elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València, seu del disseny internacional l’Any de la Capitalitat Mundial

La Universitat de València, seu del disseny internacional l’Any de la Capitalitat Mundial
  • L’Arxiu Valencià del Disseny organitza el seu primer congrés internacional que, amb el títol ‘El disseny en el marc de l’economia circular: creació, valorització i recepció’, se celebra del 10 al 12 de novembre a la Facultat de Geografia i Història

MÉS FOTOS
La Universitat de València, seu del disseny internacional l’Any de la Capitalitat Mundial - (foto 2)

La Universitat de València esdevindrà la seu del disseny internacional durant els tres pròxims dies en què investigadors i investigadores procedents de tot el món es donen cita per a revisar, analitzar i reflexionar entorn dels últims estudis sobre disseny en el marc de l’economia circular.

L’escenari és el Primer Congrés Internacional de l’Arxiu Valencià del Disseny (AVD), que té lloc en el marc de la Capitalitat Mundial i que sorgeix amb la intenció de congregar cada any als principals referents acadèmics del disseny.

Acollirà el gruix de la trobada la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història, centre on se situa l’oficina física de l’Arxiu. Amb el títol ‘El disseny en el marc de l’economia circular: creació, valorització i recepció – Design in the Frame of Circular Economy: Creation, Valorization and Reception’, el congrés es desenvoluparà del 10 al 12 de novembre, i les ponències i comunicacions podran seguir-se en streaming a través del Canal de Youtube de la Fundació General de la UV (https://www.youtube.com/channel/UCqZEsJ7k-GeqQCIqGVhYvaw).

El seu contingut girarà entorn de quatre ponències, seguides tres d’elles de les comunicacions seleccionades per cada àrea, i quatre taules temàtiques. A més, hi ha un espai per a la presentació de pòsters i visites complementàries a espais relacionats amb el disseny.

Obertura de la trobada acadèmica

El congrés ha sigut inaugurat aquest dijous, 10 de novembre, en un acte que ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; del vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche; del gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; i dels codirectors de l’Arxiu, els professors Vicente Pla (UV) i Xavier Giner (EASD València).

També han assistit a l’acte, en representació de la Generalitat Valenciana, el director Territorial de Presidència, Francisco Molina; la cap de la Unitat d’Innovació de l’AVI, Silvia Sánchez; els dissenyadors Vicent Martínez, Lola Castelló, Manuel Lecuona, Boke Bazán i Juan Nava, entre uns altres; la directora i el subdirector de l’Escola Superior de Disseny de València, Rosa Esteban i Javier Mestre; i les professores i dissenyadores Brigitte Borja de Mozota (França) i Teresa Franqueira (Portugal), dues de les ponents internacionals del congrés; a més de representants d’associacions de dissenyadors i instituts, col·legis i fundacions.

En la seua intervenció, la vicerectora Ester Alba ha destacat el treball de les diferents institucions que donen suport a l’Arxiu Valencià del Disseny “per a convertir-lo en un referent, no sols local, sinó nacional i també internacional”. “És molt difícil trobar sinergies com les que es concentren entorn de l’Arxiu, la qual cosa ens parla d’altruisme i generositat de tots els agents implicats, des del disseny valencià que ha confiat en l’Arxiu amb els primers depòsits realitzats per Vicent Martínez, Lola Castelló i Manuel Lecuona fins a les més altes institucions polítiques, com la Generalitat, l’Agència Valenciana de la Innovació i l’Ajuntament de València, i acadèmiques, com la Universitat de València i l’Escola de Disseny”, ha afegit.

“Per a la Universitat un congrés d’aquestes característiques és fonamental perquè suposa crear un espai de referència internacional per a l’intercanvi d’idees on les possibilitats productives es multipliquen, fent de l’Arxiu Valencià del Disseny un motor de reflexió sobre el significat del disseny, com a llegat i potenciador de la creativitat dels joves talents, així com d’innovació i recerca oferint a la societat una oportunitat per a invertir en economia intel·lectual i del pensament”, ha afirmat.

