elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valenciaport promou la millora contínua de les empreses portuàries en matèria mediambiental

Valenciaport promou la millora contínua de les empreses portuàries en matèria mediambiental
    MÉS FOTOS
    Valenciaport promou la millora contínua de les empreses portuàries en matèria mediambiental - (foto 2)

    Federico Torres, director de seguretat, medi ambient i instal·lacions de l'Autoritat Portuària de València (APV) ha participat en la 1ª Setmana de la Responsabilitat Social a la Comunitat Valenciana que se celebra fins al pròxim 27 d'octubre. En la seua ponència, "La reducció d'emissions de CO2 al Port de València", Torres ha explicat l'evolució i l'aposta que ha realitzat l'Autoritat Portuària de València en matèria mediambiental.

    Federico Torres ha explicat durant la seua ponència que "la majoria dels ports espanyols som ports artificials ja que hem sigut creats de la mà de l'ésser humà para genera activitat industrial i generem un impacte, per tant, volem ser coherents amb aquesta situació i amb la societat amb la qual ens relacionem". En aquest sentit, Torres ha recordat que l'APV va signar la seua primera Política Ambiental l'any 2000 i, des d'eixa data, el compromís de la institució ha sigut intentar aconseguir els màxims estàndards quant a les normatives específiques ambientals.

    Durant la seua ponència Torres ha incidit en l'esforç que l'APV està realitzant per a integrar les variables ambientals i evolutives de l'entorn com la reducció de les emissions, "un concepte que dóna una molt clara perspectiva de quin és el funcionament d'una organització quant a la minimització dels efectes que generem perquè no cal oblidar que qualsevol activitat genera un impacte. Per això, és important conèixer-ho, mesurar-ho, quantificar-ho i així poder prendre mesures de millora i de reducció d'aqueix impacte".

    En aquest sentit, Torres ha recordat que el port de València està alineat amb els objectius que en matèria mediambiental ha establit la Unió Europea i, en concret, amb el conegut com a Triple 20 que se centra en la reducció de les emissions, l'ús de les energies renovables i l'augment de l'eficiència energètica. En aquest context, s'emmarca la modificació de la política ambiental de la institució que va ser aprovada l'any passat i que va incorporar aquests conceptes sobre eficiència energètica.

    "Des de l'APV es va arribar a la concreció –ha continuat Federico Torres- que per a ser coherents amb aquests objectius europeus, havíem d'analitzar l'efecte de la nostra petjada de carboni, un valor mesurable i representatiu de l'activitat portuària, que ens havia de servir de guia per a impulsar accions de millora". Torres ha recordat que València va ser el primer port del món a verificar la seua Petjada de Carboni baix la norma ISO 14064-1:2012 que inclou tant les emissions de la pròpia APV com de les empreses concessionàries, els vaixells i el transport terrestre produïdes a l'interior del recinte portuari de València. En sis anys, l'APV ha aconseguit reduir la seua Petjada de Carboni de 3,12 a 2,58 kgCO2 equivalent per tona moguda, període en el qual l'activitat portuària s'ha incrementat en un 14%.

    Torres també ha ressaltat que per a arribar a aquestes dades va ser necessari realitzar una anàlisi prèvia de quins eren les activitats que es realitzen en els entorns portuaris, els processos, consums i usos de maquinària. Tot aquest estudi es va realitzar l'any 2008, a través del projecte europeu Climeport en el qual, a més de València, van participar també els ports de Livorno (Itàlia), Koper (Eslovènia), El Pireo (Grècia), Marsella (França) i Algesires. "Aquest projecte a més de servir per a iniciar el mesurament de la petjada de carboni també ens va permetre realitzar un estudi sobre quin és la realitat de l'entorn portuari. Aquest estudi va constatar que, en el cas del port de València, el 45% dels efectes de gasos de CO2 procedeixen dels vaixells, el 25% de la maquinària portuària, el 12% del tràfic rodat i només el 1% de l'activitat de la pròpia Autoritat Portuària. Per aquest motiu és important la col·laboració i implicació activa de tota la comunitat portuària per a reduir emissions".

    Per a aconseguir la col·laboració de tot l'entorn portuari, l'APV disposa de quatre línies d'acció principals: el projecte Ecoport II que ha permès que 23 empresa portuàries compten amb estàndards ISO 14001 i 6 amb el certificat europeu de gestió i auditoria mediambiental EMAS; les memòries mediambientals, les guies específiques sobre medi ambient i els convenis de bones pràctiques. Així mateix, Federico Torres ha recordat que "l'APV bonifica a les empreses portuàries per la seua adopció de mesures mediambientals però, al mateix temps, els obliguem al fet que una part d'aqueixa bonificació la destinen a introduir noves mesures mediambientals de manera que promovem la millora contínua de les empreses que es troben en el recinte portuari en l'àmbit mediambiental. De fet, dels 6 milions d'euros que hem bonificat, més de 4 milions s'han reinvertit ja en millores mediambientals".

    En aquesta línia, Federico Torres també ha ressaltat que "des de l'APV hem donat accés a les empreses a projectes ambientals que redunden en millora de la maquinària, substitució d'equips antics, reducció de consums, ús d'il·luminació dinàmica, entre uns altres, la qual cosa ha permès augmentar l'eficiència energètica del recinte en un 25%".

    Torres ha finalitzat indicant que "El nostre compromís amb la millora ambiental i dins del concepte de la *RSC ens ha portat a donar aquest pas qualitatiu que ha sigut un procés que portem anys treballant per a donar el millor contingut possible quant als aspectes ambientals dins del sector en el qual ens movem".

    Pujar