elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Enllestida la nova Ordenança reguladora de la gestió de les vivendes municipals per a les persones vulnerables

Enllestida la nova  Ordenança reguladora de la gestió de les vivendes municipals per a les persones vulnerables

    El regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González i el coordinador d'Urbanisme de l'Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, han presentat aquest matí davant els mitjans de comunicació l'Ordenança reguladora de la gestió dels habitatges i annexes vinculats de titularitat municipal que va aprovar dilluns passat la Junta de Govern Local. El document ha estat elaborat pels tècnics dels dos departaments i treballat a la Mesa de l'Habitatge del Consell de Benestar Social, amb aportacions individuals, de col·lectius i partits polítics.

    "L'ordenança és un compromís de l'acord de govern entre les dues forces polítiques, que donava prioritat al dret a l'habitatge a les persones més vulnerables. D'altra banda, busquem passar d'una situació d'immobilisme de la desapareguda empresa pública IPG (suposadament gestionava l'habitatge) a regular-ne l'ús. Demostrem el compromís amb la vivenda social i municipal, per això durant la liquidació d'IPG no vam vendre els habitatges, sinó que els vam recuperar des de l'Ajuntament per a la ciutadania que més els necessita".

    González també ha explicat que l'ordenança estableix el procediment per a poder adjudicar les dos tipologies: les vivendes socials i les de protecció oficial en règim de lloguer, per a mantindre-les i per a obligar al seu abandonament si no es compleixen els requisits.

    Està basada en la nova Llei de la Funció Social de la Vivenda de la Generalitat i per això s'ha esperat a que estaguera aprovada per enllestir-la. Dins de l'ordenança s'especifica el registre municipal de demandants de vivenda, gestionat per l'Oficina Municipal de l'Habitatge. S'estableixen els criteris per accedir a les vivendes socials i a les de protecció oficial. "Cal diferenciar habitatges socials de VPO. En el primer cas, el lloguer social, hi ha un barem molt clar que beneficia a les persones vulnerables: en risc d'exclusió social, víctimes de la violència masclista, amb capacitats funcionals diferents, o altres problemes socials que les dificulte l'accés a la vivenda. Per això, el preu del lloguer social només representarà un 20% dels ingressos de la família". En el cas de les VPO, els preus estan estipulats per llei i van més dirigides als joves i persones grans amb problemes d'accés a l'habitatge.

    El barem el realitzaran les tècniques del departament de Benestar Social i hi haurà també puntuació basada en el padró, donant beneficis a les persones que porten més temps com a residents a Gandia.

    L'ordenança també estableix obligacions, com ara la convivència en l'entorn veïnal. Es podrà rescindir el contracte quan es tiga constància de problemes de convivència veïnal.

    "Podem estar d'enhorabona i dir que l'Ajuntament compleix amb el seu objectiu de garantir una vivenda a les persones més vulnerables. Cal recordar que no podíem treballar sense ordenança reguladora, per això el tràmit ha estat tan ràpid", ha conclòs el regidor de Més Gandia.

    Per la seua banda, el coordinador d'Urbanisme ha recordat que l'Any 2006 l'Ajuntament va crear L'Agència Municipal d'Habitatge, posteriorment integrada en IPG al voltat de la qual es van promoure les polítiques de sòl i habitatge social a la ciutat, comptant a hores d'ara al voltant de 150 habitatges de protecció pública de titularitat municipal.

    "L'ordenança respon a la necessitat de comptar després de la liquidació d'IPG amb una relació fefaent dels habitatges existents i el seu estat de conservació així com establir unes normes que regulen la gestió del parc públic existent. L'actual Llei 2/2017 per la funció social de l'habitatge impulsada pel nou govern de la Generalitat considera d'interés general l'activitat dirigida a possibilitar el dret a un habitatge assequible, digne i adequat , establint per als municipis el deure d'exercir les competències que per llei li són pròpies de promoció i gestió d'habitatge, en coordinació amb la Conselleria per tal de posar en oferta habitatges socials als ciutadans que més ho necessiten".

    Durant els treballs de redacció de l'ordenança s'ha creat un mapa de ubicació dels habitatges municipals que s'ha incorporat a la pàgina web de l'Ajuntament, obrint d'aquesta manera un canal d'informació permanent amb la ciutadania per als temes d'habitatge i rehabilitació, amb l'objectiu clar també de donar la major transparència als processos d'adjudicació de vivenda.

    L'Ordenança regula les condicions d'accés als habitatges de protecció pública i amb fins socials on es pondera per a ser beneficiari tant la necessitat d'habitatge com la composició familiar i situació socioeconòmica de les unitats de convivència. Aixi doncs aspectes com l'edat (menors de 35 i majors de 60) monoparentalitat, càrregues familiars, diversitat funcional, violència de gènere o fins i tot l'empadronament seran aspectes que comptaran a l'hora d'adjudicar un habitatge.

    Els lloguers s'estableixen per una duració de 4 anys i es preveu que a través de l'oficina municipal d'habitatge es gestionen ajudes i en el seu cas plans de pagament per a les unitats familiars amb majors dificultats econòmiques.

     

    Pujar