Per la seua banda, Andrés García Reche ha remarcat la necessitat actual que tenen la indústria i el disseny “de fer front a problemes d’enorme calat, com és el canvi climàtic”. D’ací ve que, ha explicat, com va ocórrer en les dècades dels 80 i els 90 amb l’adaptació a la normativa internacional de qualitat, el disseny ha de ser precursor a oferir un valor afegit al producte, sostenible, saludable, i respectuós amb el planeta i el medi ambient. En definitiva, “posar l’economia circular i la sostenibilitat sobre la taula -de fet, l’AVI ha finançat ja 230 projectes d’economia circular- i fer un altre salt qualitatiu, com es va fer amb la Norma ISO 9000”.

L'ADN de l’Arxiu

El professor Vicente Pla ha subratllat que aquest congrés “no és una excepcionalitat”, sinó que “forma part d’un gran camp de treball que portem inscrit en l’ADN de l’Arxiu”. I ha assenyalat: “D’una banda, l’Arxiu té una tasca importantíssima de conservació i preservació, així com de posar els materials que custòdia a la disposició dels investigadors i les investigadores en disseny. Però, d’una altra, té, des dels seus orígens, una missió que supera aquesta funció de conservació i que fa el salt a la difusió de la cultura del disseny amb la finalitat de repercutir immediatament en benefici de la societat generant coneixement i debat, connectant el passat amb la societat present i futura”.

És en aquest vessant on, d’acord amb la codirecció de l’Arxiu, s’activa una segona línia de treball que inclou l’organització d’exposicions (com la comissariada per Xavier Giner en la Fundació Bancaixa, o la prevista en La Nau el mes vinent de desembre a càrrec de Vicente Pla), de congressos com el que arranca hui, i de webinars i trobades entre els agents de l’ecosistema del disseny per a posar sobre la taula temes que preocupen o concerneixen al sector i aportar solucions en matèria de creació i innovació.

El programa del Congrés, taula a taula

La ponència inaugural ha estat a càrrec de la vicerectora Ester Alba, la qual ha donat peu a les dues primeres taules temàtiques que, simultàniament, han aprofundit en el paper de les empreses, el disseny i les polítiques al voltant del disseny -moderada per l’especialista brasilera Gisele Raulik-Murphy-; i en l’ecosistema digital, pel dissenyador valencià Kike Correcher.

Ja per la vesprada, està prevista la sessió que estructurarà l’àrea de creació, consistent en una lectura, que realitzarà Vicente Pla, del dissenyador i professor de la Universitat de Sevilla Fernando Infante, sobre els plantejaments creatius del disseny en l’horitzó de la circularitat i la sostenibilitat.

La tercera ponència del congrés obrirà la jornada del divendres 12 amb la presentació de la professora Brigitte Borja de Mozota, de la Université Paris Nanterre (França) que estructurarà tota l’àrea de valorització del disseny.

A Borja de Mozota li seguiran les dues últimes taules temàtiques simultànies que tractaran, d’una banda, l’educació en disseny circular, moderada pel catedràtic i investigador Manuel Lecuona (Universitat Politècnica de València); i, d’una altra, el disseny en l’activisme social, per l’especialista en disseny de la Universidade de Aveiro (Portugal) Teresa Franqueira.

La vesprada del divendres finalitzarà l’activitat acadèmica a càrrec de la professora Marie Brennan, investigadora en disseny i sostenibilitat, que vindrà des del National College of Arts and Design de Dublín (Irlanda) per a presentar la ponència que estructurarà l’àrea de recepció del disseny.

Després de cada ponència hi haurà comunicacions (es presentaran 11 en total) que aprofundiran en qüestions molt específiques de les tres àrees a estudi.

Finalment, el congrés comptarà amb l’exhibició d’almenys mitja dotzena de pòsters amb la finalitat de “arribar a una dimensió pràctica més enllà de la dimensió teòrica tradicional”. En paraules de Pla, “per a nosaltres és un aspecte important del congrés, que més enllà d’un espai de debat i reflexió, pretén convertir-se en un punt de trobada on dissenyadors i dissenyadores poden mostrar els projectes que estan creant dins del marc de l’economia circular i connectar amb agents interessats a dur-los a terme”.

El I Congrés Internacional ‘El disseny en el marc de l’economia circular’ ha sigut organitzat per l’Arxiu Valencià del Disseny, finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació, i amb el suport de la Fundació General de la UV i la Facultat de Geografia i Història; i ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana; i de l’Associació València Capital Mundial del Disseny 2022.

Pujar