28 de febrero de 2021 28/2/21

Un estudiant de Comunicació Audiovisual de la UPV premiat per la Fundació COSO

Un estudiant de Comunicació Audiovisual de la UPV premiat per la Fundació COSO - (foto 1)

  Un reportatge radiofònic sobre l'extracció en el Congo de coltán, el mineral del segle XXI, ha aconseguit el primer lloc dels Premis Fundació COSO per a estudiants de Comunicació. Aquest guardó, que enguany arriba a la seua X edició, compta amb el patrocini de la companyia valenciana Air Nostrum.

  El productor del reportatge, David Córdoba Bou, és alumne de Comunicació Audiovisual del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i va emetre el reportatge en el programa de podcast #LaParaulaClau amb el títol "Coltán". David Córdoba col·labora actualment en el programa de ràdio del Campus de Gandia de la UPV , Ciència Propera, com a locutor.

  David Córdoba Bou afirma que va començar a fer LaParaulaClau perquè trobava a faltar un programa d'aquestes característiques, fet en valencià, en el nostre panorama radiofònic, i que la seua intenció és parlar de pobles llunyans, problemes i solucions, així com la seua forma de viure des d'un prisma personal.

  El reportatge posa el punt de mira en el Congo, país del que procedeix l'extracció del coltán, el mineral sense el qual dispositius electrònics com el smartphone no existirien. El documental realitza una immersió en la història africana amb un llenguatge i ambientació musical molt descriptius que transporten a l'oïent al continent africà. La peça periodística subratlla l'explotació atroç de persones i xiquets que arriben a morir per la falta d'aigua potable. Es calcula que per cada quilo de coltán pur moren un o dos xiquets que han treballat per a extraure-ho.

  Les conseqüències ambientals també són alarmants, ja que les labors d'extracció d'aquest mineral afecten en la zona al 80% de població d'elefants i el 90% de la de goril·les, portant-los a l'extinció.

  El guanyador del premi gaudirà d'un vol per a dues persones per a qualsevol ruta nacional o internacional que opere Air Nostrum al llarg d'enguany.

  El lliurament del premi ha tingut lloc en la seu de Air Nostrum. Han intervingut en l'acte el director de Comunicació de Air Nostrum, Antonio de Nó, a més de José Luis Boronat, president de la Fundació COSO.

  Mitjançant aquests premis, la Fundació COSO desitja estimular en els estudiants de Comunicació la qualitat en la pròpia formació i l'interès per participar en el debat social i cultural.

  Subir