elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

President de Casa Caridad: “A València hi ha molta gent necessitada”

President de Casa Caridad: “A València hi ha molta gent necessitada”
  • Elperiodic.com entrevista a Luis Miralles, per a donar veu a una trista realitat que ens envolta i que moltes vegades passa desapercebuda

MÉS FOTOS
President de Casa Caridad: “A València hi ha molta gent necessitada” - (foto 2)
President de Casa Caridad: “A València hi ha molta gent necessitada” - (foto 3)
President de Casa Caridad: “A València hi ha molta gent necessitada” - (foto 4)

Casa Caridad és una ONG pionera en l'atenció a persones sense llar i en risc d'exclusió social. Sense connotació política o cap religiosa, dóna suport a cada dia als col·lectius més vulnerables amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida i que tornen a reintegrar-se com un més en la nostra societat. Menjadors socials, albergs, escoles infantils, centres de dia… són moltes les formes en les quals Casa Caridad arriba als més necessitats.

L'Associació va ser fundada a principis del segle passat -compta amb la barbaritat de més de 120 anys d'història- per José Sanchís Bergón, metge valencià i alcalde de la localitat, amb l'objectiu d'eradicar la mendicitat dels carrers de València. Des de llavors, Casa Caridad no ha tancat ni un sol dia, i roman oberta les 24 hores els 365 dies de l'any. Fins i tot en moments complicats, com la riuada de 1957, van acollir als veïns que ens necessitaven.

Hui, la realitat continua sent dura: cada dia passen més de 300 persones pel menjador social de la Petxina i la demanda va en augment. Elperiodic.com ha entrevistat el seu president, Luis Miralles, per a conéixer més de prop la seua labor i posar cara a una realitat que moltes vegades passa desapercebuda.

A qui atén Casa Caridad?

A Casa Caridad atenem persones que es troben en situació de sense llar o en risc d'exclusió social. Les nostres portes estan obertes a tots els que necessiten ajuda independentment de com han arribat a aquesta situació de necessitat. De fet, el primer que fem quan entra un nou usuari és una entrevista personal per a conéixer el seu cas i traçar un pla individualitzat.

Quin és el perfil de l'usuari?

Entre els més “habituals” podem assenyalar a espanyols majors de 55 anys, persones amb alguna addicció o estrangers que vénen principalment de països subsaharians o de Llatinoamèrica. En els últims mesos hem notat un augment de persones procedents de Llatinoamèrica o països de l'Est d'Europa, que arriben en situació de protecció internacional, molts d'ells arriben com a nucli familiar. També està creixent els joves entre 18 i 30 anys i dones que arriben acompanyats de menors.

I quan vénen, què busquen?

Les necessitats de les persones que arriben a Casa Caridad són diferents en funció de cada usuari, per això, el primer que fem és una entrevista amb els nostres treballadors per a conéixer el seu cas. Cada usuari és un perfil diferent. Continuem tenint moltes persones, en la seua majoria espanyols majors de 55 anys que són desocupats de llarga durada i necessiten, més enllà d'un sostre o menjar, un lloc on tindre una xarxa de suport social pel problema cada vegada més freqüent de la soledat. En el cas d'estrangers, notem un augment de famílies que arriben a València, amb la idea de començar una nova vida ací i que tenen en la cerca d'ocupació un de les seues principals preocupacions.

Estan la majoria en atur, supose…

En els nostres menjadors acudeixen moltes persones que malgrat comptar amb algun tipus d'ingrés, no és suficient per a cobrir les seues necessitats més bàsiques. És el cas, per exemple, de gent jubilada la pensió de la qual ha de repartir amb els seus familiars i necessiten el suport de l'Associació perquè no arriben a final de mes. Problemes com la desocupació, el treball precari o els alts preus de l'habitatge porten al fet que cada vegada més persones necessiten del suport de ONGs com la nostra.

I veient aquesta realitat de la qual molts no som conscients, tractant dia a dia amb ells. Quin és el diagnòstic que pot fer de pobresa que hi ha a València? Creu que es millora?

Hi ha molta gent necessitada. Molt més del que ens creiem. Les dades de Casa Caridad reflecteixen que el nombre d'atencions en el servei del menjador social ha crescut en el que portem d'any entorn del 15%, en la línia de 2018, on la tendència va ser a l'alça respecte a l'any anterior. Cada dia més de 300 persones passen pel menjador social de Petxina. Els nostres albergs estan al 100% d'ocupació i creixen els diferents serveis que prestem des de l'entitat. Són dades preocupants perquè notem que més gent necessita dels nostres serveis. Augmenten tant el nombre d'espanyols com d'estrangers, especialment aquests últims, pel repunt de persones en situació internacional.

I què podem fer cadascun per a aportar el nostre granet d'arena?

Estem agraïts als valencians per la seua implicació amb l'Associació, però les xifres ens demostren que continuem necessitant comptar amb més gent, empreses i institucions que ens donen suport perquè obrir les nostres portes cada dia costa més de 13.000 euros al dia. El 70% dels nostres ingressos prové d'iniciativa privada: socis, empreses; donatius, herència, llegats o subvencions privades. Continuem necessitant augmentar aquestes contribucions, de persones privades però també d'empreses. És molt fàcil col·laborar amb nosaltres, ho poden fer directament a través de la nostra web https://casacaridad.com o en el telèfon 96 391 17 26.

Parlava de les donacions d'empreses privades. Què creu que poden fer les autoritats davant aquest problema?

Casa Caridad és un observatori del que passa, som un termòmetre de la ciutat i veiem que tipus de persones necessiten d'ajuda social, però no pretenem donar instruccions sobre com resoldre els problemes socials perquè no és la nostra tasca. La nostra comesa és estar preparats perquè quan algú truque a la nostra porta puga ser atés concorde a les seues necessitats i traçar-li un recorregut individualitzat per al seu cas.

Comença un nou curs, quins projectes té Casa Caridad?

Una de les fortaleses que té la nostra Associació és coneixement, professionalitat i lliurament dels nostres treballadors i voluntaris, que compten amb l'experiència i l'aptitud per a desenvolupar nous tallers i activitats per a adequar l'atenció que prestem a les demandes socials. Una de les iniciatives noves que vam posar en marxa l'any passat és el projecte Fènix, un habitatge supervisat en la qual conviuen quatre usuaris que han passat amb anterioritat per altres recursos de l'ONG amb la finalitat que en un temps troben un allotjament i uns ingressos que els permeta ser independents de l'Associació. La nostra línia de treball és ampliar aquest tipus de recursos perquè creiem que és un pas clau perquè moltes persones puguen guanyar en confiança i independència per a iniciar una nova vida.

Molta sort i enhorabona per la seua labor.

Pujar