elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una exposició a Quart de Poblet recorre la història de l'acordió valencià

Una exposició a Quart de Poblet recorre la història de l'acordió valencià
    MÉS FOTOS
    Una exposició a Quart de Poblet recorre la història de l'acordió valencià - (foto 2)

    La Casa de Cultura de Quart de Poblet acull fins al 23 de febrer l'exposició “L’origen de l'acordió valencià”, que recorre la història d'aquest instrument i mostra més d'una trentena de peces de diferents èpoques. Coproduïda per l'Associació Cultural “El Mussol Verd” i l'Àrea de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament, dirigida per la regidora Cristina Mora, es pot visitar de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. 

    Per a complementar-la, s'han organitzat altres dues activitats: el divendres 9 de febrer, a les 19 hores la “Conferència il·lustrada sobre l'acordió, a càrrec d'Artur Blasco, i el dia 16 de febrer, a les 19 hores, la conferència “La fabricació de l'acordió valencià”, de la mà de Vicent Torres i Toni Castelló. 

    L'acordió va nàixer en 1829. El va patentar a Viena Cyril Demian, encara que existien prototips de la mateixa família. A la fi del segle XIX, València es va convertir en un important centre productor d'acordions, arribant a exportar molts a altres llocs del país i del món. 

    L'exposició inaugurada a Quart il·lustra l'origen i l'evolució dels acordions de fabricació valenciana i presenta el resultat d'un exhaustiu treball de cerca que l'Associació Cultural “El Mussol Verd” va iniciar l'any 2008 en trobar diversos acordions diatònics antics que conservaven algunes famílies de Quart de Poblet. És la primera mostra d'aquesta envergadura en el territori de la Comunitat Valenciana. 

    Hijos de Clemente García (El Cid), Rafael Torres, M. i E. López Romá i José María Abad van ser els principals constructors valencians, algunes de les obres dels quals estan exposades. També hi ha un petit racó d'eines de la casa Torres, acordions de joguet i documentació extensa, acompanyada d'imatges que mostres com l'acordió era ànima de les reunions de veïns i dels moments de festa i oci. Després d'una etapa de decadència, l'acordió està de nou en auge.

    L'exposició està dedicada a Vicente Pastor, músic, cantant, recopilador de tradicions sonores valencianes, fundador i ànima de grups folk com Llisa i Tres Fan Ball. 

     

    Pujar