elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El col·legi més verd de València: un jardí vertical i aigua reutilitzada per a regar les plantes

El col·legi més verd de València: un jardí vertical i aigua reutilitzada per a regar les plantes
  • Una iniciativa de l'Ajuntament de València en el CEIP Ciutat Fallera que facilitarà regular la temperatura i aïllar el soroll

MÉS FOTOS
El col·legi més verd de València: un jardí vertical i aigua reutilitzada per a regar les plantes - (foto 2)
El col·legi més verd de València: un jardí vertical i aigua reutilitzada per a regar les plantes - (foto 3)

L'aigua de lavabos i dutxes que utilitze professorat i alumnat del CEIP Ciutat Fallera es reutilitzarà per a regar l'hort escolar mitjançant un mur verd instal·lat en el col·legi. Es tracta d'una de les accions dutes a terme a Benicalap gràcies al projecte europeu GrowGreen, gestionat per l'Ajuntament de València i Las Naves, i emmarcat en la iniciativa Més Verd Benicalap.
Aquest ecosistema vertical, segons ha assenyalat Carlos Galiana, regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, “actuarà també com a barrera per a la incidència de la radiació solar, per la qual cosa permetrà reduir la temperatura de l'aula en el mur exterior de la qual està instal·lat, a més de reduir el consum d'energia”.

Segons Alejandro Ramón, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, “les solucions basades en la naturalesa que es desenvolupen amb GrowGreen són una aposta innovadora per un model de ciutat saludable, sostenible i resilient, més ben adaptada als impactes del canvi climàtic”.
El disseny i construcció de l'ecosistema vertical és a càrrec del Centre Tecnològic LEITAT, soci del projecte i el funcionament serà el següent: les aigües grises procedents del col·legi serà filtrada per les plantes, ja que l'aigua recorrerà el sistema per gravetat disminuint en cada pas el contingut en matèria orgànica per a, finalment, passar per una etapa de desinfecció i descarregada, finalment, a l'hort adjacent. Per a aquest jardí vertical s'han utilitzat romer rèptil, festuca blau, Amor d'home, Tro de Venus, ficus trepador, espígol i Herba de Sant Joan.

Aquest sistema permet la depuració d'aigües grises del col·legi per a la seua reutilització com a aigua d'irrigació d'horts i, a més, contribueix a la disminució del consum energètic de l'edifici, ja que disminueix l'efecte de la radiació solar sobre la paret de l'aula i regula la seua temperatura interior.
L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar i pilotar un sistema de tractament i regeneració d'aigües grises mitjançant una combinació de tecnologies: la fitorremediación en un jardí vertical, la dessalinització i la desinfecció. Durant els dos anys següents es durà a terme un seguiment per a avaluar el consum d'aigua, el creixement, el manteniment i la reducció de l'impacte tèrmic, així com de la qualitat de l'aigua en diversos punts del procés; i l'estalvi d'energia i CO2.
Altres avantatges que aportarà el jardí vertical són: millora en la qualitat de l'aire, adaptació al canvi climàtic, reducció de costos, aïllament del soroll i millora de l'estètica urbana i de l'estrés mental, mitjançant la integració de les ciutats en la naturalesa.

Projecte GrowGreen

GrowGreen és un projecte europeu del qual València forma part juntament amb altres tres ciutats: Manchester (Regne Unit), Breslau (Polònia) i Bujan (la Xina); i tres ciutats més -Zadar (Croàcia), Brest (França) i Mòdena (Itàlia)- que replicaran els casos d'èxit de les quatre primeres. Té una duració de 5 anys i suposa una inversió de 3,8 milions d'euros per a Benicalap. Es tracta de buscar i desenvolupar solucions basades en la naturalesa per a donar resposta als reptes i necessitats de les ciutats en relació al canvi climàtic i la sostenibilitat. València participa en aquest projecte a través de l'Ajuntament de València, el centre d'innovació Las Naves i la Universitat Politècnica de València.

A més, la iniciativa es desenvolupa a la nostra ciutat des d'un treball conjunt de diverses regidories i serveis municipals (Innovació, Urbanisme, Parcs i Jardins, Horta, Participació, Canvi Climàtic, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Qualitat Ambiental, Projectes urbans, Planejament, Obres i Infraestructures i Cicle Integral de l'aigua). Com a conseqüència d'aquest treball multidisciplinari, les actuacions que es realitzaran són molt diverses, la qual cosa permetrà que el barri experimente un impacte mediambiental, urbanístic, social, cultural i econòmic molt important.

Pujar