elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinc monòlegs científics, aquest dimarts 27 a València, com a preludi de la Nit Mediterrània de les Investigadores

Cinc monòlegs científics, aquest dimarts 27 a València, com a preludi de la Nit Mediterrània de les Investigadores
  • Científics de cinc institucions valencianes de recerca protagonitzaran aquest dimarts 27 de setembre a la Fábrica de Hielo de València una sessió de monòlegs sobre ciència com a preàmbul a l’activitat principal de la Nit Mediterrània de la Investigació

  • Els monòlegs tractaran temàtiques com a microplàstics al cos humà, els mites sobre l’impacte de les vaques en el canvi climàtic, noves formes de captar C02, la necessitat d’invertir en ciència dels aliments o els perills de no saber

L’acte, a partir de les 20 hores, serà conduït per Mila Martínez i Alexanda Muñoz, i ha estat organitzat per la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA i la Fundació per al Foment de la investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).

Concretament, els monòlegs seran “Les vaques no es tiren pets”, de Fernando Estellés, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la UPV, que investiga l’impacte ambiental de la ramaderia i n’explicarà alguns mites, especialment en el cas de la ramaderia, una activitat amb impacte ambiental, “però potser amb menys pes del que percebem perquè no, les vaques no estan acabant amb l’Amazones, no contaminen més que un cotxe i no, no es tiren pets”.

Per la seua banda, Eduardo Andrés-García de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, en el Monòleg “Hola, sóc Edu i separe gasos”, mostrarà la investigació sobre nous materials per a captura de CO2 i altres compostos, i presentarà els principis de les mescles i l’adsorció.

Caques, microplàstics i aliments, d’Amparo López i Gloria Sánchez (Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments-CSIC) tractarà la importància d’invertir en ciència i, més en concret, en ciència d’aliments.

“Respirem plàstic”, de Carlos Baeza Martínez (Hospital General Universitari d’Elx-Fisabio), explicarà els resultats de la nova investigació: el descobriment de microplàstics a l’interior dels bronquis humans i les formes de reduir el risc que això implica, donat que tots estem exposats a la seua inhalació i posteriorment poden créixer gèrmens patògens al cos.

Daniel Pellicer, investigador d’INCLIVA i de la UV, en el monòleg “Els riscos de no saber”, tractarà les eines i descobriments que ajuden a entendre el món i les barbaritats que s’han dit i fet en nom de la ciència o sense tindre-la en compte.

Tallers el 30 de setembre en el Museu Príncipe Felipe

L’activitat principal de la Nit Mediterrània de les Investigadores a València serà al Museu Príncep Felip, situat a la Ciutat de les Arts i les Ciències (CAC), que acollirà 30 tallers sobre divulgació de la ciència. Són: “La química en les nostres vides”, “Què mengen els bacteris?”, “Bacteriòpolis”, “Crea la teua vacuna!”, “Fabrica el teu ‘blandiblú’ i la teua criptonita”, “Arqueo-ciència”, “Descobreix què és un biobanc”, “Créixer sans”, “El poder de la llum” i “Descobrint la realitat virtual”, entre d’altres. Seran en torn de matí per a l’estudiantat de Primària i Secundària (entre les 10 i les 13 hores i amb la inscripció prèvia) i a la vesprada seran d’accés lliure per al públic en general, entre les 17 i les 21 hores.

Posteriorment als tallers, a les 13.00 hores, hi haurà una taula redona amb el personal investigador que dirigeix projectes europeus de les institucions organitzadores a l’auditori Santiago Grisolía del Museu i als que es podrà preguntar sobre la seua investigació. Serán:

Iñaki Comas, investigador de l’Institut de Biomedicina de València del CSIC. ERC Consolidator Grant TB-RECONECT sobre l’estudi de la tuberculosi.

Pilar Francino, investigadora de Fisabio, cap d’àrea de genòmica i salut. Projecte europeu Stance4Health sobre tecnologies intel·ligents en pro d’una nutrició personalitzada i d’un consum empoderat.

Tania Fleitas, investigadora oncòloga d’INCLIVA. Projecte europeu LEGACy sobre medicina personalitzada per a pacients amb càncer gàstric.

Marcos Latorre, investigador de la Universitat Politècnica de València. ERC Starting Grant sobre el desplegament del projecte G-CYBERHEART (creació de cors bioartificals per al trasplantament clínic).

Gustau Camps, investigador del Laboratori de Processament d’Imatges de la Universitat de València. ERC Consolidator Grant SEDAL sobre l’aprenentatge estadístic de dades d’observació de la Terra.

Ana Enguídanos Weyler, Europe Direct Comunitat Valenciana.

La Nit està organitzada per la delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Institut INCLIVA i Fisabio. Aquestes cinc institucions formen part dels projectes europeus MedNight –en el cas de CSIC, Fisabio i INCLIVA– i MedNight GTS –UV i UPV–. Les dues universitats de la ciutat organitzen aquest esdeveniment en coordinació amb Esciència Esdeveniments Científics i la Fundació la Caixa, amb un projecte com a acte associat a l’European Researchers’ Night (ERN) 2022. A més, s’hi han unit també el Museu Príncipe Felipe, CaixaForum, l’Oceanogràfic i el Centre d’Investigació Príncipe Felipe.

Pujar