elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Esquerra Unida proposa una reformulació de la Política Agrària Comuna europea

Esquerra Unida proposa una reformulació de la Política Agrària Comuna europea

    La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, reclama una reformulació de la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea, "front al fracàs absolut de l'actual PAC, enfocat a reforçar l'aspecte financer i neocolonial de l'agricultura i l'alimentació". A través del Grup Parlamentari de l'Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL), al qual pertany Esquerra Unida, es presentaran diverses iniciatives al si del Parlament Europeu per tal d'establir "una política agrària que se centre en la defensa del medi ambient, en la salut de la ciutadania, en la sostenibilitat dels recursos i en el recolzament als llauradors i agricultors que treballen al camp".

    Per a Albiol, "queden pocs dubtes al sector agrícola de que l'actual model s'ha revelat un fracàs absolut", destacant que al País Valencià totes les xifres aputen en aquest sentit: "Perdem hectàrees de cultiu, es perden treballadors dedicats al sector agrícola, i cada vegada més llauradors queden fora de les ajudes de la PAC". Les greus conseqüències de l'actual model no només afecten al sector agrícola, sinó que es traslladen al conjunt de la població: "Tenim un model que te com a objectiu aconseguir la concentració de riquesa en mans de grans corporacions transnacionals, el que fa inviables les explotacions menudes i familiars, provocant el despoblament d'àrees rurals i comarques de l'interior. A banda, hi ha grans impactes al medi ambient: contaminació d'aqüífers, de sòl, pèrdua de biodiversitat... I tot això a més té un impacte sobre la salut: des de dietes excessives en greixos i proteïnes fins a l'abús d'antibiòtics". L'eurodiputada encara apunta una conseqüència a major escala: "Les actuals polítiques agràries d'importació massiva de matèries primeres té un impacte clar en tercers països, amb conseqüències com deforestació, pobresa, alteracions del clima i sobreexplotació de recursos que acaben provocant èxodes massius".

    A criteri de Marina Albiol, en l'actual revisió que s'està portant a terme de la Política Agrària Comuna "no s'està treballant en absolut per revisar factors que han provocat el fracàs dels seus objectius expresos: ni s'han estabilitzat els preus, ni es garanteixen ingressos estables per als agricultors, ni s'han simplificat els procediments burocràtics, ni tampoc s'ha millorat la distribució de les ajudes, ja que el 20% dels perceptors s'emporten el 80% dels ajuts".

    Davant aquest escenari, "és absolutament urgent actuar d'acord amb una estratègia que prioritze l'accés a l'alimentació de qualitat, la defensa del medi ambient i els drets dels llauradors", subratlla Albiol, proposant "que l'agricultura quede fora dels tractats de lliure comerç", perquè "el dret a l'alimentació sana i de qualitat ha de ser un dret humà universal i la regulació internacional deuria recaure en la FAO o alguna institució anàloga, i no en els mercats".

    Finalment, Marina Albiol expressa la necessitat urgent de revisar la distribució d'ajudes: "S'ha d'ajudar als llauradors que viuen del seu treball, front a les ajudes dedicades a les grans empreses i negocis que especulen amb la producció. S'ha de canviar el model de distribució de les ajudes, i aprofundir en models de proximitat premiant tant als productors com als consumidors de productes de proximitat i aliments de qualitat. No pot continuar promovent-se un model d'alimentació assequible per al consumidor que en realitat és perillosa per a la salut i el medi ambient i per tant acaba provocant un major cost".

    Pujar