1 de marzo de 2021 1/3/21

El Mucbe programa per al 2017 exposicions dedicades a destacats artistes valencians

El Mucbe programa per al 2017 exposicions dedicades a destacats artistes valencians - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  El Mucbe programa per al 2017 exposicions dedicades a destacats artistes valencians - (foto 2)
  El Mucbe programa per al 2017 exposicions dedicades a destacats artistes valencians - (foto 3)

  La programació del Mucbe per al 2017 inclou a les figures més rellevants de l'art valencià contemporani i les commemoracions de l'any Miguel Hernández i el 25é aniversari de la mort de Joan Fuster. La imminent declaració oficial del centre com a museu refermarà el Mucbe com un focus emissor de cultura de primera línia a la Comunitat Valenciana.

  El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha presentat avui les línies mestres de la programació del Mucbe per al 2017, que comptarà exposicions d'artistes valencians de primer nivell. El primer, l'escultor Sebastià Miralles, mort recentment, a qui el Mucbe dedicarà una potent mostra que s'inaugurarà el 6 d'abril i es podrà visitar fins al 7 de juny.

  El pintor alcoià Antoni Miró serà un altre dels artistes de primer nivell que penjaran la seua obra als murs de l'antic convent franciscà. Els visitants podran gaudir de 47 pintures carregades de referències socials i polítiques dedicades a la solidaritat internacional de la Segona República Espanyola. L'exposició de Miró es podrà visitar fins al 30 d'agost.

  D'altra banda, el discurs artístic de l'alcudià Adrià Pina, amb la mostra «Política Interna», que conté una forta carrega crítica contra la corrupció, serà un altre dels atractius que mostrarà el Mucbe al llarg de tot l'estiu. El centre també ha volgut dedicar part de la seua programació al desè aniversari del club de pilota de Benicarló Arrea-li bona, que es plasmarà en la mostra de l'artista José Manuel García Cerveró, «Jere», amb una selecció de pintures i escultures de caràcter costumista dedicades a l'esport autòcton valencià que obrirà portes a mitjans del mes de setembre.

  No s'acaben aquí les propostes que el Mucbe prepara per a l'any en curs. El regidor de Cultura ha anunciat també que el centre «treballa actualment en la programació de dos importants commemoracions que afecten a dos valencians de renom: el 25é aniversari de la mort de l'assagista i escriptor Joan Fuster i la commemoració de l'any dedicat al poeta Miguel Hernández». «El Mucbe -ha dit Barberà- aportarà també ingredients a aquestes destacades commemoracions». El regidor ha explicat que el centre acollirà la segona edició de les Jornades de Memòria Històrica, que enguany estaran contextualitzades «en el vuitantè aniversari dels primers bombardejos sobre Benicarló a la Guerra Civil, documentats el 1937».

  Tot i la aquesta intensa programació, el regidor ha subratllat que «la cultura no es pot tancar entre quatre parets», i ha puntualitzat que «el Mucbe ha de ser la destinació natural després de viure la cultura al carrer», en referència a les moltes activitats que es preparen des de l'Ajuntament per a animar la vida cultural en diferents espais de la ciutat.

  Declaració oficial de museu

  La presentació de la programació de 2017 ha servit també per a fer balanç de l'any 2016, durant el qual el Mucbe va rebre més de 26.000 visitants. Per al regidor de Cultura, aquesta xifra significa «que s'ha fet un excel·lent treball, no només l'any passat, sinó des de la inauguració del centre» i ha anunciat que «en breu es publicarà al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana la declaració oficial de museu». «Aquesta declaració -ha assenyalat Barberà- canviarà el paradigma de funcionament del Mucbe», de manera que les sales del convent franciscà podran acollir peces -com moltes de les trobades al poblat iber del Puig de la Nau- que ara es troben en altres museus.

  També es beneficiaran de la declaració de museu les exposicions permanents que acull el recinte, com la del pintor Peiró Coronado, que podrà trobar «vies d'intercanvi amb altres museus del país que permetran promocionar al nostre artista plàstic més destacat», ha subratllat Barberà. Cal recordar que en l'actualitat, el Mucbe està catalogat com a centre cultural, una definició que limita les seues funcionalitats museístiques.

  El regidor de Cultura ha assenyalat també que amb la restauració de la capella del convent, que està a punt de finalitzar, «es generarà una conjunció d'espais d'enorme interès patrimonial que canviarà el significat cultural de tot el recinte».

  Subir