elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El públic s'acosta fins a la plaça de València per a conéixer de primera mà la nova temporada teatral

El públic s'acosta fins a la plaça de València per a conéixer de primera mà la nova temporada teatral
    MÉS FOTOS
    El públic s'acosta fins a la plaça de València per a conéixer de primera mà la nova temporada teatral - (foto 2)
    El públic s'acosta fins a la plaça de València per a conéixer de primera mà la nova temporada teatral - (foto 3)
    El públic s'acosta fins a la plaça de València per a conéixer de primera mà la nova temporada teatral - (foto 4)

    Els amants de les arts escèniques tenen fins aquest diumenge per a conéixer de primera mà els principals espectacles que ompliran els teatres valencians en la temporada 2021-2022. Fou el passat divendres quan una instal·lació, en forma d'escenari, es va instal·lar en l'emblemàtica plaça de l'Ajuntament de València per a incentivar als vianants a assistir al teatre i gaudir de la nostra cultura escènica. Una iniciativa amb la qual tot el sector professional de l'escena valenciana, públic i privat, s'ha agafat de la mà per a iniciar la temporada teatral a l'uníson.

    "És fonamental que treballem de manera coordinada, sumant accions i unint forces per a posar en valor la varietat i quantitat de sales i animar al públic a que seguisca la programació de tots els teatres per a gaudir de les arts escèniques", assenyalava durant la presentació de la iniciativa, la regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez. La proposta ha sigut organitzada per l'Associació d’Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (AVETID), col·lectivament amb la regidoria d'Acció Cultural de l’Ajuntament de València, l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat i la Universitat Jaume I de Castelló. En aquest sentit, durant la presentació també va estar present el director de l'IVC, Abel Guarinos i la presidenta d'AVETID, Mª Ángeles Fayos.

    En paraules d'Abel Guarinos, "si sempre ha sigut important la informació i promoció de les activitats culturals, ara, quan estem al final de la pandèmia, encara ho és més, per tal d’encoratjar tota la ciutadania a gaudir de les arts en general i refer-nos emocionalment, socialment, artísticament i anímicament".

    En aquest sentit, i després de rebre a nombroses persones que s'han aproximat amb molta curiositat  a la plaça de l'Ajuntament de València, i també a l'Àgora de l'UJI, l'Inici de Temporada Escènica continuarà aquest diumenge oferint informació de les obres teatrals, de dansa i circ que durant les pròximes setmanes marcaran el nou curs cultural.

    Qui s'acoste fins a la plaça de l'Ajuntament veurà com una sèrie de vinils indiquen l'inici del camí i la direcció que s'ha de seguir per a arribar a les diferents sales i teatres de la ciutat. Desenes de persones ja han seguit aquestes senyalitzacions, acompanyades de familiars i amics. Així mateix, una sèrie de panels, baners i lones s'encarreguen de donar tota mena d'informació, missatges i materials audiovisuals als futurs espectadors.

    Els professionals repensen la relació amb el públic en unes jornades

    Durant el matí del passat divendres, els professionals de les arts escèniques es va reunir en una jornada formativa celebrada a La Nau de la Universitat de València. Centrada a analitzar com es deu comunicar al públic els diferents projectes d'arts escènics, més d'una cinquantena de programadors, creadors, distribuïdors i companyies d'arts escèniques van assistir a l'encontre.

    La periodista i gestora cultural María García Torres fou l'encarregada d'obrir les jornades amb una masterclass titulada, 'Una mirada estratègica en la comunicació d'arts escèniques'. Els projectes d'arts escèniques tenen la peculiaritat de necessitar si o si al públic, ja que sense aquest no troben els professionals sentit al seu treball. La trobada amb aquests acaba de completar el seu procés creatiu i dóna sentit a l'exhibició. Però, a més, justifica el suport rebut d'institucions i col·laboradors o patrocinadors. És per això que festivals, companyies i teatres necessiten atraure l'atenció del públic com a pròpia supervivència.

    Baix aquesta premissa, María García Torres va donar una sèrie de consells sobre com treballar la comunicació d'arts escèniques amb una mirada estratègica, que faça créixer el projecte i ajude a donar-li continuïtat. "Podem llançar-nos a obrir un perfil en Instagram, redactar un dossier o enviar un email a un periodista. Però traurem molt més profit de les xarxes socials, de la nostra web o del contacte amb la premsa si tenim en compte unes quantes nocions bàsiques", explica la professional.

    Seguidament moderants per Juan Carlos Garés, foren Alfred Picó, de la companyia L'Horta Teatre; Julio Martí, de la compañía JM Gestió Teatral;Alberto Baño, de Teatro Contrahecho i Josep Mollà, de Trencadís Produccions, qui van crear una interessant taula-debat al voltant de les opcions per llançar els productes escènics valencians a les xarxes de distribució autonòmica i nacionals, els mercats naturals dels espectacles fets en la Comunitat.

    Les exposicions dels integrants de la taula i el debat suscitat amb els nombrosos assistents de companyies i representants de festivals, va posar de manifest la importància de la coordinació entre la producció i la seua posterior distribució, evidenciant en molts casos la precarietat del sector, on la majoria de les empreses d'arts escèniques compten amb una estructura molt reduïda.

    Amb aquesta jornada AVETID dóna inici a una sèrie de trobades professionals que realitzarà al llarg de la nova temporada per a donar resposta a les necessitats i inquietuds del sector escènic professional.

    Pujar