elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX

Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX
  • La Mostra de Vida Tradicional s'allargarà fins a demà diumenge

MÉS FOTOS
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 2)
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 3)
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 4)
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 5)
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 6)
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 7)
Vilafamés es transforma en un museu vivent que recrea les costums i tradicions de principis del segle XX - (foto 8)

Una passejada per Vilafamés, avui, és sinònim de viatjar en el temps. Concretament, a principis del segle XX. Carrers, places i vivendes s'han convertit des d'aquest matí en l'escenari perfecte per a acollir el que es pot considerar un autèntic museu vivent que exhibeix la forma de vida, les costums i les tradicions dels veïns i veïnes a l'any 1900. Vora 300 persones donen vida a personatges i recreen oficis d'aquella època i han transformat la rutina de la població.

La crida de l'agutzil ha servit per a inaugurar la Mostra de la Vida Tradicional, que s'allargarà fins demà diumenge, un acte en el qual ha estat present la corporació municipal, encapçalada pel seu alcalde, Abel Ibáñez, els diputats provincials Ibán Pauner, Fernando Grande i Virginia Martí i el senador Carles Mulet.

La comitiva oficial, a ritme de dolçaina i tabal, ha iniciat el recorregut pels diferents punts on es troben les ambientacions i recreacions de les escenes quotidianes d'aquell temps, mentre la Guàrdia Civil vigilava la seguretat als carrers. Entre les més visitades estan els espais del forn, l'escola, la taverna, el vetlatori al difunt, la parada de figues albardades i bunyols, el molí de l'oli o la matança i també el llocs on es poden observar com treballaven el metge, el farmacèutic, la modista, el barber, el ceramista o el pintor. En total, quasi 40 espais que contribuixen a fer un retrat de la societat del segle passat.

No ha tardat en iniciar-se la recreació del 'trencaperols' a la plaça de l'Ajuntament, mentre que els 'toreros' ja es preparaven per a la correguda de bous i els nuvis per a recrear unes noces de l'estil de l'època, temps en el qual la núvia vestia de negre. Ja per la vesprada, ha tingut lloc el 'bureo', una de les novetats d'aquesta edició i de les escenes més visitades. Els músics han interpretat seguidilles, jotes i fandangos que es ballaven als masos del terme de Vilafamés i que han sigut recuperats recentment. La música i els cants autòctons també han sigut protagonistes a la recreació dels balls tradicionals, mentre, el personatge del cec, un altra de les incorporacions d'enguany, ha sorprés gratament els visitants mentre recorria els carrers recitant "L'Auca de la Carta Pobla" i altres històries i dites populars.

Milers de persones han gaudit d'aquesta primera jornada de 'Vilafamés 1900', a pesar de l'amenaça de pluja que hi havia per al dia d'avui. De fet, l'alcalde de la població, Abel Ibáñez, s'ha mostrat "satisfet per l'acollida d'aquesta primera jornada per part de visitants i veïns i veïnes", al temps que ha reiterat "que aquesta mostra ja és un referent cultural a les comarques de Castelló i suposa la dinamització del sector turístic, no només de Vilafamés sinó de les localitats de la comarca". Ibáñez ha assenyalat que l'èxit d'iniciatives d'aquest tipus ens ha de fer entendre "el valor i la importància que té el nostre patrimoni cultural i històric, fet que hem de saber aprofitar per a desenvolupar, de forma conjunta, estratègies turístiques de futur sòlides".

Demà diumenge tindrà lloc la segona i última jornada del 1900 i en la qual els visitants podran vore també la recreació de la processó de Sant Miquel, amb la qual es posarà fi a les activitats.

Pujar