elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El jurista italià Luigi Ferrajoli presenta la seua Constitució de la Terra en l’Institut de Drets Humans

    El prestigiós jurista italià Luigi Ferrajoli presenta el seu llibre Per una Constitució de la Terra: La humanitat en la cruïlla (Editorial Trotta) dilluns que ve 17 d’octubre en el marc d’un seminari organitzat entorn de la seua obra per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV).

    El seminari, que tindrà lloc en saló de graus de la Facultat de Dret (Campus dels Tarongers, 9:15h,) serà inaugurat pel degà de la facultat, Javier Palao i pel director del IDH-UV, Fernando Flores. A continuació, Cristina García Pascual, catedràtica de filosofia del dret, presentarà al professor Ferrajoli, que pronunciarà la conferència “Per una Constitució de la Terra”.

    A les 11 hores, se celebrarà una primera taula redona que analitzarà els principis i els fins de la Constitució de la Terra en la qual intervindran Javier De Lucas, Universitat de València; Cristina García Pascual, Universitat de València; Fernando Vallespín, Universitat Autònoma de Madrid; i Jesús Núñez, Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, moderats per Fernando Flores. A les 17:00h començarà la segona taula redona, en la qual s’abordaran les institucions i els instruments de la Constitució de la Terra. Estarà moderada per la professora de la Universitat de València María José Añón i comptarà amb les intervencions de Perfecto Andrés Ibáñez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem i traductor de l’obra de Ferrajoli; Pablo Bustinduy, Università di Milà; Ana Carmona, Universitat de Sevilla; i José Luis Villacañas, Universitat Complutense de Madrid. Finalment, a les 19:30h, el propi professor Ferrajoli pronunciarà unes paraules amb les quals es clausurarà el seminari.

    Nascut a Florència en 1940, Luigi Ferrajoli obté en 1969 l’habilitació en Filosofia del dret amb el treball titulat Teoria axiomatizada del dret. Part general. Entre 1970 i 2003 és professor en la Università degli Studi di Camerino, impartint Filosofia del dret i Teoria general del dret, i on, entre altres càrrecs, és director de l’Institut d’estudis històric-jurídics, filosòfics i polítics. A partir de 2003 ensenya en la Università Roma Tre, de la qual actualment és professor emèrit de Filosofia del dret. Segons el professor Ferrajoli “només una Constitució de la Terra que introduïsca un domini públic planetari per a la tutela dels béns vitals de la naturalesa, prohibisca totes les armes com a béns il·lícits, començant per les nuclears, i introduïsca un fisc i institucions idònies globals de garantia en defensa dels drets de llibertat i en actuació dels drets socials pot realitzar l’universalisme dels drets humans. El projecte d’una Constitució de la Terra no és una hipòtesi utòpica, sinó l’única resposta racional i realista capaç de limitar els poders salvatges dels estats i els mercats en benefici de l’habitabilitat del planeta i de la supervivència de la humanitat”.

    El seminari, que forma part del projecte d’investigació “Temps i espais d’una justícia inclusiva. Drets per a una societat resilient enfront dels nous reptes (IN_JUSTICE PID2021-126552OB-I00)”, tindrà la seua continuïtat el pròxim 8 de maig, amb una altra sessió en la qual s’examinaran les comunicacions sobre el llibre de Ferrajoli presentades durant aquests mesos prèvia inscripció en el IDH-UV.

    Pujar