elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una conferència sobre la formació de noves espècies recorda la figura del científic Mario Fares

  • La sala d’actes de l’edifici de capçalera del Parc Científic de la Universitat de València (UV) acollirà, aquest dimarts 12 d’abril a les 12.30 hores, la conferència Emergint per fusió: genòmiques i evolutives implicacions de la hibridació

Toni Gabaldón, professor investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), impartirà la conferència amb l’objectiu de presentar les implicacions de la hibridació en la formació de noves espècies a partir d’exemples reals. Mitjançant aquest procés, definit com l’encreuament entre dues varietats o races d’una o diverses espècies, els híbrids s’originen per l’aparellament de dos organismes divergents, fet que ocasiona espècies amb genomes quimèrics i que presenten trets fenotípics –genotip adaptat a un determinant ambient– que els permeten prosperar en nous ecosistemes.

Les recents investigacions han demostrat que el procés d’hibridació apareix en diversos llinatges d’eucariotes. Encara que els híbrids es consideraven una raresa perquè s’estudiaven en plantes i animals, per a alguns organismes com els fongs unicel·lulars, l’origen de trets clau i llinatges sencers depén de la hibridació.

Mario Fares va ser un científic que va desenvolupar la seua carrera a cavall entre el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Dublín. Va desenvolupar 84 publicacions i 9 obres pòstumes sobre duplicació genètica, evolució de les espècies i anàlisi de factors biològics. Pel seu treball, va aconseguir al voltant de 3 milions d’euros en beques Project Grants, o guardons com el premi a l’investigador jove per part del president d’Irlanda (2004); el Fellow of Trinity College Dublin (2010) y la FulBright Fellowship (2003).

El Memorial Mario Fares està organitzat per l’I2SysBio, l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UCC+i). També hi col·laboren el Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, la Facultat de Ciències Biològiques de la UV i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT).

Retransmissió en línia en aquest enllaç.

Pujar