elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple reivindica una millor freqüència de pas per als convois d'FGV i pressupost per a la mobilitat metropolitana

  • L'alcalde assegura que la mobilitat metropolitana afecta la ciutat i que la precarietat d'estos servicis provoca problemes en l'accés a València i contaminació

L'Ajuntament ha demanat hui a través del Ple que s'emprenguen «totes les mesures necessàries» per a millorar els servicis de Metrovalència, fins arribar a una freqüència de 15 minuts entre convoi i convoi en les Línies 1 (València-Bétera) i 2 (València-Llíria) de FGV. Així ho ha acordat hui el Ple, amb l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular, en afegir-se a la reivindicació de més de 30 entitats veïnals i altres consistoris valencians. «A més, amb esta millora del servici s'estimularia la substitució dels vehicles privats que provoquen importants problemes en l'accés a la ciutat i incrementen la contaminació atmosfèrica i acústica», tal com ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la defensa de la proposta de l'equip de govern de millorar els intervals de pas dels servicis de Metrovalencia. A més, ha reclamat les pertinents ajudes del govern central per a la mobilitat en l'àrea metropolitana de València, tal i com reben la resta d'àrees metropolitanes de l'Estat.

L'alcalde, que ha parlat d'esta proposta abans d'iniciar-se la sessió plenària, ha ressaltat que l'equip de govern, «en el marc de la política metropolitana que defén, ja fa temps va adreçar-se al Ministeri de Foment perquè complira amb les seues promeses per millorar els servicis del transport de rodalies». «I hui portem al Ple una proposta d'acord per demanar que Ferrocarrils de la Generalitat augmente la freqüència dels metros que van a Bétera i a Llíria, i a més defensarem una altra moció per a alliberar l'AP7 amb la consciència que la mobilitat metropolitana afecta també a l'Ajuntament de València".

«Esta consciència i esta intenció de resoldre els problemes de mobilitat que afecten l'àrea metropolitana, ja la vam manifestar les alcaldesses i alcaldes que viatjàrem cap a Madrid per a reclamar 38 milions d'euros per a l'Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV)», ha assegurat l'alcalde. Ribó s'ha referit d'esta manera a la proposta del grup Ciutadans, «que, tot i que han donat suport als Pressupostos Generals de l'Estat que no contemplen la partida que necessita esta entitat, demana hui en el Ple que l'Autoritat Metropolitana es pose en marxa».

En el debat plenari, l'alcalde ha destacat que «esta situació de mancança de servicis ferroviaris adequats a les necessitats de la població produïx un augment dels índexs de circulació i motorització privada, augmenta les pressions sobre les vies urbanes i interurbanes, i contribuïx a augmentar els nivells de contaminació de l'aire de la ciutat».

El regidor de Ciutadans Narciso Estellés, qui ha manifestat el seu coneixement d'esta demanda ciutadana, ha explicat "que troba a faltar la relació amb la mobilitat de la ciutat". El seu portaveu, Fernando Giner ha assegurat "que hauria de ser l'Autoritat de Transport Metropolità, l'entitat encarregada de solucionar este problema, mentre que l'Ajuntament hauria de preocupar-se del servici de transport municipal". Per la seua banda, el regidor del Partit Popular, Alfonso Novo, ha presentat una proposta alternativa, "que -segons ha assegurat- és una còpia d'allò que demana realment la Plataforma 15 minuts, sense demanar solucions al govern central".

 

L'AUTOPISTA DEL MEDITERRANI, GRATUITA

D'altra banda, el Ple també ha acordat, amb l'abstenció del grups de l'oposició, demanar el Govern de l'Estat la gratuïtat de l'Autopista del Mediterrani AP7, que connecta Europa, des de la frontera francesa, amb Andalusia i travessa la Comunitat Valenciana. L'encarregada de defendre esta moció del Govern de la Nau ha sigut la regidora de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Sandra Gómez, qui ha recordat que, a més, la província de València és una de las que més alt percentatge té de peatge, «una penalització social i econòmica que junt al dèficit històric en matèria d'infraestructures per part del govern de la nació, incideix negativament en el nostre Producte Interior Brut (PIB)».

