elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bernabé (FDM): "Este ha sigut l'any dels reptes i en matèria esportiva no podia ser menys"

Bernabé (FDM): "Este ha sigut l'any dels reptes i en matèria esportiva no podia ser menys"
  • La regidora d'Esports de València i presidenta de la Fundació Esportiva Municipal explica en aquesta entrevista com s'ha mantingut l'esport a la ciutat de València en un any marcat per la pandèmia

"Este ha sigut l'any dels reptes i en matèria esportiva no podia ser menys". Així resumeix el 2020 Pilar Bernabé, regidora d'Esports de València i presidenta de la Fundació Esportiva Municipal, un any marcat per la pandèmia i en què l'esport -a tots els nivells- s'ha hagut d'adaptar a les circumstàncies sanitàries igual que qualsevol un altre sector.

Elperiodic.com parla amb la regidora d'Esports en aquesta entrevista en què Pilar Bernabé ha destacat dues idees clau: L'esport, si es practica amb les mesures necessàries, és segur (ia la vista està que no s'han registrat grans brots en instal·lacions esportives) i que l'esport és sinònim de salut, el que augmenta la nostra protecció davant d'una malaltia.

Com qualificaria aquest any tan complicat i que ha estat marcat per la pandèmia?

Podríem dir que el 2020 ha sigut l'any dels reptes i en matèria esportiva no podia ser menys. Hi ha hagut moments molt complicats però a la fi, la voluntat i superació et fan aconseguir els objectius i assolir-los. Crec que podem estar, dins de les circumstàncies, relativament satisfets perquè a excepció de les setmanes que vam estar en un confinament ple i que vam tenir les instal·lacions tancades -es van utilitzar excepcionalment per acollir les persones sense sostre- hem mantingut una certa activitat física i amb les instal·lacions en marxa amb molt de control.

A més, hem aconseguit que els clubs puguen exercir la pràctica esportiva, s'han mantingut els equips, hem posat en marxa els jocs esportius i les escoles estan funcionant.

Hi ha hagut activitat tant en l'esport base com en el federat, no?

En el nivell de l'esport base, fins i tot amb totes les limitacions, hem aconseguit posar-lo en marxa i mantenir-lo. I en l'esport federat també els clubs han pogut competir en les diferents lligues i categories. Quant als esdeveniments esportius, s'han celebrat competicions de primer nivell. Jo crec que el balanç, en un any en què pràcticament semblava en blanc, ha de ser de satisfacció.

El 2020 podria resumir amb la paraula adaptació?

Doncs sí, perquè quan entres en l'administració, una de les primeres coses que aprens és que els terminis i ritmes de l'administració són molt lents i van amb molta previsió. Però aquesta pandèmia ha sigut tot just el contrari: el covid ens ha canviat i hem anat a cop de BOE cada setmana. Posar tota la maquinària en marxa per adaptar-nos ens ha suposat un grandíssim repte. Però jo estic molt satisfeta i agraïda a tots els professionals de la Fundació Esportiva Municipal perquè cada un d'ells, en els seus respectius àmbits, s'han esforçat moltíssim.

També heu hagut de donar suport a l'esport federat, que ha estat un dels grans damnificats amb les baixes i la falta d'ingressos.

De fet, a l'abril, quan prevèiem que l'any s'anava a fer molt difícil per als clubs, vam canviar l'ordre de subvenció que teníem prevista per al 2020 i adaptar-la així a les circumstàncies de l'covid. No valia la pena una concurrència competitiva on es valora la competició, participació i projectes esportius que van lligats a esdeveniments, escola ... havíem de canviar radicalment per donar-los l'opció als clubs. Podíem haver esperat i d'haver-ho fet hauríem perdut l'any i els fons. Tenir la capacitat d'avançar-i fer-ho ràpid per poder arribar a final d'any és una de les millors decisions que vam prendre en el seu moment i no va ser fàcil. A més, també assumim els costos de les instal·lacions esportives, de la llum, l'aigua ...

