elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El govern local tanca de nou l'any amb un romanent positiu

    Per segon exercici consecutiu, el Govern Local ha tancat l'exercici pressupostari en positiu, amb un romanent de tresoreria favorable: 42 milions d'euros de superàvit, que és el doble del que ja es va aconseguir l'any passat. L'alcalde Joan Ribó ha destacat la millora dels comptes municipals, però ha lamentat les "restriccions" que imposa el Govern de l'Estat a l'hora d'emprar estos recursos econòmics en les necessitats reals de la ciutat.

    "Hem tingut un superàvit de 42 milions d'euros, el doble que l'any passat, la qual cosa és una molt bona notícia que indica que estem fent bé les coses", ha manifestat l'alcalde. No obstant això, Ribó ha denunciat les restriccions del Govern central a l'hora de fer ús d'este romanent, "ja que segons la llei Montoro –ha denunciat- no podem dedicar estos recursos a servicis socials, sinó només a pagar deute o al que s'anomena 'inversions sostenibles".

    Amb tal concepte, inversions sostenibles, es referixen totes aquelles inversions que no impliquen incrementar la plantilla de personal. Ribó ha explicat que davant d'una situació d'atur com l'actual, "és inaudit que el govern de Rajoy no ens deixe invertir més en polítiques per a la creació d'ocupació". Joan Ribó ha qualificat de "perversa" esta situació "que ens impedix dedicar els diners al que necessiten valencians i valencianes", i ha afegit que es tracta "d'una situació totalment fora de la realitat perquè nosaltres estem complint escrupolosament totes les condicions per les quals se'ns va posar dins del Pla d'Ajust" l'any 2012.

    L'alcalde ha destacat el resultat de l'exercici de 2016, que consolida la tendència iniciada amb el mandat del Govern de la Nau, després de diversos anys de saldos negatius. "Es tracta d'una gestió dels recursos públics que ha aconseguit redreçar la situació que havíem viscut fins ara", ha assegurat.

    ANÀLISI DE LES XIFRES

    El romanent de tresoreria és l'indicador que s'utilitza per a conéixer, al final de cada exercici pressupostari, la solvència o capacitat econòmica que té una administració, l'Ajuntament en este cas, per a afrontar els seus deutes. En data 31 de desembre del 2016, el romanent de tresoreria de la hisenda local valenciana s'ha situat en 41.588.109,83 euros, una xifra que pràcticament duplica el resultat de l'any anterior, 2015, en el que ja es va aconseguir una millora en positiu de quasi 20 milions d'euros (concretament 20.820.239,57 €). Això contrasta amb els tancaments dels exercicis del mandat del Govern del Partit Popular, ha subratllat l'alcalde. Per exemple, l'exercici anterior, 2014, es va tancar amb un saldo negatiu de més de 10 milions d'euros (-10.427.101'57 euros).

    Tal com ha destacat l'alcalde Ribó, "este romanent positiu es dedicarà a inversions directes en la ciutat que atenguen les necessitats dels barris i incidisquen en la millora de la qualitat de vida dels valencians i les valencianes". De fet, el saldo negatiu del romanent de tresoreria del 2014, ha afegit l'alcalde, "va bloquejar partides que havien sigut prèviament pressupostades".

    Els valors emprats per a retre comptes del romanent de tresoreria són igualment positius gràcies a la gestió de l'Equip de Govern, i s'han incrementat notablement fins i tot respecte a l'exercici passat. Així, els fons líquids de l'Ajuntament han crescut fins als 94,5 milions d'euros (en 2015 la xifra va arribar als 40 milions, i únicament a 6 milions en 2014). Quant als drets pendents de cobrament han disminuït (275.789.425,86 al tancament del 2016; en 2015 van ser 307 milions d'euros enfront dels prop de 339 milions del 2014).

    Per la seua banda, els resultats respecte a les obligacions pendents de pagament per part del Consistori també han disminuït, i s'han situat en 154,3 milions d'euros (en 2015 van ser 157 milions d'euros, que també contrasten amb els prop de 217 milions del 2014).

    L'Informe de Liquidació conclou reflectint un superàvit pressupostari global, que se situa en 76 milions d'euros (76.094.962,59 euros) a 31 de desembre del 2016. L'Informe es traslladarà a la Junta de Govern i serà aprovat en la pròxima reunió del Ple Municipal.

    ELS COMPTES DELS GRANS AJUNTAMENTS

    L'alcalde viatjarà demà dimecres a Madrid on es reunirà amb altres representants municipals, entre els quals l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, per a incidir en la demanda conjunta d'eixir del denominat Pla d'Ajust, que afecta la gestió directa dels recursos municipals. "Estem lligats per una sèrie de restriccions que ens impedixen dedicar estos recursos, per exemple, a ajudar a pagar lloguers, que és una necessitat en la ciutat. És una situació intolerable"

    Esta exigència és una de què s'arrepleguen en la 'Declaració de València', que va ser firmada setmanes arrere per més de 70 municipis de tot l'Estat, durant les Jornades Municipalistes celebrades en la nostra ciutat, i que ha sigut traslladada al Govern. "Però no hi ha hagut resposta", ha lamentat l'alcalde Ribó, per la qual cosa demà es continuarà amb l'acció conjunta de demanda dels ajuntaments de València, Madrid i Barcelona, així com altres grans Ajuntaments que han fet seua l'exigència "per tal que el Govern del PP allibere les restriccions als grans ajuntaments perquè no tenen cap sentit: una vegada coneguts els resultats dels exercicis pressupostaris de l'any 2016 –ha subratllat Joan Ribó- es dóna la paradoxa que mentre l'Estat té uns resultats de dèficit anual amb uns percentatges que li rebutja la Unió Europea, pràcticament tots els grans ajuntaments tenim superàvit".

    "És una situació insostenible –ha reiterat l'alcalde de València- Si fem les coses bé, han de deixar-nos que dediquem els recursos al que considerem que és més important: lloguer, creació d'ocupació, servicis socials, alimentació, o augmentar les quotes contractació policies o mestres".

    Pujar