elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València prepara una gran manifestació el 12 de novembre, coincidint amb la Cimera del Clima a Egipte

València prepara una gran manifestació el 12 de novembre, coincidint amb la Cimera del Clima a Egipte
  • Amb el lema “Justícia energètica i climàtica ARA”

Formarà part d'una gran mobilització mundial pel clima amb manifestacions en tot el planeta i la participació de milers d'organitzacions ecologistes, socials, feministes, de cooperació al desenvolupament, veïnals, de científics i milions de persones a tot el món.

Dos anys després de la Declaració d'Emergència Climàtica, no hi ha hagut una resposta adequada a la greu crisi climàtica, energètica i social que vivim. El calfament climàtic ja està causant milers de morts i malalts, i està posant en enorme risc a més de la meitat de la població del planeta. Els experts ens han alertat que Espanya és un dels països que patirà pitjors impactes, i concretament el territori valencià és una zona especialment vulnerable on ja patim onades de calor extrem, incendis forestals incontrolables, sequeres persistents, temporals extrems, reculada de la costa i les platges, etc.

Sabem que la reducció de les emissions contaminants, l'adaptació i la justícia climàtica són l'única resposta possible, per la qual cosa exigim al Govern espanyol, a la Generalitat Valenciana i als ajuntaments que prenguen mesures molt més ambiciones i urgents per a no continuar incrementant les emissions de CO₂ que posen en risc el nostre futur i el de totes les espècies del planeta. Una acció decidida i compromesa amb el finançament necessari per a facilitar l'adaptació de les persones i comunitats més vulnerables als efectes catastròfics que ja estem vivint.

Ho exigim perquè és inadmissible que els menys responsables del problema tant al Sud Global com als països de la Unió Europea inclosa Espanya, siguen els que paguen més les conseqüències, patint l'increment dels preus de l'energia, les matèries primeres, els aliments i els béns bàsics, en una espiral d'injustícia energètica i social en la qual els oligopolis estan tenint beneficis extraordinaris a costa del benestar de les persones i la sostenibilitat del planeta. Hem d'acabar amb la nostra dependència dels combustibles fòssils. La majoria de la ciutadania volem canviar a un model eficient, just, democràtic i renovable, i els nostres dirigents polítics han d'estar a l'altura de la situació crítica en què estem.

El model de creixement il·limitat basat en la crema de combustibles fòssils i la destrucció dels ecosistemes que sustenten la vida, ha d'acabar.
 
Per això PROPOSEM:

1. substituir l'ús d'Energies fòssils per altres provinents de fonts renovables, garantint la seguretat energètica dels territoris, les comunitats i les persones. Necessitem democratitzar l'energia proporcionant més finançament i facilitats administratives per a l'autoconsum i les comunitats energètiques locals.

2. en matèria de Mobilitat i transport: substituir les subvencions i finançament de formes de transport individualistes, contaminants i antiquades per altres més actives, sostenibles i amables com són caminar, anar amb bici i utilitzar transports públics electrificats. Necessitem que es potencie el transport públic urbà i interurbà; així com recuperar, millorar i electrificar trens de rodalia i regionals per a transportar persones i mercaderies que cohesionen els territoris i creen oportunitats de vida per als joves mitjançant la connexió i la dotació d'equipament i serveis bàsics als pobles i ciutats xicotetes.

3. Treball: substituir progressivament les activitats vinculades a energies fòssils i sectors d'activitats insostenibles per ocupacions verdes, treballs dignes, jornades laborals reduïdes a 32 hores o 4 dies a la setmana, al mateix temps que repartim les rendes, els temps i les remuneracions amb criteris d'equitat entre els sexes, les generacions i les classes socials. Amb la pandèmia COVID19 hem pres consciència que els treballs reproductius són imprescindibles per a vida i per tant les tasques de cures han d'estar en el centre de les polítiques i els pressupostos públics, i ser assumides i distribuïdes entre l'Estat, les empreses, les comunitats, les famílies i les persones.  

4. proposem la renaturalització dels nostres municipis i ciutats, garantint el dret de les persones a la salut, a respirar un aire sa que no ens emmalaltisca, a tindre accés a una aigua que és de tots i ha de ser remunicipalitzada i gestionada racionalment i respectuosament perquè cada dia és més escassa i ha d'utilitzar-se prioritzant el seu ús per a les activitats bàsiques de la vida com són l'alimentació i la higiene, en detriment del malbaratament i el lucre que de l'aigua fan uns pocs insolidaris. Creiem que cal abandonar la pràctica de cimentar la terra perquè puguem recuperar espais i hàbitats naturals en els quals viure respectant la biodiversitat.

5. Territori: és imprescindible deixar de finançar grans infraestructures que no són necessàries i només beneficiaran a uns pocs (ampliació del port de València i creació d'un accés nord, reposició efímera d'arena en platges afectades per la pujada de la mar, duplicació del By-pass, ampliació d'autovies, macroplantes fotovoltaiques i la línia de Mollt Alta Tensió, transvasaments del riu Xúquer, infraestructures del tren d'Alta Velocitat, ...). El creixement infinit sacrifica el territori i la vida de les persones. No volem una València-magatzem de contenidors de mercaderies vingudes de l'altre extrem del planeta. Ja n'hi ha prou que uns pocs especulen amb el nostre futur i destruïsquen la ciutat i l'estil de vida que hem construït entre tots al llarg dels segles.

6. Món rural: revaloritzar i cuidar els nostres pobles i el medi rural, que alimenta a les ciutats, genera biodiversitat i manté la nostra identitat cultural.

7. que el Benestar de les persones no depenga de la seua capacitat econòmica: totes tenim dret a la salut, a cures públiques i de qualitat, a serveis públics adequats en cada etapa i circumstàncies de la vida, a una alimentació saludable basada en un model alimentari de proximitat que no malbarate els recursos de les pròximes generacions. Es pot aconseguir impulsant l'agroecologia i la ramaderia extensiva amb criteris de sobirania alimentària.

8. Participació ciutadana vinculant, establint espais i instruments per a fer efectiva una democràcia real directa que acoste la política a la ciutadania i augmente la seua capacitat d'implicació i de decisió en els assumptes col·lectius.

Les organitzacions i persones participants en aquesta Marxa pel Clima exigim als governs reunits en la Cimera pel Clima Egipte COP27 i especialment al govern espanyol, que propose, assumisca i porte a efecte accions contundents, efectives i urgents sobre els sistemes energètics, alimentaris, industrials, de transport, territorials, urbans i socials dels nostres territoris per a eleve decididament els objectius establits en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica d'acord amb les indicacions científiques i la justícia social que necessitem.

Pujar