elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Polirítmia programa 14 concerts amb noms com Niño de Elche, Christos Barbas i Miquel Gil

Polirítmia programa 14 concerts amb noms com Niño de Elche, Christos Barbas i Miquel Gil
  • La 5a edició del festival dedicat a la música i les danses arrelades a la mediterrània se celebrarà de l’1 al 10 de juliol a València

  • Els concerts tindran lloc a la plaça de l’Ajuntament, mentre que el teatre Rialto acollirà quatre concerts en format ‘showcase’ i La Nau, la programació formativa i un concert pedagògic

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha presentat la programació de la cinquena edició del festival Polirítmia, organitzat per Cultura de la Generalitat mitjançant l’Institut Valencià de Cultura. És una de les cites estiuenques més importants amb la música i les danses arrelades a la mediterrània i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la Diputació de València.

El secretari autonòmic de Cultura i Esport ha estat acompanyat per la directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’IVC, Marga Landete; Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València; Josep Vidal, cap del Servei de Cultura de la Diputació de València, i Rafel Arnal, director artístic de Polirítmia.

El festival tindrà lloc de l’1 al 10 de juliol a la plaça de l’Ajuntament, el teatre Rialto i el Centre Cultural La Nau de València, i comptarà amb 14 concerts.

“El festival Polirítmia va ser un nou projecte impulsat per Marga Landete des de la nostra àrea de música i cultura popular, que ha demostrat que calia crear i oferir. Les xifres d’assistents de les quatre edicions anteriors ho diuen tot: passàrem de les vora 600 persones de la primera edició a les més de 5.000 de l’edició passada. El festival agrada”, ha explicitat el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López.

“Amb Rafel Arnal al capdavant del projecte la garantia de qualitat de les propostes artístiques està assegurada i oferim un espai d’espectacles de música i ball vinculats a la mediterrània des d’un pont cultural com és la ciutat de València. Tot complementat amb formació directament organitzada per un dels CEFIRE de l’Àrea d’Educació de la Conselleria. És per això que, per la nostra banda,  l’augment de pressupost en el festival des de la primera edició ha sigut de quasi el 240 %, perquè creiem fermament en la potenciació d’aquestes propostes culturals per a la ciutadania i formatives per al sector”, hi ha afegit López.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, ha volgut incidir en el vessant renovador del festival: “Polirítmia és el llegat sonor dels nostres avantpassats, però també és una mirada cap al futur i una crida a l’eclecticisme, la paritat, la contemporaneïtat i el joc sonor que trenca els marges de cada estil musical i artístic. La programació de la cinquena edició es reafirma en aquest propòsit i ens allibera dels complexos que ens allunyen del nostre passat més popular, mesclant tradició amb experimentació i avantguarda cultural”.

Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, hi ha afegit que la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València reforça la seua col·laboració amb el festival Polirítmia, que ja s’ha consolidat com una de les ofertes que integren la Gran Fira de València: “A més del suport tècnic habitual, enguany, després del parèntesi de la pandèmia, recuperem la nostra aportació amb una nova edició del sarau i el cant al ras, així com amb les muixerangues de la fira, que faran de la plaça de l’Ajuntament un aparador de la cultura festiva”.

Des de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, representada pel cap del Servei de Cultura, Josep Vidal, s’ha explicat que “en la terra de la música, la complicitat i el compromís entre les administracions públiques són fonamentals perquè la nostra música, però també les músiques d’altres territoris, estiguen presents amb força a les nostres vides, a les nostres places i carrers, i d’això Polirítmia és un magnífic exemple”.

Per la seua banda, Rafel Arnal, director del festival, ha detallat tota la programació i ha anunciat que en la programació d’enguany s’han proposat “fer esment i fixar l’atenció a la prolífica escena musical de Creta i Grècia, però també de Portugal i Galícia. Castella-la Manxa, Múrcia, Catalunya i diverses comarques valencianes també desplegaran les seues arrels sobre els escenaris del festival, situats a la plaça de l’Ajuntament de València i al teatre Rialto”.

“A més, encetem un nou espai de concerts de vesprada al teatre Rialto, on mostrar propostes musicals en format ‘showcase’, com ara treballs en procés de creació, de tall arriscat o de format reduït, i la presentació en primícia del resultat de la primera residència artística internacional promoguda pel Polirítmia, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull”, ha conclòs Rafel Arnal.