Pel que fa a l'afecció ciutadana, ha aclarit, «l'efecte disuasori que produix el peatge, incidix en la congestió i saturació de la carretera N-322 i la N-340, amb un nivell alt de perillositat i sinistralitat vial respecte al conjunt de l'Estat». Per tot això, ha conclòs la regidora, l'«Ajuntament insta el Govern perquè, davant l'expiració de l'actual concessió de l'esmentat peatge, no es prorrogue ni s'adopte altre gravamen sobre eixa infraestructura, i així els valencians i valencianes que passen hi deixem de pagar perquè no volem ser més, però tampoc menys».

A este respecte, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha aprofitat per abordar el problema de les concessions de les autopistes de peatge. «Estem treballant perquè es revise la legislació vigent i es reconsidere les desigualtats existents en diferents punts del territori espanyol»; mentre que el regidor popular Alfonso Novo, que ha recordat que «el PP en el Senat ja va instar el Govern a no contemplar la pròrroga de l'esmentada concessió amb una moció que no va rebre el suport dels partits que ara governen la ciutat de València».

«Esta moció hauria d'haver sigut una declaració institucional perquè la voluntat del Govern central es gestionar estes infraestructures en benefici del benestar general», ha afirmat Alfonso Novo, qui ha explicat que la voluntat del PP es no prorrogar la concessió.

 

IMPULS DE L'AUTORITAT DE TRANSPORT METROPOLITÀ

Per últim, pel que fa als assumptes relacionats amb la mobilitat de l'àrea metropolitana, el Ple ha debatut la moció subscrita pels regidors de Ciutadans «pel compliment de les funcions de l'Autoritat del Transport Metropolità i la planificació d'este servici». El portaveu d'esta agrupació, Fernando Giner, ha demanat els plans als quals al·ludeix la normativa d'esta entitat . «El que tenim, de moment, son 10 milions d'euros, que tot i que diuen que en són pocs, no han començat a gastar. També hi ha una gerent, però falta l'estructura de treball i les directrius per saber com s'ha de moure la ciutadania per esta zona", ha conclós.

En nom del Grup Popular, que ha presentat una esmena d'addició a esta proposta, ha parlat el seu portaveu, Eusebio Monzó, qui ha assegurat «no tindre constància que s'hagen dut a terme qüestions de mobilitat pendents a la ciutat i dependents de l'equip de govern municipal, a qui no li interessen els diners que venen de Madrid. És més no ho agraixen».

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que el Govern de la Nau ja va reclamar, el passat 17 de maig, a la Generalitat que agilitze l'ATMV i que es convoque el Consell d'Administració amb la intenció de tractar assumptes, com ara el permís per a l'EMT per a operar a Sedaví i tindre una parada al Perelló.

Pel que fa al treball realitzat per l'equip de Govern, ha aclarit que «l'Ajuntament impulsa, en el marc d'un pla de mobilitat que aposta per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, mesures molt concretes, que es materialitzen en, per exemple, el reconeixement de l'EMT com la millor empresa de transport urbà en 2017».

El regidor ha explicat que, fent un càlcul auster «a la nostra ciutat li caldrien 38 milions d'euros anuals per a l'àrea metropolitana», i ha denunciat que les «almoines de Ciutadans són 10 milions per a València, al mateix temps que incrementen altres 10 milions per a Madrid (sumats als 127 que ja tenien), altres 10 milions per a Barcelona (a més dels 109 que ja tenien) i 10 més per a Sevilla». «Amb eixos 10 milions per a cada ciutat trauríem els 40 que necessita València, que actualment rep zero de Rajoy i Rivera». «I ara, el PP –ha criticat- diu que posaria 60 milions en 3 anys quan durant eixos mateixos tres anys, només Madrid i Barcelona ja rebrien quasi 760 milions d'euros».

Finalment, abans de la votació que no ha donat suport a la proposta de Ciutadans i PP, el regidor de Mobilitat Sostenible ha assegurat que «l'ATMV està fent el seu treball malgrat que l'Estat ens ha deixat, un any més, a la cua a l'hora de finançar el transport metropolità».

Pujar