elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oberta la convocatòria per al foment de la lectura en els municipis valencians

Oberta la convocatòria per al foment de la lectura en els municipis valencians
  • La Diputació de València i la Fundació pel Llibre i la Lectura llancen un programa públic per a incorporar noves localitats de la demarcació de València en el projecte 'Ciutat Lectora'

MÉS FOTOS
Oberta la convocatòria per al foment de la lectura en els municipis valencians  - (foto 2)
Oberta la convocatòria per al foment de la lectura en els municipis valencians  - (foto 3)
Oberta la convocatòria per al foment de la lectura en els municipis valencians  - (foto 4)

Fomentar la lectura en els municipis Valencians i fer-ho adaptant-se a les necessitats i característiques de cada localitat. És l'objectiu de Ciutat Lectora, un projecte de la Diputació de València i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) que pretén sumar al nombre més gran de localitats possibles i que s'ha presentat este dimecres en la Fira del Llibre de València i davant dels mitjans de comunicació.

Un "pla d'actuació municipi a municipi", ha explicat el president de la Fundació, Jesús Figuerola, que analitzarà a cada localitat tenint en compte el seu predomini lingüístic, la seua dimensió així com el seu teixit cultural per a promoure accions que tinguen garantit una millora de la lectura: "Les actuacions poden anar des de potenciar la lectura en les escoles, crear clubs de lectura, fomentar les llibreries o els premis culturals, per exemple".

De moment s'han sumat ja les localitats d'Utiel, Catarroja i Alzira i s'acaba d'obrir la convocatòria perquè tots els ajuntaments interessats puguen adherir-se: "La lectura és fonamental per a fomentar el coneixement i que podem ser crítics i lliures", ha explicat el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius.

La lectura, precisament, és una de les àrees que més s'estan treballant des de l'àrea de cultura de la Diputació: "Quant vam arribar tan sols es concedia una xicoteta ajuda a la Fira del Llibre i nosaltres hem volgut implicar-nos i anar més enllà", ha asseverat Rius. Amb este conveni que han firmat la Diputació de València i la fundació FULL s'invertiran 40.000 euros anuals en la promoció de la lectura en els municipis, especialment els més menuts.

En este sentit, Ciutat Lectora oferix un acompanyament durant quatre anys per a la implementació, estratègica i planificada, d'accions municipals de motivació lectora, dirigides a tota la ciutadania d'una població. Un projecte que va més enllà de la legislatura i pretén aconseguir fruits a llarg termini.

Un model propi

El programa està inspirat en diverses experiències semblants en l'estat espanyol, Europa –com els britànics Book Towns– i de Sud-amèrica, «a partir de les quals hem intentat crear un model que ens servisca per a la realitat del nostre entorn lingüístic», ha apuntat Figuerola. Una d'elles és el projecte Municipi lector del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. D'aquest n'adopta la idea de treballar des de la dimensió municipal a partir d'un Consell de Lectura, amb l'assessorament de tècnics especialistes. Tot i així, pretén superar els límits del públic infantil i juvenil i definir accions per integrar el conjunt de la població com a beneficiària i dinamitzadora del projecte.

El projecte parteix de la constitució del Consell de Lectura Municipal, organisme integrat per representants dels agents més importants per a la promoció del llibre i la lectura al municipi, com són els centres educatius, les AMPA, la Biblioteca, l'administració municipal, el sector del llibre i les entitats i associacions del municipi. En municipis de més de 20.000 habitants es constituiran dos o més Consells de Lectura. I en el cas que la ciutat tinga més d'una biblioteca, se'n pot muntar un per cadascuna de les seues àrees d'influència, per barris o per districtes.

Intercanvi de bones pràctiques

Mensualment es farà una avaluació i es reconduiran les accions segons els resultats obtinguts. L'ajuntament és qui signa el conveni d'adhesió, finança la seua implementació i es compromet a donar suport al projecte durant un període mínim de quatre anys.

L'intercanvi de bones pràctiques és també un dels objectius del programa a l'hora de fer xarxa. Amb aquest propòsit es preveu organitzar anualment o bianualment jornades de treball, intercanvi i formació amb membres de les diferents Ciutats Lectores.

Pujar