Programació

Polirítmia 2022 començarà el divendres, 1 de juliol, amb El Sarau de la Fira, emmarcat en les Nits de Folk de la Gran Fira de València, una sessió oberta de música i ball comandada per La Quadrilla del Molí a les 22.00 hores a la plaça de l’Ajuntament.

La Nova Muixeranga d’Algemesí donarà pas a la programació de concerts el dissabte 2 de juliol. El nou projecte de Niño de Elche serà el primer dels catorze concerts de la cinquena edició del festival. L’artista il·licità presentarà a València l’espectacle ‘Concert de músika festera’, al costat de Susana Hernández Pulido (Ylia), una de les figures més importants de l’escena electrònica de Barcelona, i la banda de música del CIM de Benimaclet. Un recorregut per la ruta de les músiques populars de la mà d’una de les veus més trencadores del flamenc contemporani.

Stelios Petrakis Quartet protagonitzarà la nit del diumenge, 3 de juliol. Considerat un dels mestres actuals de la música cretenca, Petrakis presentarà el nou disc ‘Spondi’ junt amb els músics Dimitris Sideris i Michalis Kontaxakis i el ballarí Nikolaos Lempesis.

La setmana del 4 al 10 de juliol hi haurà dotze concerts més en diversos escenaris: per la plaça de l’Ajuntament passaran la formació gallega Caamaño&Ameixeiras; Noelia Llorens, ‘Titana’; el grup grec Trio Barbas, Strønen, Meyer; Miquel Gil, celebrant 20 anys d’‘Orgànic’; Fraskito, i convidats com ara Pep Gimeno, ‘Botifarra’, o Carles Dénia, entre d’altres, l’albacetenya Karmento i Les Folies de Carcaixent.

L’escenari del teatre Rialto, reservat a les presentacions diürnes en format ‘showcase’, acollirà els projectes de Xiomara Abello i Bia Maria, El Pantorrillas, Magalí Sare & Manel Fortià i Electrogralla. I, per últim, a la Sala Matilde Salvador de La Nau tindrà lloc el concert pedagògic d’Abraham Cupeiro.

La cloenda del festival el 10 de juliol començarà a les 19.00 hores amb Electrogralla al Rialto i continuarà a la plaça de l’Ajuntament fins a mitjanit amb El Cant al Ras de la Fira, enguany comandat per una vintena de dones; el grup de balls populars Les Folies de Carcaixent, i un castell de pals.

Novetats en l’edició

La derogació de la majoria de les restriccions sanitàries que van marcar la passada edició ha permés una ampliació d’aforament a la plaça i l’eliminació de les tanques que delimitaven l’espai. En aquest cas, l’accés serà completament lliure i gratuït, sense necessitat de reservar prèviament les entrades. Excepcionalment, per als quatre concerts realitzats al teatre Rialto sí que s’hauran de recollir les invitacions a taquilla.

Altres de les novetats seran l’acollida de nous formats de concerts al programa d’activitats i la consolidació de la internacionalització del festival en el vessant artístic i professional. En aquesta edició també es presentarà la primera trobada internacional per a professionals, que es realitzarà entre sales de música, agents i mànagers valencians, i les xarxes de sales de música i fires d’artistes emergents més importants d’Europa, on es pretenen estendre connexions, generar lligams i dinàmiques de treball que propicien futures col·laboracions, i, sobretot, impulsar l’exportació de la música popular valenciana més enllà de les nostres fronteres.

Vessant formatiu

Paral·lelament a la programació escènica, Polirítmia proposa una línia formativa en cada edició: tallers adreçats a professorat i músics professionals, organitzats per l’àrea artisticoexpressiva del CEFIRE. Enguany, La Nau albergarà les propostes docents de la dolçainera Susana Díaz Tejedor, el multiinstrumentista grec Christos Barbas i el cantador, ballador i investigador murcià Miguel Ángel Montesinos, ‘El Pantorrillas’.

Wigwam Creative Studio, format pels artistes ollerians Àlex i Jordi Albinyana, ha sigut l’encarregat de dissenyar enguany la imatge del festival. Tant el cartell com les diferents creativitats presentades són una mostra del tarannà valencià provocador que impregna també les arts plàstiques i gràfiques, amb un sentit de l’humor que desafia censures.

Al web <poliritmia.ivc.gva.es/val> poden consultar-se tots els detalls de la cinquena edició.

Pujar