elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Digitalització de la cultura: l'aposta clau per a la supervivència del sector

Digitalització de la cultura: l'aposta clau per a la supervivència del sector
  • Evelio Acevedo i Lourdes Moreno, gerent de la Fundació Col·lecció Thyssen-Bornemisza i directora artística del Museu Carmen Thyssen de Màlaga, analitzen el repte de les activitats creatives davant la digitalització i la crisi del COVID-19

MÉS FOTOS
Digitalització de la cultura: l'aposta clau per a la supervivència del sector - (foto 2)

El sector de les activitats creatives i culturals ha estat un dels més afectats per les restriccions imposades per la pandèmia. Aquesta situació sobrevinguda, unida als reptes que imposa la digitalització també a l'àmbit de la cultura, l'ha obligat a afrontar una transformació que ha estat el punt de partida del darrer Diàleg del cicle Crisi i catarsi: lliçons del COVID-19, que organitza la Fundació Ernest Lluch i l'Ivie, en col·laboració amb la Fundació Bancaixa.

El diàleg COVID-19, cultura i economia: efectes i transformacions, ha comptat amb la participació del gerent de la Fundació Col·lecció Thyssen-Bornemisza, Evelio Ecevedo, i de la directora artística del Museu Carmen Thyssen de Màlaga, Lourdes Moreno.

Les empreses i les institucions d'activitats culturals i creatives es troben en un moment en què han de decidir quin és el model digital amb què volen convergir. Per al director gerent de la Fundació Col·lecció Thyssen-Bornemisza, Evelio Ecevedo, “l'oferta de contingut digital és aclaparadora, però no val qualsevol cosa, hem d'estudiar quin és el que millor respon al nostre públic i encertar”. A més, han de ser continguts digitals de qualitat, que justifiquin l'exigència del cobrament als visitants, per poder monetitzar una inversió inicial difícil d'assumir perquè no suposa ingressos imminents.

Lourdes Moreno també ha coincidit a afirmar que la monetització dels continguts digitals és el repte que es planteja ara el sector i ha insistit en la necessitat del suport públic i privat per poder assumir les inversions necessàries que comporta la digitalització. "Els continguts digitals fins ara són gratuïts i els museus seguim necessitant l´entrada dels visitants per finançar-nos", ha recordat. També ha suggerit la col·laboració amb empreses digitals que s'acostin al món de la cultura i dels museus, en particular.

Els dos ponents han comentat que la digitalització és una eina per ampliar el públic cultural i impulsar les activitats presencials, però no les substituirà. "L´experiència de l´ésser humà a la sala és única i no pot ser suplantada, la visita física a les obres d´art no podrà ser substituïda", assegura Lourdes Moreno.

Tots dos han destacat les visites virtuals que van rebre durant el confinament. En el cas de Màlaga, al voltant de mig milió de persones van visitar el museu, mentre que els clics al Thyssen van arribar als 3,5 milions.

Evelio Acevedo ha assenyalat que “en aquesta voràgine de fer coses en ple confinament, se'ns va acudir fer la visita guiada online, una experiència diferent i la gent ho pot fer des de qualsevol país o ciutat del món en directe amb una guia i veuen detalls que no es veuen a la visita presencial i poden interactuar”.

D'altra banda, han indicat que s'ha augmentat en gran mesura la compra d'entrades de manera en línia, on han arribat fins al 60% del total.

Tot i que la pandèmia ha demostrat la resiliència dels museus espanyols, segons han recalcat els dos ponents, també han alertat sobre centres més petits que han hagut de tancar les portes. A més, han destacat que encara és petit el percentatge de museus que tenen les seves col·leccions preparades per mostrar-les en versió digital i aquest és un camp on cal avançar.

En aquest sentit, Evelio Ecevedo ha volgut recalcar que Espanya és un país molt ric en patrimoni cultural, però ha reclamat una millora en la gestió del patrimoni cultural estatal ja que, segons la seva opinió, respon a una estructura vuitcentista. "No es poden tenir institucions que només estan obertes de 9 a 14 hores o que tanquen els dissabtes i els diumenges", ha afirmat.

Han de pensar en el públic i acomodar-se als seus horaris i necessitats, amb personal de perfils més adaptats als nous temps. També ha demanat la implicació de la societat civil i, per això, ha reclamat una Llei de Mecenatge que no s'acaba d'arrencar. Per part seva, Lourdes ha insistit que l'Estat s'hauria de plantejar de manera veraç que la cultura és una de les principals indústries del país i genera molta riquesa. “És la nostra empresa comuna més gran”, ha dit.

També han participat a la presentació i cloenda el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, i el director i el director adjunt de l'Ivie, Francisco Pérez i Joaquín Maudos, respectivament.

Pujar