elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Transport, neteja i participació, protagonistes del debat d'Estat de la Ciutat

Transport, neteja i participació, protagonistes del debat d'Estat de la Ciutat
  • Este dimecres s'ha celebrat el debat de l'Estat de la Ciutat en el qual l'equip municipal ha fet balanç dels assoliments d'enguany i els reptes del pròxim

MÉS FOTOS
Transport, neteja i participació, protagonistes del debat d'Estat de la Ciutat  - (foto 2)

Un debat de la ciutat llarg, dens i amb molts anuncis i denúncies per arreplegar. Este dimecres s'ha celebrat el debat de l'Estat de la Ciutat en el qual l'equip municipal ha fet balanç dels assoliments d'enguany i els reptes del pròxim.

A l'hora de discurs de l'alcalde de la ciutat i el resum (que pots llegir ací), li ha seguit un balanç de tots els grups municipals i també les peticions dels veïns que han volgut participar en ell. Uns veïns que han tornat a criticar la "lentitud" de moltes de les accions promeses per l'ajuntament així com problemes relacionats amb la neteja o el transport.

A continuació arrepleguem els principals anuncis i denúncies de tots els grups i associacions veïnals.

Principals anuncis dels grups municipals

María Oliver, de València en Comú, ha lamentat la història de València -amb l'anterior govern del Partit Popular- com la de "una ciutat maltractada i sotmesa als interessos privats", d'una "gestió nefasta i de saqueig" de la qual ha posat exemples com la Fórmula1, l'estadi de Mestalla o la Marina.

En este sentit ha projectat el futur de València com una tasca de tots "en la qual anem per bon camí". Oliver ha destacat les accions en el barri del Cabanyal, el fre dels desnonaments, la lluita contra el canvi climàtic, el foment de la cultura a través de teatres i biblioteques, entre altres accions que han dut a terme des del seu grup municipal.

A continuació li ha pres el relleu Sandra Gómez, portaveu municipal socialista, qui ha llançat un discurs que podria resumir-se com una "València més justa, amb més oportunitats i que genera més confiança". Tres punts que ha anat desgranant al llarg de quinze minuts per a parlar de l'acció del govern en material de beques, persones majors, ocupació o formació, entre uns altres.

Gómez ha fet un discurs expressiu en el qual ha recordat el començament de l'actual govern quan "tots teníem tantes ganes i tanta necessitat de canvi" i ha finalitzat destacant que, encara que a voltes siga un treball que no es veja, el seu grup treballa per la ciutat: "Crec a València i esta és una València en positiu".

En el seu discurs, el portaveu del Grup Ciutadans, ha començat amb una pregunta directa a l'alcalde de la ciutat per la seua posició sobre el conflicte a Catalunya. "Descoordinació, inacció, cainisme i populisme" són alguns dels adjectius emprats per Fernando Giner per a descriure l'acció municipal. Giner ha lamentat una gestió en transparència "pèssima" així com l'existència de casos "d'enchufisme".

Altres assumptes sobre els quals ha mostrat les seues discrepàncies han sigut el de la prohibició d'aparcament en el carril-bus, l'atur juvenil, la reestructuració de la Policia Local o la brutícia. "El que dissimula la degradació de la ciutat, que no permet que puga sumar-se a la recuperació que viu Espanya i que espanta a inversors és el desgovern de València", ha conclòs l'edil.

Des de Compromís, el seu portaveu ha destacat l'oportunitat de reflexionar en veu alta així com dissenyar el futur de la ciutat: "Des del Govern de la Nau tenim la satisfacció d'haver marcat com a prioritat les polítiques socials, posar les persones en el centre del debat, evitar desnonaments i que es talle la llum a famílies", ha dit Pere Fuset.

Fuset ha conclòs recordant els nou imputats del PP que han deixat el seu escó, "retornant així la dignitat a València, la València real, la de les persones i la del canvi".

El grup majoritari en l'oposició ha volgut criticar durament la política social del govern així com "la demagògia". El portaveu del grup municipal popular, ha demanat a l'alcalde que engegue un Operatiu Especial de Neteja i que estiga tots els dies damunt d'este assumpte, "perquè com és possible que la ciutat estiga bruta quan l'Ajuntament compta amb més recursos que mai."

Una altra de les propostes presentades pels populars ha sigut la del descens de l'IBI i la taxa Tamer de fem. Per a Monzó, l'alcalde i els seus regidors no creuen a València. Així mateix ha qualificat al regidor Giuseppe Grezzi de "miserable" per haver atribuït en les Xarxes Socials al president Rajoy la culpa de l'atemptat de Barcelona.

Els veïns critiquen la lentitud de les accions i la falta de neteja

No de quinze minuts, una mica més breu, han sigut les intervencions de la desena d'associacions veïnals que han volgut participar en este segon debat de l'Estat de la Ciutat. Els veïns de Natzaret han reclamat el parc de desembocadura i la connexió amb la T-2, i els comerciants del centre històric, fomentar el respecte a les normes tots els mesos de l'any, el fre dels apartaments turístics il·legals o la protecció de comerços singulars.

La Federació d'Associacions de Veïns, per la seua banda, ha lamentat que tots els plans no avancen "segons el previst" i ha reclamat el Reglament de Participació Ciutadana. Mª José Broseta, la seua presidenta, ha destacat que la participació real és "un clar suspens de l'Ajuntament" i ha preguntat pels problemes de matriculació en la Universitat Popular.

Els veïns del Cabanyal també han reclamat a l'alcalde un projecte social que vaja en paral·lel a l'urbanístic i ha lamentat un mapa de barri en el qual existeixen "cases en ruïna, sense condicions d'habitabilitat, solars, venda de drogues i un escàndol" que afecta a tots.

Pujar