elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de València reconeix a Inndromeda com ‘European Digital Innovation Hub’ de la Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València reconeix a Inndromeda com ‘European Digital Innovation Hub’ de la Comunitat Valenciana
  • El Ple ha aprovat una moció de «garantia perquè l'Ajuntament no tinga cap crebant patrimonial en el procés de reestructuració de Fira Valencia»

El Ple Municipal ha ratificat una moció de “suport i reconeixement” a Inndromeda (Aliança de Tecnologies Innovadores) com ‘European Digital Innovation Hub’ (DIH) de la Comunitat Valenciana, una iniciativa motivada perquè “l'Ajuntament de València està alineat amb les estratègies de digitalització i innovació a nivell europeu, nacional i regional”.

El regidor d'Innovació, Carlos Galiana, ha posat en valor que en el passat Ple del 28 de maig “l'Ajuntament, amb ampli consens polític, va aprovar el marc estratègic ‘Missions València 2030’ com a model de governança de la innovació de València orientada a missions que milloren la vida de les persones i que mobilitze a les 4 hèlices de l'ecosistema: sector privat, sector públic, universitats i societat civil”.  Per part seua, la regidora d'Emprenedoria i Sectors Innovadors, Pilar Bernabé, ha remarcat que “esta iniciativa defensa i anticipa a València el programa marc d'Horitzó Europa 2021-2027 i conté en els seus compromisos estratègics una intensa acció pública per a l'enfortiment de les aliances i les xarxes amb tot l'ecosistema valencià d'investigació i innovació amb l'objectiu de major impacte en les missions de València”. “Entre les àrees de rellevància on fixar missions trobem la plena digitalització de la societat i l'enfortiment del teixit productiu valencià amb l'aspiració d'impactar en una ciutat més saludable, més sostenible, més compartida i emprenedora”, ha afegit.

Inndromeda pretén convertise en el DIH de referència en la transformació del teixit productiu valencià, de manera que es puga donar accés a empreses a la informació, formació, servicis i instal·lacions per a la transformació digital, així com a una xarxa d'infraestructures i espais demostratius on poder observar les tecnologies en funcionament, executar projectes pilot i valorar l'impacte real en els seus productes, processos i organització, amb la finalitat de millorar la seua competitivitat.

La moció s'havia plantejat inicialment com una Declaració Institucional de la Corporació, però que no ha comptat amb el suport de tot el Ple, atés que han votat a favor dels grups de govern -Compromís i PSPV-, a més de PP i Ciutadans. Vox s’hi ha abstingut.

FIRA VALÈNCIA

Posteriorment, el Ple ha aprovat una moció de «garantia perquè l'Ajuntament no tinga cap crebant patrimonial en el procés de reestructuració de Fira València». La proposta inicial havia sigut presentada pel grup Popular, però incloïa la proposició que creació d'una Comissió Especial d'Estudi sobre el futur de la institució firal, integrada per representants de tots els partits polítics, i que comptava amb el suport de Ciutadans i de Vox.

No obstant això, l'alcalde ha recordat el passat de Fira València, afectada per «una ampliació faraònica i megalòmana en temps del PP, amb uns sobrecostos que van aconseguir els 1.000 milions de pessetes». L'alcalde ha lamentat que eixe passat condiciona el present de l'entitat, i ha refusat la proposta del PP «perquè seria posar a sanejar la situació als causants d'ella »..

