elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença el cicle de visites d'alumnat de Formació Professional a centres del CSIC

Comença el cicle de visites d'alumnat de Formació Professional a centres del CSIC
  • La visita del CIPFP Ciutat de l'Aprenent a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) inaugura el programa ‘Forma't en Ciència’

  • Aquesta iniciativa forma part d'una col·laboració entre la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana i la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial per a acostar la investigació científica a la FP

MÉS FOTOS
Comença el cicle de visites d'alumnat de Formació Professional a centres del CSIC - (foto 2)

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), centre del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) referent en I+D+i en el sector agroalimentari, va acollir hui la primera visita del programa ‘Forma't en Ciència’, un cicle de visites per a acostar la Formació Professional a la ciència i la investigació que realitzen els onze centres del CSIC en la Comunitat Valenciana. Aquest programa forma part de la col·laboració iniciada entre la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial i la Subdirecció de Formació de Professorat, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

Un grup de 25 alumnes de Tècnic Superior en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària del CIPFP Ciutat de l'Aprenent de València han visitat hui les instal·lacions de l'IATA, centre d'investigació del CSIC referent en estudis sobre producció d'aliments de qualitat de manera sostenible, la seua seguretat, impacte sobre la salut i acceptació pel consumidor. Després de ser rebuts per la vicedirecció de l'IATA, que va realitzar una presentació del CSIC, l'alumnat va rebre informació sobre la carrera científica en l'organisme i les seues diferents possibilitats d'accés al treball científic, en aquesta ocasió orientat a la Formació Professional.

Realitzant la visita en dos grups per a mantindre les mesures establides contra la COVID-19, l'alumnat va visitar les instal·lacions singulars de l'IATA com la planta pilot general del centre, on van conéixer diferents equips per a la I+D+i com un atomitzador, una línia mecanitzada de selecció i calibrat de cítrics per a obtenció de sucs, congeladors de plaques, pasteuritzador, línies d'envasament d'aliments per a la realització de conserves en autoclaus a escala semiindustrial o un liofilitzador.

També van visitar plantes pilot específiques com la de cereals (amb equips de mòltaa per a l'obtenció de farines de diversa procedència i equips per a avaluar la seua qualitat); carns (que reprodueix a escala semiindustrial el necessari per a l'obtenció de diferents tipus d'embotits i companatges, així com cambres per a la seua maduració); i biotecnologia (amb diferents tipus de fermentadors per a la selecció i creixement de microorganismes per a la transformació biotecnològica d'aliments, i incubadores per a controlar el seu creixement).

A més, l'alumnat del CIPFP Ciutat de l'Aprenent va poder visitar els laboratoris on es realitzen algunes de les investigacions més rellevants de l'IATA. És el cas del laboratori d'envasos alimentaris, que s'ocupa del desenvolupament i millora de nous materials, mescles, estructures i recobriments per a envasos que resistisquen millor l'activitat de l'aliment i reduïsquen l'impacte ambiental. O del laboratori de Fisiologia, Patologia i Biotecnologia Postcollita, que dedica la seua activitat a l'estudi de la qualitat del fruit i el seu manteniment durant la conservació després de la seua recollida.

Personal tècnic essencial per al sistema d'I+D+i

“Amb aquest programa de visites als centres del CSIC en la Comunitat Valenciana volem mostrar les oportunitats que ofereix la investigació científica a l'alumnat de Formació Professional per a desenvolupar la seua carrera professional”, assegura el delegat institucional del CSIC, Juan Fuster. “Creiem que una formació de qualitat de personal tècnic és essencial per a mantindre un bon sistema d'I+D+i, i aquesta iniciativa treballa en aquest sentit”.

Per la seua part, per al director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Manuel Gomicia, “l'aposta per aquesta connexió entre els centres d'investigació i la formació professional és evident aquests últims anys. Els equips d'investigació han de ser diversos i complementaris, els tècnics en formació professional aporten una formació tècnica que juntament amb la de la resta de l'equip investigador implementa una barreja necessària per a desenvolupar i investigar. Amb aquestes propostes acostem la investigació als centres educatius creant una relació directa i pròxima per al nostre alumnat interessat per formar part de la investigació”.

Pujar