veu a la ciutadania”.

    Pujar