elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Avancen segons el que es preveu els treballs d'instal•lació de plaques fotovoltaiques d'autoproveïment elèctric en els col•legis Mestre Tarrazona i Ausiàs March

Avancen segons el que es preveu els treballs d'instal•lació de plaques fotovoltaiques d'autoproveïment elèctric en els col•legis Mestre Tarrazona i Ausiàs March
  • L'Ajuntament de Sagunt i l'IVACE sufraguen la col•locació d'estos sistemes en ambdós centres escolars i s'estima que la intervenció estiga acabada a l'inici de l'any

Els treballs per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l'autoproveïment elèctric dels col·legis Mestre Tarrazona i Ausiàs March han complit la seua primera setmana i avancen segons el que es preveu.

L'alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno, ha visitat este dijous al matí el CEIP Mestre Tarrazona del Port de Sagunt per a comprovar l'evolució dels treballs acompanyat per l'edil delegat de Manteniment, Pepe Gil, i el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, al costat de tècnics de les àrees del Consistori implicades i representants de les empreses adjudicatàries de la intervenció.

L'obra per a dur a terme esta actuació, gestionada a través de les regidories de Medi Ambient i Manteniment, amb la col·laboració de la Delegació d'Educació, va començar dijous passat, dia 23, i té un cost total de 60.432,42 euros, dels quals més de la mitat, 32.567,95 euros, estan subvencionats per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), mentre que el muntant restant, prop de l'altra mitat, són a càrrec de l'Ajuntament de Sagunt.

«És importantíssim que, com a institució, donem exemple, i per això hem posat en marxa diferents iniciatives relacionades amb l'energia sostenible; hui veiem l'inici d'una d'elles», ha manifestat l'alcalde.

En este sentit, el primer edil ha destacat el «doble objectiu» que perseguix la instal·lació de les plaques fotovoltaiques en els col·legis pel que fa a la «reducció del consum i les emissions de carboni» però també en l'àmbit «didàctic per a les noves generacions». Moreno, ha assenyalat que això permetrà, a més a més, «poder explicar-li als més xicotets i xicotetes la importància de cuidar el nostre planeta».

En el CEIP Mestre Tarrazona s'estan situant 72 mòduls de 445W amb una potència de 30kWp, l'estimació de producció d'energia dels quals es calcula en 51.160 kWh/any. L'import d'execució de la instal·lació en este centre és de 26.985,75 euros, dels quals l'IVACE subvenciona 15.000 euros. D'igual manera, en el CEIP Ausiàs March s'estan col·locant 99 mòduls de 445W amb una potència de 40kWp i que s'estima que produiran 70.559 kWh/any. L'import d'execució en este cas se situa en 33.446,67 euros dels quals 17.567,95 són a càrrec de l'IVACE.

Sengles intervencions s'alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i pretenen reduir l'emissió de CO₂ en els edificis públics municipals així com disminuir la despesa que suposa la factura elèctrica dels mateixos per a les arques de l'Ajuntament.

Es preveu, inicialment, que els treballs d'instal·lació finalitzen aproximadament a principis de l'any nou, amb la tornada a les classes, i a partir d'ací les plaques solars ja estaran completament operatives i funcionaran a ple rendiment. En este sentit, les empreses encarregades de col·locar-les estan treballant durant les vacances nadalenques per a no interferir, interrompre ni causar molèsties a l'alumnat ni a la comunitat educativa de cap dels dos centres.

«Considerem que este és un projecte molt interessant i que marca la línia de futures actuacions que durem a terme per part de l'Ajuntament», ha avançat l'alcalde.

D'altra banda, ja estan col·locades instal·lacions similars en l'aparcament del Poliesportiu Municipal (internuclis), amb una potència, després de l'ampliació de 15kWp executada al desembre de 2020, de 25kWp i que han produït en 2021 un total de 39.379,57 kWh/any i han estalviat 21 tCO2 en emissions. En total existixen en l'actualitat 95 kWp instal·lats en edificis municipals amb una capacitat per a produir 160 MWh/any i d'estalviar en emissions fins a 85 tCO2/any.

A més a més, estan ja redactats els projectes i pendents d'execució una instal·lació de 45 kWp en el CEIP María Yocasta i una altra de 75kWp en el pavelló del Poliesportiu Municipal (internuclis), que en conjunt fan un total de 120 kWp.

Estos sistemes permeten, a més d'autoproveir-se d'electricitat, injectar energia al sistema general i funcionen automàticament.

Pujar