Sobre els grans esdeveniments esportius que comentava, es transmet un missatge important a la resta del món com que València és una ciutat d'esport segur?

Jo crec que sí. A aquesta ciutat li suposa un gran esforç perquè tots els seus serveis: Policia, mobilitat, esports, sanitat, infraestructures ... Han treball de forma molt rigorosa perquè ací es pogueren celebrar esdeveniments de gran envergadura i en situacions molt complicades: la bombolla de la fase final de la lliga ACB a la Fonteta al juliol ha sigut una referència mundial. Això ens ha ajudat a que moltes federacions internacionals ens hagen cridat per albergar algun tipus d'event que quedava pendent i que no estava previst celebrar-se ací. També seleccions espanyoles de moltes disciplines han vingut a fer les seues concentracions aquí.

Això suposa que aquest esforç, quan tornem a la normalitat, encara que tots anem a començar de zero, nosaltres ho farem millor posicionats a la casella d'ixida.

Serà esta la clau de la vostra estratègia de cara a l'any que ve?

L'estratègia del turisme esportiu la tenim marcada des del mandat anterior. No és casualitat que l'any passat a FITUR, la fira més important de turisme, un dels principals actes del Pavelló de la Comunitat Valenciana va ser la presentació d'esdeveniments internacionals esportius que s'anaven a celebrar a la ciutat de València. És veritat que el covid ens ha trastocat però moltes sí que s'han pogut celebrar. Tindrem l'Eurobasket femení l'any que ve, la Selecció Espanyola de Bàsquet ha estat concentrada en aquests ultimes setmanes ací ... Aquesta nova normalitat també va a requerir d'unes mesures on la seguretat serà un factor fonamental en la presa de decisions. I ahi és on valència ha d'estar a la casella d'eixida.

Un altre objectiu que teniu és el d'apostar per l'esport femení ...

I ho continuarem fent. Teníem una iniciativa que no es va poder fer que és celebrar la setmana de l'esport femení. El prepararem per a l'any que ve ja que és durant un cap de setmana posar en valor tot tipus d'esports de diferents disciplines femenines.

El coronavirus no està afectant molt en l'àmbit esportiu, al menys en els registres oficials. L'esport és un és un focus de contagi?

No tenim dades de contagis en una instal·lació esportiva en què s'haja produït un brot. Les dades que tenim de contagis en l'àmbit esportiu vénen de contactes en l'àmbit familiar o social, d'usuaris que s'han contagiat fora. A les instal·lacions esportives no s'han donat brots, han pogut vindre de fora. Crec que la pràctica esportiva si es fa amb totes les mesures de prevenció fa molt difícil que et pugues contagiar. Fer esport és sa, et fa estar fora i et prepara millor davant de qualsevol possible contagi. A més, tenim la gran sort de viure en una ciutat òptima per a la pràctica esportiva, una ciutat plana amb molts espais verds ...

Et pose un exemple: tenim un programa d'esport i salut amb 2.500 persones grans que estan ara fent activitats físiques en els parcs perquè els centres de gent gran estan tancat. I per descomptat és important que totes les instal·lacions complixquen les mesures de seguretat, tant les públiques com les privades.

Pel que fa als gimnasos privats, en quina mesura els ha afectat la crisi econòmica derivada de la sanitària?

Han baixat la seua facturació entre el 50 i el 70%. La situació és bastant crítica, només has d'anar als gimnasos i ho veus: entre les qüestions d'aforament i el tema de les dutxes, això els condiciona molt perquè tenen un perfil d'usuari molt important que anava al migdia o al matí abans d'anar a treballar. Hem de ser aliats dels gimnasos i instal·lacions esportives privades perquè estan passant una situació complicada i han reforçat molt les mesures.

MÉS FOTOS
Bernabé (FDM): "Este ha sigut l'any dels reptes i en matèria esportiva no podia ser menys" - (foto 2)
Bernabé (FDM): "Este ha sigut l'any dels reptes i en matèria esportiva no podia ser menys" - (foto 3)
Pujar