Un altre dels assumptes del debat ha sigut la moció presentada pel grup Ciutadans sobre mesures per a garantir la seguretat i la convivència ciutadana enfront de l'ocupació il·legal d'habitatges. Ciutadans i PP han votat a favor i Vox s'ha abstingut, però la moció ha caigut al no comptar amb el suport del Govern. Narcís Estellés, regidor de Ciutadans, ha recalcat la necessitat “de dotar d'eines legals a les persones que pateixen l'ocupació il·legal” i instar al Govern d'Espanya “a portar accions per a agilitar els temps judicials en esta mena de processos i reforçar les competències dels ajuntaments per a vetlar per la seguretat”. Per part seua, José Gosálbez, de Vox, ha criticat “la tebiesa en abordar l'enduriment de les penes” dels qui realitzen ocupació il·legal. El regidor popular Juan Giner ha xifrat en un 10% l'increment de l'ocupació en este últim semestre amb el mateix període de l'any passat. Per a Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana, la moció presentada és “de partit”, ja que “tant en l'exposició de motius com en l'acord no hi ha res referit a la ciutat de València: és una d'eixes mocions de partits nacionals que s'envia a tota Espanya, i depenent del territori es fa una adaptació”.

En el torn de rèplica, Estellés ha lamentat no arribar a una proposta d'acord. “El que ha quedat clar amb esta moció és la inviolabilitat de la propietat privada. Si vosté —en al·lusió a Aarón Cano— no vota esta moció o no porta una alternativa almenys, llavors és connivente amb l'ocupació il·legal”, ha afegit. Giner ha destacat que “en el Cabanyal  el 6,7% dels habitatges estan ocupades il·legalment”, al que el responsable de Protecció Ciutadana ha contestat que “és molt fàcil dir la xifra en data de hui i no veure l'evolució, quan les tendències d'ocupació de cases estan en franca reducció”.

En un altre ordre de coses, el Ple ha rebutjat, amb el vot negatiu de l'equip de govern i les abstencions de Ciutadans i Partit Popular, la moció subscrita per José Gosálbez, del Grup Vox, sobre l'ús de les banderes no oficials en espais públics.“En els nostres espais públics hi ha multitud de bancs pintats amb la bandera no oficial LGTBI, per decisió municipal, així com en els autobusos. Al no haver-hi reconeixement legal el seu ús i exhibició per part de l'Ajuntament és partidista perquè va a associat sol a una part dels ciutadans que s'identifiquen amb ella”, ha criticat.

La regidora Luisa Notario ha qualificat de “vergonyosa una moció en la qual trobem una nova manifestació d'homofòbia disfressada de patriotisme”. La seua companya d'equip de govern, la regidora Beamud ha apuntat que “esta moció haurien d'haver-la presentat al juny, quan es van cometre diferents accions per al col·lectiu LGTBI” i ha afegit que “la visibilitat del col·lectiu i els seus drets van íntimament de la mà, perquè puguen ser efectius, perquè puguen ser una realitat, ha d'haver-hi acceptació social”.

Per part seua, la regidora de Ciutadans, Rocío Gil, ha criticat que “no és el moment ni la situació per a presentar una moció així amb la qual està caient, amb les xifres d'atur, que no hi ha ajudes suficients per a autònoms… No és una moció útil per als valencians i valencianes en aquest moment”. Per part seua, Juan Giner (PP) ha presentat una esmena d'addició, que ha sigut tombada en la sessió plenària, per a elaborar un xicotet manual amb motiu de la Capitalitat Mundial del Disseny de València.

El Ple ha rebutjat altra moció subscrita per Vox sobre responsabilitats, gestió negligent i acords de reconstrucció COVID-19, amb els vots en contra de l’Equip de Govern, el vot a favor del grup proponent i l’abstenció de PP i Ciutadans. El regidor de Vox Vicente Montañez ha sol·licitat el reconeixement públic a totes les víctimes, que es prioritze els seus familiars en les ajudes de lloguer  i instar la Generalitat a elaborar un pla de prevenció. Tant el regidor de Ciutadans Narciso Estellés com l’edil popular Paula Llobet i la vicealcaldessa, Sandra Gómez, han recalcat el seu suport a les víctimes de la pandèmia i als seus familiars i han defensat el pacte aconseguit en la Comissió per a la Reconstrucció de la Ciutat de València (COVID), en el qual, han recordat, Vox no va participar.

Pujar